De Dordogne als doel voor een week motorrijden

Europa wordt door veel niet Europeanen ook wel de oude wereld genoemd. De beschaving is immers in het oude Europa van de Grieken ontstaan zegt men. En die Europese beschaving is er een die de moeite van het bezoeken waard is. Neem nu het land van Napoleon en de befaamde Franse wijnen en natuurlijk de beroemde Franse keuken. Tijd om het echte Frankrijk te gaan bezoeken.

Per motorfiets naar de Dordogne

De zomer van 2018 is er een om nooit te vergeten. Hittegolven heersen in Nederland en de rest van Europa maar zelfs deze hoge temperaturen houden een motorrijder niet tegen.

Motorrijden in Frankrijk is altijd een feest dus we gaan toch richting de Dordogne. Om negen uur in de ochtend is het is al 23 graden, goed te doen, luchtig gekleed op de motorfiets te stappen is het plan.

Wel goed beschermd met stevige Cordura motorkleding en handschoenen natuurlijk maar wel lekker luchtig allemaal.

Ik rij eerst door de Franse Ardennen tussen de heuvels door en ik kronkel mee met de rivier de Maas. De Maas ,die vanuit het zuiden verder richting België stroomt, glinstert in de hete zon en biedt enig verkoeling.

 

Franse Ardennen

Gevonden resten uit de eerste en tweede wereldoorlog

De historie van de Ardennen

Die verkoeling ontstaat door de wind die over de maas richting de weg waait. Het waait niet hard maar het helpt wel iets.

De Ardennen zelf zijn niet erg hoog maar wel mooi bosrijk. De natuur is er nog puur net zoals de bevolking.

Er zijn diverse aantrekkelijke plaatsen in het gebied met veel historie. Zoals bijvoorbeeld Dun Sur Meuse waar je overigens ook prima een paar dagen kunt verblijven om te kanoën of te wandelen.

Zowel in de eerste als de twee wereldoorlog is er zwaar gevochten in de Ardennen en andere delen van Frankrijk en daar zijn de sporen nog van te vinden.

 

Noord Frankrijk museum

Het oorlogsmuseum in de Ardennen is een particulier alternatief

Motorrijden in Frankrijk is een feest

Ieder Frans dorpje of stad heeft zijn eigen monument om de gevallenen te herdenken van zowel de eerst als de twee wereldoorlog.

Vanuit de Ardennen rijden we verder Frankrijk in door de Champagne met zijn enorme landerijen waar de druiven voor wijn en Champagne groeien.

Terwijl ik mijn Ténéré tussen de glooiende wijnlanderijen doorstuur is het genieten van de indrukwekkende vergezichten. Motorrijden in Frankrijk is echt een feest.

Het landschap, dat ooit getekend was door de loopgraven van de eerste wereldoorlog is spectaculair leeg en ruim.

 

Monument WO1

Het grote monument ter herinnering aan de slachtoffers van WO1

De leegte van de Champagne

Vanuit de Champagne rij ik langzaam de heuvels van de Morvan in. De naam van dit Franse natuurgebied stamt uit het Keltische Mor (zwart) Van (gebergte).

Het park de Morvan is opgericht in 1970 en bevat 117 deel nemende gemeenten.

De Morvan is niet heel groot maar biedt genoeg natuur schoon voor wandelaars, fietsers en in mijn geval motorrijders. Want motorrijden kan in heel Frankrijk geweldig en zeker in een park als de Morvan.

Vanuit het noorden nader je de Morvan via de plaats Avallon. De oorspronkelijke Latijnse naam was overigens Aballon.

De plaats stamt uit de tijd van het Romeinse rijk en dat is nog te zien aan de muren die de oude stad omsluiten.

 

Morvan

Het huis waar de goudsmid van Napoleon zou hebben gewoond

Sfeervolle kamers in een sfeervol hotel

De historie van de Morvan

In de plaats Avallon staan een aantal historische gebouwen waaronder de romaanse kloosterkerk Saint-Lazare. In die zelfde Morvan bevindt zich ook de waarschijnlijk kleinste gemeente van Frankrijk en dat is Saint Agnan.

Saint Agnan telt 162 inwoners en een tweetal hotels en een camping. De kleine camping is gelegen aan het grootste meer van de Morvan.

De grote meren van de Morvan zijn overigens aangelegd om enerzijds het drinkwater te reguleren en anderzijds om het transport van o.a. hout te vergemakkelijken. Dus zo natuurlijk is de Morvan niet.

Voor wie liever niet kampeert biedt het grote landhuis in St Agnan uitkomst. Het huis, wat volgens de huidige eigenaren, ooit eigendom van de goudsmid van Napoleon is geweest wordt nu als hotel gebruikt.

 

Morvan

Zonsondergang boven een van de Morvan lakes.

Een rustiek hotel in de Morvan

Het huis heeft door de eeuwen heen natuurlijk wel wat verbouwingen ondergaan maar in de kern is het nog steeds authentiek. De sfeer is ook nog steeds die van de 17e eeuw.

De prachtige betegelde vloeren en marmeren trappenhuis met schitterende houten deuren doen je denken dat je Napoleon zelf iedere moment tegen kan komen.

Of het verhaal van de goudsmid waar is weet ik niet maar het is hoe dan ook een mooi verhaal.

Alleen al om de sfeer van het hotel te kunnen proeven is het interessant om een kamer te huren. De kamers van het hotel geven je ook het gevoel in het Frankrijk van de 17e eeuw te vertoeven.

 

Morvan

Het trappenhuis is net zo sfeervol als de rest van het hotel

Een typisch Franse sfeer

Ook hier prachtige plavuizen op de vloer, grote ramen met houten luiken en een kingsize bed, in stemmig wit opgemaakt. Het is de typische Franse sfeer die het landhuis ademt die het allemaal zo bijzonder maakt.

De eigenaar serveert in de ochtend een eenvoudig ontbijt van stokbrood met ham, kaas of confituur met natuurlijk een goudeerlijke kop Franse koffie.

De motorfiets kan je kwijt op het grasveldje tegenover het kleine sfeervolle terras. In het dorpje zelf is weinig te doen dus is het genieten van de natuur van de Morvan de beste optie.

Ga je liever kamperen dan is er aan de achterkant het huis een kleine camping met alle faciliteiten die je nodig hebt.

 

Dordogne

Onderweg naar de Dordogne stoppen voor een heerlijke lunch

Richting de Dordogne

Vanuit de Morvan voert de rit mij richting de Dordogne. Met de Garmin Zumo op avontuurlijk route is het genieten van de kleinste Franse wegen en dorpjes.

Dorpen die verloren lijken te zijn in de tijd gezien de bebouwing en de mensen die er rondlopen. Het is het authentieke Frankrijk dat nog niet verpest is door het massa toerisme zoals dat aan de kusten wel het geval is.

Gelukkig hou ik niet zo van het strand en bezoek ik liever de rustieke kant van een land. Ik stuur ik de Ténéré in een rustig tempo over de kleine provinciale wegen door de verschillende leefgemeenschappen.

Mijn tempo ligt laag omdat de wegen te smal zijn en omdat er gewoon teveel te zien is onderweg. Oude boerderijen die, alhoewel veelal in prima staat, stuk voor stuk meer dan 200 jaar oud moeten zijn.

 

Dordogne

Een blik op de Dordogne in het ochtendlicht

Niet 100% perfect

Het is overigens verbazingwekkend om te zien hoe goed de staat van onderhoud van dit soort kleine wegen is in dit land. Natuurlijk is het niet 100% perfect maar veel scheelt het niet.

Langs de route die ik rij staan schitterende kastelen en landhuizen uit prachtig gele stenen opgetrokken.

Dit soort museum stukken, want zo kan je de gebouwen wel noemen, schieten steeds vaker voorbij als ik de Dordogne nader. Het is dan ook een waar feest om door dit landschap te rijden met een motorfiets.

Als uiteindelijke reisdoel heb ik deze keer de Dordogne uitgezocht maar echt uitmaken doet het niet want reizen gaat niet om de bestemming maar om de reis ernaar toe.

 

Limeuil

Een sfeervol straatje in Limeuil

Reizen gaat om het onderweg zijn

Dat is eigenlijk ook de reden dat ik het naar een bestemming vliegen geen reizen wil noemen. Reizen gaat om het onderweg zijn.

De geschiedenis van de Dordogne brengt ons terug tot de prehistorie. In de vele grotten in het gebied zijn rotstekeningen gevonden die bewijzen dat er 25.000 tot 10.000 jaar voor christus mensen leefde in de omgeving van de rivier.

De Galliërs en de Romeinen heersten van 59 voor christus tot 264 na christus in het gebied. Tot de 10eeeuw waren het de Merovingen en de Karolingen die heerste de Dordogne.

In het gebied rondom de Dordogne speelden ook de kruistochten tegen de Katharen. In de Dordogne ligt ook het charmante plaatsje Limeuil.

 

Sfeervolle gevel

Het mooiste dorpje van Frankrijk

Limeuil wordt officieel als het mooiste dorpje van Frankrijk gezien en dat is niet overdreven. Limeuil zelf bestaat als sinds de Kelten er rondliepen en die invloeden zijn nog goed te zien.

Limeuil zelf staat vol met prachtige sfeervolle oude gebouwtjes met schitterende gevels en schilderachtige straatjes. Rondom de Dordogne is het heerlijk genieten en relaxen zowel op als rondom de rivier.

Maak een kanotocht op de rivier en leg onderweg aan, aan de verschillende strandjes en neem een duik in het verkoelende water.

 

Typisch Limeuil

Lopen en zwemmen in de rivier

In de zomermaanden kan de rivier zo laag staan dat je zelfs stukken kunt lopen naast je kano. De Limeuil camping om te verblijven is waarschijnlijk Camping Le port de Limeuil.

Maar op sommige stukken is dan weer zo diep dat je heerlijk kan zwemmen en afkoelen van de zomers hitte van zuid Frankrijk.

Voor motorrijders is het gebied een waar paradijs vanwege zijn vele slingerwegen die door de prachtige omgeving lopen.

Na een verblijf van een paar dagen in de Dordogne france ga ik weer huiswaarts. Weer heerlijk genieten van het mooie weer en prachtige omgeving en natuurlijk van het heerlijke motorrijden.

3 gedachten aan “De Dordogne als doel voor een week motorrijden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.