De Redbull strandrace roept oude herrineringen op

Oktober 1983 was de eerste keer dat het Scheveningse strand trilde onder het geweld van honderden motorfietsen die door het zand ploegde. Het strand van Scheveningen was voor een weekend omgetoverd in een circuit. Een circuit met twee bochten en een aantal kunstmatige heuvels. Het was de dag dat Veronica de eerste strandrace organiseerde.

Het Scheveningse strand

35 jaar geleden was hier de eerste strandrace, vertel ik met enige trots tegen een jongen van een jaar of 20. Toen hete het nog geen RedBull strandrace.

Hij kijkt mij verbaasd aan “ was u daar bij dan?” vraagt hij verwonderd. Jazeker zeg ik maar nu is het net zo mooi en misschien wel mooier.

Net op het moment dat de 20 jarige jongeman nog wat terug wil zeggen gaan met een donderend geraas 1000 motorfietsen van start voor de kwalificatie ronde. Het geweld van 1000 motoren maakt ieder gesprek onmogelijk.

Geen idee hoe er bepaald wordt wie er voor welke startplaats kwalificeert maar het gaat om het spektakel nietwaar.

 

Offroad motorfietsen

Chaos op het Scheveningse strand

Een heerlijke chaos van zand en motorfietsen

Voor mij is het een grote chaos van zand opwerpende motorfietsen maar dat maakt niet uit. Ik voel me alsof het 1983 is.

Nadat de hele groep van 1000 motorfietsen een uur of langer heeft rond geraasd gaat de jury bepalen wie er bij de laatste 750 motorfietsen zitten die door mogen voor de finale. Het publiek vind het best, als er maar spektakel is.

De RedBull strandrace trekt overig meer dan alleen motorrijders, sterker nog ik denk dat er meer gezinnen met kinderen rondlopen dan motorrijders.

Geen in vervaarlijk leer geklede boos kijkende 1% rijders maar gewoon lekker van alles door elkaar.

 

De start van de RedBull strandrace 

De RedBull strandrace is een vredig evenement

Moeders met kinderwagens die hun broer, man of misschien zonen aan proberen te moedigen.

Oma’s die hun kleinkinderen misschien komen toejuichen en daar tussen door enkele verdwaasde hardlopers die gewoon hun rondje lopen over de boulevard.

De sfeer is ontspannen en gemoedelijk, zoals dat hoort bij een dergelijk evenement.

Het is zelfs vrediger dan bij de intocht van Sinterklaas en zwarte piet waar de anti zwarte piet terreur zo langzamerhand alles weet te verpesten. Nee hier geen anti geluiden maar gewoon lekker motorfietsen kijken.

 

Redbull strandrace

De RedBull strandrace is een ware uitputtingsslag

Spektakel op het Scheveningse strand

Mensen klimmen op bankjes, plantenbakken hekken etc. om vooral niets van het spektakel te hoeven missen, want een spektakel is de RedBull strandrace zeker.

Als de kwalificatie voorbij is keert de rust weer terug en word er massaal plaats genomen in de vele restaurants en koffietenten die op de boulevard staan.

De mooiste plaatsen vind je ongetwijfeld op de Scheveningse pier waar je lekker beschut staat. Want het is natuurlijk wel november en dus zijn de temperaturen al flink aan het zakken.

Zittend op een kruk achter glas met een beker koffie in mijn hand denk ik nog terug aan mijn eigen (illegale) strandrace die ik  voor de laatste keer in 2013 gereden heb.

 

Redbull strandrace

Voor sommige deelnemers was opgeven uiteindelijk de enige optie

Zo illegaal als maar kan

Illegaal omdat het niets te maken had met de RedBull strandrace of Veronica. Nee gewoon met een stel motormaten midden in de nacht in december het strand op bij Den Helder om uiteindelijk in Hoek van Holland weer uit te komen.

En het moest s’ nachts omdat het illegaal was natuurlijk. Ja dat was nog eens een strandrace ook wel de Nan King rally genoemd onder insiders.

De naam Nan King kwam van de afhaal chinees waar de hele groept van 20 man ging eten voor we het strand op gingen.

De eerste keer dat we met 20 man neerstreken bij de afhaal chinees zorgde wel voor enige beroering want dat waren de mensen van het restaurant duidelijk niet gewend. Het was immers een afhaal chinees.

 

Redbull strandrace

Het was vooral loodzwaar

Het is zeker niet altijd makkelijk

Zo zittend achter glas met mijn beker koffie kan ik met een grijns terugdenken aan dit soort min of meer rebelse avonturen waaraan ik heb deel genomen.

De RedBull strandrace is duidelijk iets heel anders en veel zwaarder zo te zien. Want 2 uur door het mulle zand ploegen waar honderden motorrijders voor je overheen zijn gereden is niet het makkelijkste om te doen.

Bij de eerste honderd motorrijders is het zand nog redelijk hard maar daarna is het zand los gereden en is er in de meeste gevallen geen doorkomen meer aan.

Rond 1 uur beginnen de eerste van de 750 overgebleven enduro helden zich naar de start te begeven wat op zich al een prachtig gezicht is.

 

RedBull Strandrace

Mooi uitzicht vanaf de Scheveningse pier

Vlakbij de Scheveningse pier

De start is vlakbij de pier waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de hele groep motorren mooier kan je het niet hebben nietwaar.

Uiteindelijk is daar om 14.30 precies de start en denderen 750 enduro motorfietsen tegelijk over het strand.

Het harde gedeelte van het strand, dichtbij de branding is het makkelijke stuk, dat weet ik nog van de “Nan King Rally”.

Het geluid van de zware viertakt motorfietsen dreunt als een woedende zwerm wespen over heel Scheveningen. Ik had eerlijk gezegd nog wel wat GroenLinks demonstranten verwacht maar nee ik zie gelukkig alleen motorliefhebbers.

 

 

Gehoorbeschadiging ligt op de loer

Het geluid van de motoren is overigens mild vergeleken bij het geluid van de speakers. Commentatoren schreeuwen de laatste stand van zaken uit over de hoofden van de honderden mensen.

Menigeen stop dan ook zijn vingers in zijn oren om gehoorbeschadiging te voorkomen.

Prima georganiseerd hoor allemaal met speakers en beeldschermen maar niet echt goed voor het gehoor als je vlakbij een speaker staat.

Je ziet dan ook veel kinderen met flinke gehoor bescherming rondlopen om de tere oortjes te beschermen maar het hoort er allemaal bij.

 

RedBull strandrace

In het mulle zand werd het al gauw een chaos

De pier is een prachtig punt

Ondertussen zijn alle 750 motoren hard onderweg naar het einde van het harde stuk strand.

Staand op de pier is het uitzicht over de hele karavaan geweldig over zowel het mulle stuk als het harde stuk zand waar snelheden van 170 km/uur gehaald worden.

Het is het mulle stuk vlakbij de boulevard wat het lastigste is, zeker met de door graafmachines gemaakt heuvels op het parcours.

Helemaal als de karavaan motorfietsen een aantal keren over het mulle deel van het strand geracet is krijgen de mindere goden het lastig. Want ook al rijden alle deelnemers toch op vrij lichte motorfietsen, echt makkelijk wordt het niet.

 

RedBull strandrace

Op het harde zand konden de rijders even uitrusten

De RedBull strandrace is een uitputtingsslag

De  RedBull strandrace is een pure uitputtingsslag en dat zie je aan sommige rijders die op het harde stuk zichtbaar even moeten uitrusten van alle inspanningen.

Soms zie je motorrijders gedesillusioneerd op het harde strand stilstaan, te moe om verder te rijden. Tja dit soort wedstrijden zijn loodzwaar en eisen hun tol.

De race duurt bijna twee uur en degene die dit volhouden zijn toch wel ongelooflijke kanjers.

Het was in ieder geval weer ouderwets genieten op het Scheveningse strand. De RedBull strandrace heeft mij in ieder geval weer geïnspireerd om de volgende Nan King rally te organiseren maar dan wel s’ nachts.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.