De helden van de koningsklasse

De motorsport is in Nederland lang niet zo groot als in sommige andere landen. Veel bekende motorcoureurs komen uit landen als Italië, Amerika of Japen. Dat zit hem in veel gevallen in het vele geld dat er gemoeid is met motorracen maar ook met talent. En dat talent heeft Nederland op het moment niet zo, maar dat is nog wel eens anders geweest.

De tijd van de Koningsklasse

De koningsklasse is zo als de 500cc in de motorsport bekend stond de zwaarste klasse in de motorrace sport. Ik zeg terecht was want de vroegere koningsklasse bestaat niet meer.

De hoogste klasse in de motor wegrace sport gaat tegenwoordig tot 1000 cc en bestaat voornamelijk uit viertakt machines. Ik zeg met nadruk voornamelijk want tweetakt is nog steeds toegestaan.

Maar wie waren nu de helden van de koningsklasse ? een aantal van deze helden ga ik aan u voorstellen.

In de eerste plaats hebben we natuurlijk onze eigen Wil Hartog. Wil Hartog of de witte reus, zoals hij ook wel genoemd werd vanwege zijn lengte en zijn witte motorpak

TT van Assen, wie kent hem niet

De 500cc op de TT

Wil Hartog droeg altijd een witleren overal. Hartog begon in 1967 te racen op een suzuki T250. In 1969 behaalde uit zijn eerste overwinning in de klasse 250 cc.

 De witte reus reed niet alleen in de 250cc klasse, hij kwam ook uit in de 125,350 en de 500cc oftewel de koningsklasse.

In 1970 maakt Wil Hartog zijn debuut in  de TT van Assen en boekt in 1977 zijn eerste overwinning in de koningsklasse.

Wil Hartog is een van de Nederlandse helden van weleer in de koningsklasse. En ik zeg met reden één van de helden want er zijn er nog meer.

Den boet en Wil Hartog

Boet van Dulmen begon op zijn 23e pas met motorweg race. Boet van Dulmen, die ook wel den Boet genoemd werd genoemd reed in verschillende klassen en racete op zowel nationaal en internationaal niveau

In 1981 won van Dulmen bijna de TT van Assen maar kon, door een verkeerde bandenkeuze niet winnen van Lucchinelli.

Uiteindelijk weet Den Boet in 1985 tiende te woorden in het WK klassement, in 1986 rijd den Boet

En dan hebben we natuurlijk nog jumping jack, oftewel Jack Middelburg. Jack begon in 1973 bij de Nederlandse Motorsportbond met racen op een standaard Honda 750 cc motorfiets en zo nu en dan op een 500cc.

Het spektakel van de 500cc

In het eerste jaar van zijn race carrière wist hij iedere keer in de top tien te finishen en hij won zelfs twee keer een race.

Van zijn eerste sponsor kreeg Jack zijn eerste echte race machine waarmee hij uiteindelijk kampioen werd.

Jack stond bekend om zijn “wilde” rijstijl, tenminste in vergelijking met Boet van Dulmen en Jack Middelburg. Jack had het ook regelmatig sportief aan de stok met Barry Sheene.

Jack Middelburg gaf altijd zoveel mogelijk gas wat zorgde voor spectaculaire momenten. In 1974 werd er een fanclub opgericht die Jack ook financieel steunde.

 Jack kwam tijdens zijn motorcarrière meerder keren ten val waarvan een aantal keren ernstig.

Wil Hartiog

De Nimag Suzuki van Wil Hartog

Tolbert werd Jack fataal

Zo verbrijzelde hij bij een valpartij zijn enkel en liep bij een andere valpartij een gescheurde nier op. Door de vele valpartijen kreeg Jack Middelburg de bijnaam Jumping Jack.

 In 1980 won Jack Middelburg de TT van Assen en in 1981 versloeg hij de toenmalig wereldkampioen Barry Sheen in een rechtstreeks duel op Silverstone.

Door financiële problemen moet Jack  in 1983 bijna stoppen. Jumping Jack weet uiteindelijk de financiële problemen op te lossen.

In 1984 verschijnt hij weer aan de start van een race om het Nederlands kampioenschap en wint de eerste race.

Wil Hartog

 

Meer motorsport helden.

De tweede race in 1984 Tolbert wordt Jack Middelburg uiteindelijk fataal. Hij komt hard ten val.

Een aantal collega motorcoureurs konden jumping Jack niet meer ontwijken en raakte met hun motor het hoofd van de Naaldwijker.

De artsen vechten nog een paar dagen voor het leven  van de coureur maar konden hem niet meer redden.

Jack Middelburg overleed in het ziekenhuis op 31 jarige leeftijd. Wil Hartog, Boet van Dulmen en een grote schare fans verschijnen op zijn begrafenis om afscheid te nemen van Jumping Jack.

De Dutch TT is nog steeds bekend om de koningsklasse

De Koningsklasse staat in het buitenland nog steeds bekend onder de naam Dutch TT. Het assen circuit is nog steeds populair onder het motorminnenden publiek.

De helden van welleer keren echter nooit meer terug, dat is een ding wat zeker is. De zoon van de Amerikaanse held Barry Sheene, Freddie Sheene,  is nog wel terug gekeerd naar de Moto GP.

Na de drie van Assen, zoals ik deze coureurs wel kan noemen, zijn er nog meer helden geweest maar hierover meer in een volgend artikel.

Opmerkingen

comments