De Franse Ardennen op een motorfiets deel 2

Voor wie meer wil zien van de Franse Ardennen is er de optie om meer naar het westen te rijden. Voor wie vanuit Nederland direct richting de Franse Ardennen wil zijn er meer dan genoeg opties voor een interessante reis naar het land van kaas en wijn.

Toeren op zijn Frans

Kom je via de Belgische Ardennen naar Frankrijk toe dan zijn er zeker interessante plaatsen te vinden. Frankrijk kent een rijke geschiedenis dus er is genoeg te zien en te beleven en motorrijden is er een waar genot.

Aan te raden is om via de Franse plaats Givet langs de maas verder Frankrijk in te zakken. Je komt zo via een mooi route in de Franse Ardennen terecht.

Givet ligt in Frankrijk tegen de Belgische grens aan en behoorde tot aan de 17e eeuw bij de zuidelijke Nederlanden. Keizer Karel V liet in de 16e eeuw het fort Charlemont bouwen.

Het fort speelde een belangrijke rol in de tachtig jarige oorlog. De troepen van de Oostenrijkse Don Juan bezette het fort in de zomer van 1577 en hiermee eindigde het eeuwige Edict.

Franse Ardennen

Het Franse plaatsje Givet gezien van af de maas boulevard

De Franse Ardennen heeft vooral natuur

Vanaf Givet slingert de weg zich langs de maas verder in de richting van de Franse Ardennen, een waar genot voor iedere motorrijder.

Ook in dit deel van de  Franse Ardennen heeft de natuur het nog voor een groot deel voor het zeggen. Overal waar je kijkt doet het groen zijn best om de boventoon te voeren.

Dat komt voor een groot deel doordat de Ardennen een gebied is waar het veel regent. Het gebied heeft wat dat betreft een beetje Hollands klimaat. In de zomer wordt het soms warme weer soms afgewisseld met felle regenbuien.

Het is het weer wat soms voor spectaculaire luchten kan zorgen. Zeker met een ondergaande zon kan dat prachtige plaatjes opleveren.

Schitterende slingerende landwegen die je door schilderachtige dorpjes voeren waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. De heerlijke geuren van al dat groen maken het rijden door dit landschap nog echter aanvoelen.

 

Franse Ardennen

Mooie ver gezichten en stoffige landwegen

In veel dorpen is niets te doen

In de meeste kleine dorpen is letterlijk niets te doen. Geen cafe’s waar je koffie kunt drinken en weinig vertier.

Het zijn niet de plaatsen waar je lekker kunt wandelen of shoppen en in veel gevallen kun je er ook niets eten of drinken.

Het zijn wel de plaatsen die de Franse Ardennen maken wat ze zijn en waarvoor aan het toeren bent.

Franse Ardennen

De natuur in de Franse Ardennen is adembenemend

De historische stad Charleville Méziéres

Als je van steden houdt is een bezoek aan de stad Charleville Méziéres zeker de moeite waard. De stad bestaat uit twee steden, Charleville en Méziéres.

Charleville werd in 1606 gesticht maar Méziéres is de oudste van de twee steden. Méziéres stond in de Gallo Romeinse tijd bekend onder de naam Maceriae.

Vanaf de 16e eeuw werd de stad ook militair van betekenis. In die periode werden de vesting werken dan ook gemoderniseerd.

Charleville Méziéres staat onder andere bekend voor de marionetten festivals die er jaarlijks gehouden worden. De stad heeft ook een indrukwekkend historisch centrum met veel monumentale gebouwen.

Frankrijk

Sommige dorpen in Frankrijk zijn sterk aan het vervallen

Liart is typisch voor de Franse Ardennen

Er zijn veel meer grote en kleinere interessante plaatsen in dit deel van de Franse Ardennen. Zoals het plaatsje Liart dat niet meer is dan een paar huizen en een school voor meisjes.

Liart is een plaatsje waar je zo doorheen rijdt als je niet oplet. In het hart van Liart is een typisch Frans café waar je wat kunt drinken maar meer ook niet.

Wil je een croissant bij je koffie of iets anders lekkers dan moet je naar de bakkerij aan de overkant van het plein lopen.

De keuze in allerlei lekkernijen in de kleine dorps bakkerijtjes is groot. Van de eenvoudige croissant tot heerlijk koffiebroodje gevuld met spijs en rozijnen.

Frankrijk

Frankrijk staat vol met oude kerken van soms wel 1000 jaar oud

Le-Frety heeft 10 huizen en een kerk

Er zijn ook kleinere plaatsen in het gebied die beslist de moeite van het bezoeken waard zijn ook al is er niets te doen.

Neem de kleine Frans commune Le-Frety met 25 inwoners. Le-Frety was ooit een bedevaartplaats maar is nu slechts een dorp met een kerk.

De kerk is nog in slechte staat maar gaat, als het aan de burgermeester van Le-Frety ligt, gerestaureerd worden.

Wie de kleinste weggetjes opzoekt kan soms voor zeer aangename verrassingen komen te staan.

Wie goed zoekt kan bij de community Les-Cornaux nog steeds de resten vinden van een spoorlijntje dat nog uit de eerste wereldoorlog stamt.

De spoorlijn zelf is er niet meer maar de stationnetjes staan er nog wel en worden nu bewoond.

 

Een gebied dat zich voor alles soorten motorsport leent. 

Of bezoek een Brocante

Wie meer vertier zoekt kan in zich in Fumay uitleven in een Avonturenpark waar je je kan vermaken met een in bomen uitgezet parkoers en een heuse kabelbaan.

Wil je meer de echte Franse cultuur beleven dan is het aan te raden een paar Brocantes te bezoeken.

Op deze Franse rommelmarkten die vaak in de kleinste dorpen worden gehouden kan je heerlijk rondlopen en snuffelen naar dat ene zeldzame schilderijtje of beeldje.

Dikwijls zijn er in de buurt van de Brocantes gezellige terrasjes te vinden waar je heerlijk koffie kunt drinken.

Wil je iets lekkers bij je kopje koffie dan zal je dat zelf moeten halen bij de lokale bakker, gewoon lekker zo als dat gaat op zijn frans.

Franse Ardennen

Charles Coutant, ooit gouverneur van de Franse Ardennen

genoeg vettier voor de natuur liefhebber

Frankrijk heeft meer dan genoeg te zien en te doen voor zowel natuur en cultuur liefhebbers als voor de vettier zoekers.

Zuid Frankrijk is natuurlijk het meest bekend bij vakantiegangers maar vraagt gezien de afstand om meer tijd. Wil je er een weekend op uit of gewoon een paar dagen dan zijn de Franse Ardennen echt een prima optie.

Dit geld natuurlijk niet alleen voor motorrijders. Ook gezinnen met kinderen kunnen een prima tijd hebben in de Franse Ardennen.

Voor kampeerliefhebbers zijn de Franse Ardennen echt een paradijs, de prijzen zijn billijk en de campings zijn prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.