De echte motorrijder bestaat die eigenlijk wel ?

Mensen hebben altijd de behoefte gehad zich snel te verplaatsen. In eerste instantie werden er paarden gebruikt voor het vervoer maar dat veranderde met de uitvinding van de verbrandingsmotor. En met de verbrandingsmotor kwam de motorfiets en die motorfiets zorgde voor een nieuw soort mens en dat was de motorrijdende mens. Maar zijn wij als berijder eigenlijk wel echt genoeg ?

De Echte motorrijder

Motorrijders heb je in allerlei soorten en maten. Er zijn motorrijders die iedere dag op de motorfiets naar hun werk gaan en er zijn pure mooi weer rijders.

Je hebt ook de reizigers die voornamelijk lange ritten maken op hun machine etc. Maar wat is nou een echte motorrijder en bestaat die eigenlijk wel  ?

Het was een vraag die aan mij gesteld werd toen ik net terug kwam van een weekend toeren in de Ardennen.

Ik had genoten van de mooi stuurweggetjes en het prachtige weer in het Belgische heuvellandschap.

 

Echte motorrijder

Toeren over de mooiste wegen van de wereld, dat is echt motorrijden

Ben jij nou een echte ?

Tijdens een verjaardagsfeestje zat ik met wat mensen te vragen toen die ene vraag aan mij gesteld werd, “ben jij nou een echte motorrijder ?”

Je kan deze vraag natuurlijk op verschillende manieren stellen met verschillende bedoelingen.

Zo kan je op een sarcastische manier vragen of iemand een echte motorrijder is, zo van “ stop jij als het regent ? ben jij nou een echte motorrijder ?”

Of je vraagt het gewoon belangstellen om te weten of jij er nou echt een bent, zo’n uh echte…..?.

Dit soort vragen zijn voor mij best moeilijk te beantwoorden want wanneer ben je nou echt eigenlijk ?

 

echte motorrijder

Een antwoord op de vraag wat de echte motorrijder is

Mythologiseren van het de motorrijder

Het is ook een vraag die hoort bij het mythologiseren van het motor rijden. Want veel mensen begrijpen niet waarom je eigenlijk kiest voor een motorfiets in plaats van een auto bijvoorbeeld.

Opmerkingen als “ in een auto zit je toch lekker droog ?” of “ ben je ook lid van de Hells Angels ?” horen bij de standaard opmerkingen. Zo ook de vraag of je een echte motorrijder bent.

En eerlijk gezegd weet ik niet wanneer je een echte motorrijder bent en of die wel bestaat. Ik zou het van mijzelf ook niet durven zeggen want ik weet niet wat er onder verstaan wordt.

Oké ik rij al bijna 40 jaar op motorfietsen rond en eigenlijk is dat steeds meer iets geworden wat absoluut bij mij past.

 

echte motorrijder

Heeft echt motorrijder met het aantal kilometers te maken

Motorfietsen voelen avontuurlijker

Reizen doe ik bijvoorbeeld bij voorkeur op mijn motorfiets, gewoon omdat ik dat intenser vind.

Je wordt blootgesteld aan de elementen en je ervaart de wereld om je heen veel intenser dan in een auto vind ik. Alhoewel je in een cabriolet dit zelfde gevoel waarschijnlijk hebt.

Maar dan noch is het anders dan een motorfiets. Een motorfiets voelt avontuurlijker aan omdat je op twee wielen toch primitiever reist. Maar ben ik dan een echte motorrijder ?

Of is de echte motorrijder die door weer en wind toch altijd op zijn motorfiets stapt ? Er zijn mensen die beweren dan een echte motorrijder iemand is die alleen op een Harley Davidson rijdt.

 

Harley Davidson

Je hoeft niet op een Harley Davidson te rijden om echt te zijn

Wat heeft het merk ermee te maken

Eerlijk gezegd begrijp ik niet want het merk van een motorfiets met de echtheid van zijn berijder te maken heeft. Vaak zijn het dan ook mensen die zelf niet rijden die dit zeggen.

Maar blijft de vraag wat nou die echte motorrijder is en waarom ben je dat. De meeste motorrijders die ik ken hebben bijvoorbeeld ook een auto en ben je dan geen echte motorrijder ?

Zelf heb ik alleen een motorfiets maar dat is alleen om financiële redenen, anders gezegd een auto erbij wordt mij gewoon te duur.

Maar als ik het makkelijk kon betalen zou ik er zeker een auto bij hebben maar ben ik dan echt of niet.

 

echte motorrijder

Weet een hond het antwoord ?

De echte motorrijder huurt niet

Ik stelde de vraag weer in de Facebook groep “De motorrijder” omdat die groep met meer dan 32000 leden toch een redelijke afspiegeling is van de Nederlandse motorrijder.

Uiteraard ontstond er discussie over mijn vraag en ik kwam er achter dat niet iedereen hetzelfde over onderwerp dacht.

Zo vond iemand dat een echte motorrijder geen motorfiets huurt om daar 2 x per een toertocht mee te rijden.

Een ander geeft weer aan dat een echte motorrijder door weer en wind rijdt en niet afstapt bij slecht weer.

Hmm ik zit een beetje zo in elkaar en ik rij eigenlijk alleen niet als het glad dreigt te worden.

 

 

Gaat het om respect ? en wat is dat dan precies

We komen dichterbij

Je zou dus kunnen zeggen dat ik een echte motorrijder ben, daar moet ik wel bij zeggen dat ik alleen bij slecht weer rij als ik echt ergens naar toe moet. Oké dus zo echt ben ik dan misschien weer niet.

Een ander vind weer dat iemand die het hele jaar alleen maar poetst en af en toe een stukje gaat rijden niet tot de echte motorrijder behoort.

Hm ik poets eigenlijk nooit en ik rij op zich veel kilometers per jaar dus zou ik tot de echte motorrijders kunnen behoren. Oké het lijkt erop dat we dichter bij het antwoord gaan komen.

Een ander stelt dat het voor de echte motorrijder niet uitmaakt op wat voor motorfiets hij rijdt. En dat klopt dan ook weer bij sommige van mijn keuzes.

 

motorreizen

Moet je verre reizen maken om echt te zijn ?

Een Goldwing voor een XT500

Ik ruilde een Honda GL1000 in voor een Yamaha XT500 en had net zoveel of zelfs meer plezier bij het rijden op mijn motorfiets.

Het gaat bij het rijden namelijk om het gevoel om op een motorfiets te zitten, ja logisch, maar dat gevoel kan je hebben bij een Yamaha FJR1300 maar ook bij een 600cc eencilinder.

Die keuze is dus persoonlijk en zegt niets over het wel of niet zijn van een echte motorrijder. Volgens weer iemand anders is een echte motorrijder iemand die niet te lang zonder rijden op zijn motorfiets kan.

Het gevoel van het berijden van die motorfiets maakt dat je op soms ongelukkige momenten en tijdstippen toch even op die motorfiets wil stappen.

 

Niet iedereen heeft een antwoord klaar

Mobiel en mooie bochten

Lekker dat gevoel van mobiel zijn door mooie bochten sturen en dan maakt het niet uit waar je naar toe gaat. Gewoon lekker onderweg zijn of het nou koud of warm is maakt dan gewoon niet veel uit.

Ja met lekkere temperaturen en een beetje zon is het allemaal nog leuker maar zolang het maar op die motorfiets is.

Vaak moet je dan echt een reden zoeken om te gaan rijden maar je moet rijden. Die drang hebben om te rijden maakt dat dan dat je een echte motorrijder bent ?

We komen langzamer hand dichterbij de conclusie en misschien kom ik erachter of de echte motorrijder ook echt bestaat.

 

Aha dus oprecht zijn, niet zeuren en je hand opsteken.

Reizen om het reizen, rijden om het rijden

Tot nu toe zou je de echte motorrijder kunnen herkennen aan het feit dat hij of zij ongeacht het weer en op iedere motorfiets, zwaar of licht, van het rijden geniet en dat op zijn minst 5000 km per jaar doet.

Oké dat begint ergens op te lijken en in dat geval zou ik tot categorie echte motorrijders behoren. Niet dat ik daar nou zoveel waarde aan hecht maar ik wilde de vraag beantwoord zien.

Wat mij betreft is dit een mogelijke definitie van een echte motorrijder maar die kan dus voor iedereen verschillend zijn. En dan nog, voor mij ben je al een echte motorrijder als je plezier hebt in het rijden op een motorfiets.

Of je nou 5000 of 20.000 kilometer per jaar rijdt, dat mag niet uitmaken. Motorrijden is misschien wel de meest prettige manier om jezelf voort te bewegen en om te reizen.

Reizen doe je om te reizen en motorrijden doe je om motor te rijden en dan ben je al echt vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.