Een Harley Davidson Fat Boy of toch liever iets anders.

Het is het merk dat iedereen kent, of hij of zijn nou motor rijdt of niet. Het merk dat begint met de hoofdletter H. De Harley Davidson Motor company werd in 1903 opgericht in door William Harley en Arthur Davidson. De echte doorbraak van het Amerikaanse merk kwam tijdens de tweede wereldoorlog toen een groot aantal motorfietsen aan het Amerikaanse leger werden geleverd.

Harley Davidson

De Harley Davidson is natuurlijk het icoon van de Amerikaanse motorfietsen industrie. De grote V-Twin die minimaal 600 cc en maximaal 1900 meet cc is volgens sommige de enige echte motorfiets ter wereld.

En dat komt voornamelijk door de oorsprong van de grote V-twin. In de jaren twintig wist Harley Davidson met zijn motorfietsen menige motor race te winnen.

Aan het einde van de eerste wereldoorlog stond de eerste fabriek in Milwaukee en werd de V-twin in grotere aantallen geproduceerd.

Harley Davidson ontwikkelde en bouwde verschillende soort motorfietsen, van Choppers tot Cruisers. Types als de Electra Glide, de Softtail, de Pan Head, de Shovelhead kent natuurlijk iedere Harley fan.

 

Fat Boy

De Fat Boy van Harley Davidson

De Fat Boy begon zijn leven in 1988

In 1988 bouwde Harley Davidson een prototype voor een nieuw model en noemde deze motorfiets de Fat Boy. De naam Fat Boy werd gekozen vanwege het imposante voorkomen van de twin.

Het prototype werd geïntroduceerd tijdens de Daytona Bike week op Daytona Beach. De eerste Fat Boy Harley uit 1990 had een 1340 cc motorblok. Bij latere modellen werden verschillende upgrades toe gepast.

In 1999 werd de Fat Boy uitgerust met een 1450 cc motorblok en dubbele nokkenas.

De Fat Boy vond zijn weg op de motormarkt en dat was zeker verdiend want de motorfiets is in alle opties een motorfiets die indruk maakt.

 

Harley Davidson

De Harley Davidson Fat Boy met veel prachtige details

Een luxe fauteuil in plaats van een zadel

Het karakter van de grote V-twin zorgt maakt van motorrijden een heel ander avontuur dan menigeen gewend is.

De luxe fauteuil waarin je als berijder in plaats neemt, ja je gaat niet even zitten op de Fat Boy, maar je neemt plaats.

Het brede stuur dat maakt dat je je heer en meester voelt op de weg en het enorme koppel wat je tot je beschikking hebt zorgen ervoor dat het berijden van de Harley Davidson een aparte ervaring wordt.

Je kan dus zeggen dat de Fat Boy een motorfiets is die respect verdiend en die ook respect afdwingt bij de mensen om je heen. Of je het nou wil of niet, je maakt in ieder geval indruk.

 

Ab motoren

Prachtige details sieren de Fat Boy

De dikke twin dwingt respect af

En dat respect dwing je nog meer af als je op een bijzonder exemplaar van deze stevige kerel rijdt.

Want als is de Amerikaanse twin er al een van een bijzonder kaliber, het kan altijd beter en mooier.

Zo is er in 2003 een Fat Boy op de markt gekomen als jubileum model want in 2003 bestond de fabriek natuurlijk 100 jaar en dat moet gevierd worden.

Wat vooral opvalt aan het jubileum model is de aandacht voor detail en de hoeveelheid chroom. Verder heeft deze Fat Boy natuurlijk ook dat massieve voorkomen.

Ab Motoren

Veel chroom siert de grote Amerikaanse Twin

116 nm koppel om lekker te kunnen toeren

De grote twin is uitgerust met een passende olie temperatuurmeter brede treeplanken voor lekker relaxt lange afstanden cruisen en lekker breed stuur.

Het indrukwekkende motorblok levert 116 nm koppel en 67 pk en dat is ruim voldoende om heerlijk te toeren.

Verder is er aan alles te zien dat het hier om een jubileum uitvoering gaat. Op het luchtfilter huis, het stuur,  overal wordt de toeschouwer er aan herinnert dat hier om een speciale motorfiets gaat.

Het achterwiel van de Fat Boy wordt aangedreven door een geruisloze en betrouwbare getande riem terwijl twee, 292 mm grote remschijven door twee vier zuiger remklauwen worden afgeremd.

 

Harley Davidson

De Sportster is een super coole twin voor de echte Harley fan

Een indrukwekkende cruiser

Met iets meer dan 21.000 km op de teller is deze indrukwekkende cruiser nog zo goed als nieuw. En hij staat bij Ab motoren in Leiderdorp.

Voor wie de Fat Boy toch iets te machtig vind is er ook nog een andere aantrekkelijk Harley Davidson en dat is de XL Sportster 883R.

De XL Sportster 883R is een heel ander soort Harley dan de Fat Boy natuurlijk. De Sportster heeft een 883 cc evolution motorblok dat 74,6 NM koppel levert bij 4300 toeren per minuut.

Via de vijf versnellingsbak wordt uiteindelijk door middel van een getande riem het achterwiel aangedreven.

 

Harley Davidson

Een prachtig jubileum model

Een Sportster 883 for de fun

Aan de voorkant halen twee 292 mm grote remschijven de nodige snelheid uit de motorfiets terwijl in het achterwiel een 292 mm grote schijf het werk doet.

Het heerlijke brutale uiterlijk van de machine geeft je het idee dat je zo de route 66 af kan rijden, de gouden zonsondergang tegemoet.

De Sportster 883 is misschien niet de meest comfortabele motorfiets maar dat is bij dit type motor van minder belang.

Het rijden op een Harley Davidson is natuurlijk op zich al een belevenis en je maakt natuurlijk veel indruk op je motormaten. Het bouwjaar van de Sportster is 2006 en met 40.000 km op de teller is deze Harley Davidson nog zo goed als nieuw.

 

Harley Davidson

Een imposant motorblok siert de Amerikaanse twin

De Livewire van Harley Davidson

Ook voor deze prima occasion kan je naar Ab motoren in Leiderdorp. Harley Davidson bouwt zijn motorfietsen ondertussen op veel meer plaatsen dan Milwaukee.

Er zijn ondertussen fabrieken geopend en niet alleen in Amerika. Er worden ondertussen ook Harley Davidson geproduceerd in Brazilië, India en sinds 2018 ook in Thailand.

Dat Harley Davidson qua ontwikkeling ook niet stilzit blijkt wel uit een aantal nieuw modellen, zoals bijvoorbeeld uit de volledig nieuw ontwikkelde 975 cc vloeistof gekoelde twin.

De nieuwe V-twin, de Bronx genaamd, heeft een volledig vloeistof gekoeld blok dat 115 pk levert en een koppel heeft van 114 nm.

Harley Davidson timmert duidelijk aan de weg en dat is natuurlijk ook te zien aan de eerste elektrische Harley Davidson. De Livewire, zoals de motorfiets heet is de nieuwste telg van het Amerikaanse merk en dat belooft wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.