De Garmin Zumo 660 en off Road Tracks

De eerste satelliet navigatie apparaten die op de markt kwamen waren nog niet voorzien van landkaarten.  De nauwkeurigheid van de eerste apparaten was niet te vergelijken met de nauwkeurigheid van nu. Maar satellietnavigatie was er en ging niet meer weg.

Satelliet navigatie is niet meer weg te denken

De navigatie apparatuur van zo’n 20 jaar geleden had een afwijking van ongeveer 100 meter waardoor echt navigeren nauwelijks mogelijk was.

Pas toen Amerika de satellieten vrij gaf voor gebruik door commerciële luchtvaart kwamen er vorderingen op het gebied. De nauwkeurigheid nam verder toe waardoor satelliet navigatie voor de massa bereikbaar werd.

Met de moderne navigatie apparaten van bijvoorbeeld Garmin ging er veel veranderen. De geheugen capaciteit en de snelheid van de apparatuur nam toe en daar mee ook de mogelijkheden en het gebruiksgemak.

De nieuwere Navigatie apparaten werden voorzien van digitaal kaartmateriaal waardoor echt navigeren mogelijk werd. Satelliet navigatie werd volwassen en aantrekkelijker voor de consument.

Garmin

Een van de eerste navigatie apparaten van Garmin, de GPS 38

Garmin is nog steeds de grootste

Garmin was en is een van de grootste fabrikant van moderne navigatie apparatuur. De bediening van de verschillende toestellen van Garmin werd steeds gemakkelijk.

Een van de eerste door ontwikkelde Garmin toestellen was waarschijnlijk de Streetpilot 2610. De Streetpilot kon gebruikt worden om routes te maken met behulp van de interne digitale kaarten.

De Streetpilot maakte het al mogelijk om, met behulp van digitale kaarten je route te bepalen. Behalve het vinden van je doel kon je ook nog aangeven of je met gebruik van snelwegen je doel wilde bereiken of via secundaire wegen.

Ondanks dat de Streetpilot moderne zeer geavanceerd waren, hadden ze een beperking en dat was dat je alleen routes over gebaande paden en wegen kon uitzetten.

Garmin

De Street pilot 2610 was al een hele vooruitgang

De Streetpilot had zo zijn beperkingen

Oké je kon aangeven dat je op onverharde paden wilde rijden maar daar was ook alles mee gezegd. De Streetpilot stuurde je alleen over de weinig onverharde paden die voorkwamen op het kaartmateriaal van het apparaat zelf.

Je kon bijvoorbeeld geen off the road routes rijden over paden die niet op de kaarten van de Streetpilot voorkwamen. Probeerde je een route te rijden over paden die niet op het kaartmateriaal voorkwamen dan werd je simpelweg weer terug verwezen naar bestaande paden en wegen.

Wilde je de absolute vrijheid op het gebied van satelliet navigatie beleven dan was het zaak een zogenaamde nautische GPS aan te schaffen.

Een nautische GPS was ontworpen voor het gebruik op zee en op het land. Een nautisch GPS maakt het namelijk mogelijk te navigeren buiten de gebaande paden om.

Oftewel je kan op een dergelijk navigatie apparaat echte off road tracks zetten zonder last hebben van route correcties.

GPS

Zo ziet een track er uit in Basecamp

Garmin

Eenvoudig overzetten naar je navigatie apparaat

Tracks en off road routes

De latere apparaten zoals de Zumo 660 en de Garmin Nuvi hadden in eerste instantie de zelfde tekortkoming ook.

Totdat een software update daar voorgoed een eind aan maakte. Op een vrij simpele manier zijn er nu ook off the road tracks op het apparaat te laden en te rijden.

De methode is simpel, je download een track die je per mail krijg of op het internet ziet en je dubbel klikt er op. Zodra je dit doet opent de track vanzelf op Basecamp.

Klik met je rechtermuisknop op de naam van de route, rechts in het scherm en klik op “verzend naar uw toestel”

Dit is alles wat je moet doen om een track op je toestel, in dit geval een zumo 660 te krijgen.

Garmin

Kies extra, pijltje naar beneden en dan naar Off Road Tracks

GPS

Kies de track die je wil gaan rijden

Met tracks rijden krijg je geen aanwijzingen.

Klik nu op extra en druk op het pijltje naar beneden om vervolgens en de rechter bovenhoek de tekst “Off Road Tracks” te zien staan.

Druk daar op en je ziet de routes staat. Als je op de namen van de routes drukt kun je vervolgens nog de namen van de routes veranderen.

Als je vindt dat de routes onduidelijk worden weergegeven op je navigatie, verander dan simpelweg de kleur ervan door op “set Color” te drukken. Bekijk vervolgens hoe de route wordt weergegeven op je apparaat.

2015-10-06 11.11.54

Maak je keuze om de track te bekijken, of de kleur en de naam te wijzigen

2015-10-06 11.12.25

Verander de kleur van de track op de Zumo 660 om het duidelijker te krijgen

Er is nog veel te verwachten van navigatie apparatuur

Hou wel in de gaten dat je bij het rijden van een track geen aanwijzingen krijgt zoals bij het rijden van een route. Je moet dus echt de track volgen op je scherm zonder dat je aanwijzingen krijgt.

Satelliet navigatie is in 20 jaar tijd van een nagenoeg onbruikbaar apparaat door gegroeid naar een geavanceerd stukje techniek met vele mogelijkheden. De mogelijkheden van satelliet navigatie zijn natuurlijk nog lang niet uitgeput dus we gaan kunnen nog veel verwachten van Garmin en andere fabrikanten.

Opmerkingen

comments