Wie satelliet navigatie zegt, zegt automatisch Tomtom, tenminste als je je in een auto verplaatst. Tomtom is vooral bekend bij automobilisten omdat het een makkelijk te gebruiken satelliet navigatie is. Zeker als je van adres naar adres rijdt en verder geen hoge eisen stelt. Voor motorrijders is er de TomTom Rider en natuurlijk de Garmin. En die laatste heeft de aanval vol ingezet met een geheel vernieuwde Zumo XT.
Zumo XT of TomTom Rider
Garmin is misschien wel het meest bekende merk als het om navigatie gaat bij motorrijders. Een van de eerste Garmins was de Streetpilot met voor geïnstalleerde kaarten.
De Streetpilot was standaard uitgerust met een geheugen kaartje van 256 mb en het apparaat had een scherm van 305 bij 106 pixels.
Het apparaat kostte in 2004 € 1250,–, inclusief vooraf geïnstalleerde kaarten. Een heleboel geld maar het was voor die tijd een zeer compleet apparaat.
Garmin ontwikkelde door en kwam via de Zumo 550. De Zumo 660 en nog later de Zumo 395 en 595 LM en nu dus de Zumo XT. De beeldschermen werden beter, het geheugen groter en de kaarten uitgebreider.
De eerste Garmin kon eigenlijk helemaal niets
Een beter scherm voor de Zumo XT
Om te beginnen is er het betere scherm. De Zumo 550 was uitgerust met een beeldscherm van 8,9 cm diagonaal en had 320 bij 240 pixels.
Het gewicht van het apparaat was 300 gram en de batterij bleef maximaal 4 uur functioneren.
Later kwam de Zumo 660 uit. Met een scherm van 10,9 cm diagonaal en met 480 bij 272 pixels was het een net iets beter apparaat dan zijn voorganger.
De 595 was het laatste model dat Garmin op de markt bracht voor dat de XT uitkwam.
De Garmin Zumo XT kan in twee standen dankzij de Twist Dock
TomTom Rider is flink concurrerend
Garmin heeft de laatste jaren trouwe gebruikers verloren aan de TomTom Rider en moest dat verlies goed zien te maken en met de vernieuwde XT lijkt dat wel te zijn gelukt.
Om te beginnen heeft de Zumo XT een veel beter scherm dat de 595. De 595 heeft een 5 inch scherm tegenover een 5,5 inch scherm van de Zumo XT.
Ok een half inch groter is niet heel bijzonder maar voor een dergelijk apparaat scheelt het wel. De net iets grotere kaart geeft je een veel beter beeld en dat maakt navigeren net iets prettiger en makkelijker.
Wat wel veel scheelt is het aantal pixels dat de nieuwe telg van Garmin heeft. De 595 had nog 800 bij 480 pixels terwijl de Zumo XT 1280 bij 720 pixels heeft en dat verschil zie je echt.
De Garmin kan in twee verschillende standen staan
Meer pixels en 1000 Nits
Het beeldscherm is duidelijk een verbetering. Het is groter en veel scherper dankzij de extra pixels en de fantastische helderheid dankzij 1000 Nits.
Het aantal Nits geeft de helderheid van het scherm aan. De combinatie van 1000 Nits en het groter aantal pixels maken dat het beeld van de Zumo XT veel beter en duidelijker is dan dat van zijn voorgangers.
Met de zon rechtstreeks in het scherm en met je zonnevizier voor je ogen is je route nog steeds prima zichtbaar en dat was bij de 595 LM wel anders.
De XT is ook duidelijk sneller in het berekenen van de route dan zijn voorgangers en dat is prettig voor als je avontuurlijke routes wil rijden met veel bochten.
Bij ieder apparaat van Garmin een andere steun
Sneller en duidelijker
Mijn oudere 395 LM liep nogal eens achter met de juiste afslag aangeven bij de XT lijkt dat nu verleden tijd.
Je kan de Zumo XT horizontaal en verticaal monteren. In de verticale (landscape) stand heb je met de route richting naar boven meer zicht op waar je heen gaat.
Het beeld van de Zumo past zich automatisch aan als je het apparaat draait. Avontuurlijke route instellen gaat overigens een stuk eenvoudiger op de Zumo XT dan op de eerdere modellen.
Bij het maken van een route wordt al aangegeven of je avontuurlijk wil rijden of niet.
Even wennen aan het ophang systeem
Een traploos avontuur instellen
Vervolgens zie je een schuifknop waar je de mate van avontuur traploos kan aangeven. Tussen punten op je route kan je gemakkelijk aanmaken door op de kaart te tikken.
Dat kon ook al bij de vorige modellen maar door het betere scherm en snellere kaarten gaat het allemaal net iets makkelijker.
Of de avonturen optie beter werkt dan in de vorige modellen heb ik nog niet kunnen ontdekken, dat komt aan bod in een uitgebreidere review die ik tijdens een volgende trip maak.
Voor de echte pure adventure rijders is er ook de mogelijkheid om met een paar handelingen topografische kaarten te gebruiken op de Garmin.
Niet alle accesoires voor de Zumo XT zijn nuttig
Topografische kaarten
Dit soort kaarten zijn veel gedetailleerder dan de gebruikelijke kaarten. Wandelpaden en de kleinste offroad paden zijn nu zichtbaar op de GPS als je de topografische kaarten inschakelt.
Het intern geheugen van de Zumo is met 32 GB ook een stuk groter dan dat van zijn voorgangers. Genoeg ruimte dus voor updates.
Heb je aan 32 GB nog niet genoeg dan kan er altijd nog een extra geheugen kaart bij van maximaal 256 GB.
De Garmin is geschikt voor het Amerikaanse Global Positioning Systeem (GPS), het Russische Glonass en het Europese Galileo.
Ruimte voor micro SD van maximaal 256 GB
Groter beter en sneller
De XT is ondanks dat alles beter en groter is geworden toch nog net iets lichter dan zijn voorganger. Niet dat het veel uitmaakt maar het is toch knap dat iets wat veel meer kan minder weegt.
De Garmin kent echter niet alleen maar pluspunten. Een minpunt dat in feite voor alle motornavigatie van Garmin geldt is het feit dat iedere nieuwe Garmin weer een andere bevestiging heeft op de motorsteun.
Soms is het een verbetering maar in het geval van de Zumo XT is dat zeker niet zo. Het op de steun monteren van de XT is, zeker in het begin een beetje gepuzzel op gevoel.
Het lijkt wel of Garmin na al die jaren nog steeds niet weet wat de beste manier van bevestigen is.
Bij ieder apparaat van Garmin een ander ophang systeem dat zit bij de tomtom rider 550
wat is Beter bij de TomTom Rider ?
Bij ieder nieuw model moet het wiel opnieuw worden uitgevonden zo lijkt het tenminste. En bij de Zumo XT is er toch echt een verkeerd wiel uitgedacht.
Bij de TomTom Rider werkt dat net even beter. Een ander voordeel van TomTom is dat je de navigatie zowel horizontaal als verticaal kan zetten door hem simpelweg op de steun te draaien.
De Garmin is overigens ook zowel horizontaal als verticaal te gebruiken. Het lastige is dat je het apparaat dan weer niet kan draaien op zijn standaard voet als hij eenmaal gemonteerd is.
Omdat te kunnen doen is er een aparte accessoire nodig en dat is de Zumo Twist. Het accessoire werkt prima en kost slechts € 39,– maar waarom er weer een apart accessoire voor nodig is bij Garmin, is mij een raadsel.
Twee voorgangers van de XT, de Zumo 660 en de garmin zumo 395lm
Nuttige accessoires
En als we het toch over accesoires hebben nog even dit. Je kan voor de XT een soort setje met “nuttige” accesoires kopen.
Een mapje om het apparaat in op te bergen, een klepje voor de steun om de contactpuntjes van de steun te beschermen en een soort rubber stootrand om het toestel te beschermen.
Bij de Zumo 660 was een makkelijk beschermkapje en tasje standaard bij geleverd waarom dat bij de XT niet kan is mij een raadsel.
De extra rubberen stootrand om je apparaat te beschermen is op zich handig. Wat niet handig is, is dat het apparaat met stootrand niet meer in het tasje past. Daar is dus niet goed over nagedacht.
alleen pas het apparaat met de stootrand bevestigd niet meer in het tasje. Of de Zumo XT onderweg goed bevalt ga ik jullie binnenkort vertellen.
Ben tot nu toe zelf erg te spreken over de XT, alhoewel ik nog lang niet alle mogelijkheden heb uitgeprobeerd. Ben er 2x binnendoor mee naar Spanje gereden buiten de snelwegen om. De avontuurlijke route bij de Pyreneeën was er een die me echt over de geitenpaadjes leidde en dan had ik niet eens onverhard ingesteld. Dat was leuk dus.
Ben ondertussen benieuwd naar jouw ervaring.
De Garmin XT bevalt prima maar er zijn toch nog wel wat dingen die mij minder bevallen. Ik ben ook met de XT op de Africa Twin naar zuid Spanje gereden en ik merk dat ik niet altijd de meest logische routes voorgeschoteld krijg. Het scherm is in ieder geval geweldig.
Garmin heeft het met de xt nog steeds moeilijk om juiste routes te vinden. Daar waar TomTom zeker de voorhand in heeft. Ook moeten ze bij Garmin het onderspit delven als het gaat om flitslocaties. Garmin heeft met de XT wel een fantastisch toestel op de markt gezet dat zeker niet moet onder doen voor TomTom.
Zumo xt is weer beter dan de 210 en 595lm
oppakken van een gpx route nabij een willekeurig route punt gaat tot nu toe probleemloos
beeld is helderder dan zijn voorgangers ,goed dus !.
rijden zonder mijn +1.5 brilletje ,ja dan is het snelheids waarschuwings balkje wat klein
en het verkeersbordje (met daarin de toegestane snelheid nog kleiner )soms lastig te lezen,
gelukkig weet je dat je mak aan moet doen of weer mag versnellen ,in regio winterberg toch een handig hulpje …
gpx route rijden gaat goed ,een wegopbreking gooide aldaar mijn gpx route in de war
(gelukkig het laatste stukje deze keer)
kaart update is er eerder met garmin express dan via de wifi ,gaat beter dan voorgaande zumo,s
zumo steun is inderdaad frutselen en klikken ,zou beter kunnen .
zumo lock aangeschaft (had garmin moeten voorzien net als de zumo twist)
Ram bevestiging links op het stuur en ram knop op de stuurklem Links
kan ik mooi wisselen en geen last van zicht verlies door de crf1000 ruit
garmins basecamp blijft een meer haat dan liefde ding ,jammer
bumper rand vind ik gevoelsmatig fijn om er op te hebben
screenprotector had ik nogal wat luchtbelletjes ,maar is ff bekijken of het een blijvertje wordt ?
contacten beschermer ,gebruik nu nog het kleine originele kapje.
onroute kaart van mijn 595 nog niet geplaatst ,aankomend voorjaar proberen.
zoom nivo op de snelweg zou wat mijn betreft meer mogen uitzoomen
https://forum.gps.nl/viewtopic.php?t=51888
https://www.gerritspeek.nl/navigatie/gps-navigatie_autozoom.html
ook iets voor komend voorjaar ?
opbergtasje gevonden bij amazon.nl
deleyCON Navigatie Tas Navigatie Case Tas voor Navigatieapparaten – 6 Inch & 6,2 Inch (17x12x4,5cm) (voor mijn xt met bumper)
wil in iedergeval niet meer terug naar zijn voorgangers.
op battery beter dan zijn voorgangers