Er is voor mij ook een tijd geweest dat ik motorfietsen reed die meer dan een cilinder hadden. Een van de modellen waar ik in de begintijd op reed was de Honda GL100o. Alhoewel de GL1000 toen hij uitkwam als het vlaggenschip van Honda bekend stond, had de motorfiets flink wat problemen.
De Honda GL1000 was niet perfect
Veel van de problemen van Honda GL1000 hadden te maken met de wegligging van de motorfiets.
De Honda GL1000 was een behoorlijk zware motorfiets, zeker voor de tijd waarin hij uitkwam. De eerste GL1000 kwam op de markt in 1975 en was verre van perfect.
De Honda GL1000 Goldwing, die soms onterecht een boxer werd genoemd, had eigenlijk een flat four motor.
Het verschil tussen een boxer en een flat four motor zit hem in de werking. Bij een boxer werken de zuigers tegen elkaar in terwijl de flat four motor dat niet doet.
De viercilinder gaf door de beweging van de krukas nogal heftige reactiekrachten.
Deze krachten werden gedeeltelijk opgeheven door de dynamo in de tegenovergestelde richting van de krukas te laten draaien.
De GL1000 werkte niet zoals een boxer werkte, de loop van de zuigers was anders
90 PK was in de jaren 70 monsterlijk veel
De GL1000 overviel eind jaren 70 de motorpers door zijn schat aan vermogen.78 pk gecombineerd met een koppel van 83 nm. Het gewicht van de 1000 was met 265 kg voor die ook flink.
De 1000 cc viercilinder stond bekend als superbike. en was de troef die Honda gebruikte in de wedloop naar meer vermogen.
Het was ook een motorfiets die nogal bewerkelijk was. Hiermee bedoel ik dat er qua onderhoud nog wel wat te doen was.
De GL1000 was ook nog niet afgestemd op milieu en andere normen die nu gelden. Het benzineverbruik kon behoorlijk hoog zijn, zeker als je het gas opendraaide.
De Honda GL1000 was wel dorstig
Wat de CO2 uitstoot van de Honda was is niet bekend en daar werd in die tijd ook Nog niet op gelet.
Op de snelweg flink doorrijden kon resulteren in een benzine verbruik van 1:13. Met flink veel bagage kon dat zelfs 1:10 worden.
De Wing, zoals hij wel liefkozend onder zijn fans wordt genoemd, lustte ook wel een slokje olie, zeker als hij zwaar belast werd.
De tank van de Honda was ook niet bijster groot (19 liter) waardoor je flink vaak moest tanken.
De GL1000 was uitgerust met vier constant vacuüm carburateurs die met regelmaat gesynchroniseerd moesten worden. Wat geen klusje was voor de beginnende sleutelaar.
Het volledige brandstof systeem van de Honda GL1000
Er viel wel wat te verbeteren
Als de carburateurs niet synchroon stonden kon je dat duidelijk merken aan het onregelmatige draaien van de viercilinder.
Mijn eerste GL1000 kocht ik in 1980. Tweedehands natuurlijk want geld voor een nieuwe was er niet. Ik was er blij mee maar er waren wel wat verbeteringen mogelijk.
De eerste Flat four van Honda stond niet bekend om zijn sublieme wegligging. De motorfiets was te zwaar en had een veel te dun frame waar veel beweging in zat.
De voorvering was te dun uitgevoerd en de reactiekrachten van de cardan konden lekker hun gang gaan. Want bij cardan motorfietsen zorgen de reactiekrachten soms voor ongewenste effecten tijdens het rijden.
Het ontstekingshuis zat draaide op de nokkenas
Simpele contactpunten
De Honda Goldwing kende op zijn zachts gezegd nogal wat ontwerp fouten. En een van die fouten had te maken met de ontsteking van de GL1000 en dat werd niet in de Honda GL1000 review verteld.
Motorfietsen werden in die tijd nog steeds met contactpunten uitgerust en die moest je geregeld vervangen omdat ze inbrandde.
Op zich is dit niet bijzonder want iedere motorfiets was in die tijd nog met contactpunten uitgerust. Maar bij de GL1000 speelde nog een ander probleem en dat was het ontstekingstijdstip.
Het ontstekingshuis is namelijk aan de achterkant van de linker twee cilinders gemonteerd en draaide op de nokkenas.
De aandrijving van de nokkenas met getande riemen vanaf de nokkenas
Er zat wat rek in de getande riemen
De nokkenassen worden op hun beurt aangedreven door getande riemen die vanaf de krukaspoelie naar de nokkenassen liepen.
De getande riemen worden op hun beurt weer op spanning gehouden door metalen wielen die met behulp van een veer tegen de riem gedrukt werden.
De constructie is op zich prima werkbaar. Het probleem is echter dat er altijd wel iets speling zat in de getande riem. Die speling was niet voldoende om problemen met de kleptiming te veroorzaken.
Met de ontsteking zat dat echter anders want die moet altijd scherp op tijd staan. Als de ontsteking ook maar even van tijd staat merk je dat direct aan de manier waarop de motor reageert.
Contactpunten waren snel versleten en moesten dan vervangen worden
De merktekens stonden op het vliegwiel
De GL1000 was erg gevoelig voor een ontsteking die van tijd stond. Dit zorgde voor behoorlijk wat irritatie. Want ik moest regelmatig het ontstekingstijdstip bijstellen.
Het stellen van de ontsteking werd nog lastiger gemaakt doordat de ontstekingstijdstippen af te lezen waren op het vliegwiel. En dat vliegwiel zit natuurlijk in het motorblok.
Honda had dit opgelost door aan de bovenkant van het carter een opening te maken die met een grote schroef gesloten kon worden.
Als je de kleppen of de ontsteking van de motor moest stellen moest je de merktekens op het vliegwiel in lijn zetten met een merkteken op het carter. Met kleppen stellen was dit nog wel te doen.
De Honda hier omgebouwd tot cafe racer op de motorbeurs in Utrecht.
Ontsteking afstellen GL1000
Met kleppen stellen kon je het vliegwiel natuurlijk stil zetten in de juiste positie maar met de ontsteking zat dat anders.
Want een ontsteking op tijd zetten kon je het beste doen met een stroboscoop. En daar had Honda dan weer een ander hulpstukje voor bedacht in de vorm van een ring met een glaasje.
De ring met het glaasje draai je in het carter en dan zorg je dat de merktekens op het vliegwiel precies in de lijntjes op het glaasje staan.
Zo zou je, volgens Honda dan, de ontsteking met behulp van de stroboscoop kunnen stellen.
Een stroboscoop ziet er een beetje uit als een hedendaagse verf föhn maar dan met een sterke lamp er in. Aan de lamp zit een soort klem bevestigd en die klem, klem je op de bougiekabel van een van de bougies.
Op tijd zetten leek eenvoudig
Als je de lamp van de stroboscoop op het glaasje richt moet je, als de ontsteking op tijd staat, op het moment van ontsteken het merkteken op het vliegwiel tussen de lijntjes zien staan.
Valt het merkteken buiten de lijntjes dan staat de ontsteking niet op tijd en is het zaak dit bij te stellen.
Dit bijstellen gaat bij de GL1000 eenvoudig door twee schroefjes van de grondplaat waar de puntjes op bevestigd zitten los te draaien.
Door een schroevendraaier in de opening te steken en heen en weer te bewegen verzet je het tijdstip van de ontsteking. Je hoeft de plaat waar de puntjes op zitten maar een mm te bewegen om het tijdstip te veranderen.
Een goed bedacht glaasje
Dat glaasje was goed bedacht van Honda. Echter doordat de motorolie van het vliegwiel af tegen het glaasje wordt geslingerd zie je er weinig door. Zelfs met de stroboscoop werkt het niet.
Daar kwam bij dat je regelmatig de puntjes moest vervangen, oftewel de ontsteking afstellen van de Honda GL1000 was op zijn zacht gezegd een probleem.
De oplossing was om de hele ontstekingsunit te vervangen voor een elektronische ontsteking van Piranha.
Het principe van de ontsteking van Piranha is eigenlijk gelijk aan die van contactpuntjes. Alleen werd het ontstekingstijdstip met de ontsteking van Piranha bepaald door een rotor.
Elektronica in de dummy tank
Deze rotor van kunststof heeft twee vlinders die twee lampjes of lazers onderbreken op het punt van ontsteken. Prachtig natuurlijk want je puntjes verslijten niet meer.
Het principe blijft verder hetzelfde want het ontstekingshuis blijft natuurlijk gewoon op de nokkenas zitten.
De elektronica van de ontsteking past trouwens mooi in de dummy tank van de GL1000, waar toch alle elektronica al in zit.
Maar doordat het ontstekingshuis nog steeds op de nokkenas zit, blijft het probleem met het afstellen natuurlijk spelen.
Want de getande riemen die de nokkenassen en dus de ontsteking aandrijven zijn nog steeds niet helemaal speling vrij.
De Honda GL1000 had een dummy tank voor de elektronica
De ontsteking van de Honda GL1000
Het ontstekingstijdstip bleef dus af en toe verlopen en afstellen met stroboscoop en kijkglaasje bleef lastig. Tijd voor het zoeken naar een oplossing en die had ik snel gevonden.
De Piranha ontsteking was op zich snel gemonteerd en werkte alleen dat afstellen bleef dus lastig.
Om het afstellen met stroboscoop te vergemakkelijken besloot ik om de merktekens van het vliegwiel over te zetten op het ontstekingshuis.
Dit deed ik door het vliegwiel in de juiste positie te zetten met de merktekens tussen de lijntjes van het glaasje te zetten.
Vervolgens kraste ik met een kras pen een dun lijntje langs een liniaal in het aluminium ontstekingshuis ongeveer ter hoogte van een van de vlinders. Let op het lijntje moet exact haaks op het ontstekingshuis lopen voor de zuiverheid.
Een paar krasjes zetten
Als je dit zelf gaat doen, kras dan niet te diep want dan kan er vocht onder de pakking door in het ontstekingshuis bij vochtig weer.
Vul het krasje op met witte of rode verf zodat het goed zichtbaar is. Zet nu op het vlindertje exact tegenover het krasje op het ontstekingshuis een zelfde streepje door iets in de kunststof te krassen.
Zorg ook dat je dit streepje strak langs een liniaal trekt voor de zuiverheid tijdens het afstellen. Je kan het ook met een gewone stift doen maar dat slijt er vaak af.
Het spreekt vanzelf dat je, als je dit doet ervoor zorgt dat het vliegwiel in exact de juiste positie.
De verschillende merktekens voor de timing van de ontsteking van de GL1000
Richt de Stroboscoop op het ontstekingshuis
De positie die overeenkomt met de vlinder (puntjes) die je af wil stellen. Dit soort gegevens vind je eventueel in een werkplaats handboek.
Zodra je de merktekens op zowel het ontstekingshuis en vlinders heb gezet kan je met behulp van de stroboscoop je ontsteking makkelijk stellen. Dit doe je door de stroboscoop op het ontstekingshuis te richten.
Als je dit goed gedaan hebt zie je met behulp van de stroboscoop de streepjes goed staan.
Bij een op tijd staande ontsteking staan streepjes op de vlinder en het ontstekingshuis precies tegenover elkaar staan.
Het wordt een stuk makkelijker
Zorg wel dat je weet welke vlinder hoort bij welke set bougies zodat de stroboscoop goed aangesloten is.
Het op tijd zetten van de ontsteking van een Honda GL1000 blijft een regelmatig terugkerende klus. Maar is op deze manier wel veel makkelijker gemaakt.
Bij de latere modellen van het type beginnend bij de GL1200 is de ontsteking standaard elektronisch.
Als je deze operatie zelf wil uitvoeren, zorg dan wel dat je weet wat je doet. Heb je voor je gevoel onvoldoende kennis van deze materie of heb je weinig sleutelervaring pas dan op.
Zorg in dag geval dat er iemand bij is die dit wel heeft.Voor meer info over de GL1000 kan je op het GL1000 forum kijken. Wil je meer technische informatie of zoek je een werkplaatshandboek ? Kijk dan op de volgende link
Ha, wat een geweldige site mijn vriend bracht me mijn oude Gold Wing om koffers erop te bouwen, het viel me op dat hij minder goed liep, ik
dacht er meteen een K&N luchtfilter in te zetten, olie te vervangen met
een nieuw oliefilter, alsmede iridium-bougies te monteren, maar ik zie nu dat de electrische ontsteking ook een verbetering is, heel erg bedankt voor de info die ik mocht lezen.
Interessant stuk! Leuk om wat meer te lezen over de motor die ik op dit moment aan het restaureren ben. Nog wel een vraag: is de GL1000 niet gewoon een boxer, omdat de tegenovergestelde zuigers geen gebruik maken van dezelfde kruk op de krukas? Voor zover ik weet maken de twee tegenovergestelde zuigers bij een flat four namelijk gebruik van dezelfde kruk op de krukas en bij een boxer juist niet. Dit laatste is bij de GL1000 van toepassing. Corrigeer me gerust als ik er naast zit!