Een motorclub oprichten kost je wel wat werk

Je kent het gevoel wel, je hebt net een nieuw type motorfiets aangeschaft waar je zo enthousiast over bent dat je dit met andere bezitters van het merk of type wil delen. Het liefst wil je mensen om je heen verzamelen die op hetzelfde type motorfiets rijden als jij maar hoe pak je dat nou aan. De oplossing ligt eigenlijk voor de hand.

Een motorclub oprichten doe je zo

Met het internet is het natuurlijk heel makkelijk om een groep mensen om je heen te verzamelen die dezelfde interesses hebben als jij.

Je kunt een Facebook groep oprichten of je doet oproepen via Twitter of je bouwt een website die gaat over jouw type en merk motorfiets.

Ja over hoe je een groep of club rondom jouw motorfiets kan creëren hoef ik niemand te vertellen denk ik dat kan iedereen wel zelf bedenken.

Stel nu dat je een oproep op de Social media plaatst of in een motorblad, dan ben je er nog niet. Stel nou dat er direct een stuk of 30 mensen reageren die net zo enthousiast zijn over jouw type motorfiets als jijzelf ?

 

Motorclub

Kawasaki 900, een merk waar je prima een club voor kan oprichten

Een motorclub rond een merk of type

Leuk natuurlijk maar je moet wel een plan van aanpak hebben, zeker als je een merkenclub op wil richten. Om te beginnen is het zaak voorbereid te zijn op een redelijk opkomst.

Want als het type motorfiets waar jij iets mee wil doen veel verkocht is in jouw land dan kan het zomaar zijn dat er meer mensen reageren dan je verwacht.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor het oprichten van een motorclub, het kan voor ieder soort motorclub gelden maar we hebben het hier nu eenmaal over motorfietsen.

Zorg dus dat je een redelijke inschatting kan maken over het aantal mensen dat op jouw eerste bijeenkomst komt.

 

motorclub

Rond de Tenere is al een club en dat is de DTA

Bij een motorclub hoor een programma

Het is natuurlijk niet handig om een meeting te organiseren in een klein gezellig cafeetje als er 30 mensen op je oproep afkomen dus zoek een ruime plek om iets te organiseren.

Klinkt allemaal voor de hand liggend maar toch zijn er genoeg mensen die niet aan dit soort zaken denken.

Als je een plek hebt gevonden voor je eerste bijeenkomst is het nodig dat je een agenda hebt.

Oftewel  zorg dat je weet waar je het over gaat hebben tijdens de bijeenkomst. Want je wil liever niet dat het bij een bijeenkomst blijft natuurlijk.

 

Laverda

Er is natuurlijk allang een club rondom de Laverda

Belangrijke functies in het bestuur

Je gaat een motorclub oprichten en daar hoort een programma bij. Om te beginnen is het zaak dat je een bestuur opricht die de club, ja het woord zegt het al, gaat besturen.

In de regel bestaat een bestuur uit 3 functies. Je hebt een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Dat zijn zo’n beetje de belangrijkste functies die je in je bestuur kunt hebben.

Naast deze drie functies kun je functies toevoegen die zich bezig gaan houden met evenementen of websites etc.  Ik heb het bewust over functies omdat je bij grote clubs natuurlijk meer personen per functie kan hebben.

Bij kleinere club kan je een iemand hebben die zich met de activiteiten gaat bezig houden. Bij grote clubs van een paar honderd mensen heb je het al snel over een activiteiten commissie, om maar wat te noemen.

 

Motor activiteiten

Kamperen als club activiteit kan prima

Winter activiteiten horen er ook bij

Als je een bestuur gekozen hebt ga je verder met plannen maken voor de toekomst van je motorclub. Je kan samen met het bestuur beginnen met het plannen van activiteiten.

Probeer activiteiten zoveel mogelijk over het jaar te verspreiden. Uiteraard plan je toertochten en kampeerweekenden in het voorjaar en de zomer in terwijl je de winter en herfst voor andere dingen houdt.

In de winter maanden kan je bijvoorbeeld een navigatie cursus organiseren of een technische informatie avond of dag.

Denk ook aan het bezoeken van een motormuseum of motorbeurs, het zijn maar een paar voorbeelden.

 

Tenere treffen Zwitserland

Super Tenere met zijspan op het Zwitsers Tenere treffen

Activiteiten zijn belangrijk voor je club

Motor activiteiten zijn belangrijk voor het voortbestaan van je club. Een motorclub zonder activiteiten heeft namelijk veel moeite om leden aan zich te binden.

Denk bij activiteiten voorbeeld aan toertochten of kampeer weekenden of een clubtreffen.

Vooral dat laatste, een clubtreffen, kan meerwaarde hebben voor je motorclub. Op een treffen verzamel je de mensen om je heen die hetzelfde warme gevoel met elkaar delen.

Het is de uitgelezen manier om elkaar te leren kennen en om samen allerlei zaken af te spreken. Alleen heb je met een treffen ook weer dat er iets te doen moet zijn.

 

Motorclub

Tenere treffen in Worms

Op een treffen heb je activiteiten nodig

Je kan met 30 mensen op een leuke camping afspreken om de passie voor motorfietsen te delen maar daar kom je een weekend niet mee door.

Zeker op een treffen heb je activiteiten nodig. Als je een treffen in een mooie omgeving organiseert zoals bijvoorbeeld in de achterhoek of op de Veluwe dan kan je prachtige toertochten uitzetten.

Hoe je een treffen organiseert en waar je verder aan moet denken ga ik in een volgend artikel behandelen.

Er is een activiteit die misschien wel de belangrijkste is en dat is een ledenvergadering.

 

Motorclub BMW

Er is natuurlijk allang een BMW GS club voor de BMW motorfiets

Een ledenvergadering op een leuke locatie

Op een ledenvergadering kan je bestuurszaken bespreken zoals de stand van zaken rondom het ledenaantal of de financiële situatie van de club.

Het is voor de leden van een club belangrijk dat ze weten wat er gaande is en hoe hun club ervoor staat. Een ledenvergadering gebruik je ook om te peilen wat er bij de leden speelt.

Wat zijn de verwachtingen van de leden over de toekomst van je club en hoe denkt iedereen over de activiteiten die er geweest zijn.

Mensen vinden een vergadering over het algemeen maar saai en hebben snel de neiging om dit over te slaan maar een nieuwjaar borrel vinden de meeste mensen wel leuk.

 

Ingang van het Buell treffen

Motor activiteiten op leuke plaatsen

Door een nieuwjaar borrel te combineren met een ledenvergadering bereik je meer mensen waardoor de binding binnen je club weer groter wordt. Bovendien is goed dat je veel mensen bereikt zodat weet wat er speelt.

En als je de opkomst op een ledenvergadering verder wil vergroten is het een goed idee om voor een ledenvergadering een leuke locatie op te zoeken. Denk hierbij aan een motormuseum of een motorzaak.

Dat laatste is even wat regelwerk maar er zijn altijd motorzaken die hier aan mee willen werken want het zorgt ook voor klandizie natuurlijk.

Genoeg stof om over na te denken als je zelf een motorclub wil beginnen maar dit is nog niet alles. Want een motorclub is niet alleen plezier, het zorgt ook voor verplichtingen.

Een motorclub oprichten deel 2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.