De Dakar Rally leeft

De Dakar rally begon in 1978 onder leiding van de Fransman Thierry Sabine. De Franse rally rijder was tijdens de Abidjan-Nice rally verdwaald in de Libische woestijn en vanaf dat moment wilde hij iedereen de kans bieden om de woestijn te temmen. Het laatste grote avontuur was geboren. een rally die zijn plek in de geschiedenis van de gemotoriseerde sport zou waarmaken.

De Paris Dakar bracht helden voort

De Rally was om twee redenen beroemd ten eerste vanwege het avontuurlijke karakter en ten tweede vanwege het hoge aantal dodelijk ongevallen.

De eerste Dakar ging op 26 december 1978 voor het eerst van start vanaf het Parijse Place du Trocadero. Er stonden 170 deelnemers aan de start van wat wel het laatste grote avontuur werd genoemd.

Deze eerste rally had een lengte van 10.000 km en de deelnemers probeerden met motorfietsen, auto’s en vrachtwagens de afstand zo snel mogelijk af te leggen.

Dat er gedurende de rally weinig over asfalt werd gereden hoef ik denk ik niet uit te leggen. De eerste winnaar bij de motorfietsen was Cyril Neveu op een  Yamaha XT500.

Franco Picco in actie in de Dakar

Het einde van Thierry Sabine

De Rally die tot dan toe dwars door Africa ging was een succes maar kreeg tevens veel kritiek vanwege de vele gewonden en zelfs doden die er vielen tijdens het evenment.

Onder de vele doden die vielen tijdens de verschillende edities van de Dakar rally is ook Gilles Lalay een motor legende die een jaar eerder de Dakar won. Het deelnemers aantal van de Paris Dakar bleef echter groeien ondanks de vele ongelukken die er gebeurde.

Op 14 januari 1986 overleed ook de bedenker en organisator van de rally, Thierry Sabine tijdens een helikopter ongeluk. De rally sport kreeg een klap te verwerken maar de rally ging wel door.

Het zijn vooral avonturiers die aangetrokken worden door de zware rally en zo ook een groeiend aantal Nederlandse deelnemers waaronder bijvoorbeeld Jan de Rooy die verschillende keren mee deed met zijn Daf Trucks.

In 1988 doet de Jan Rooy mee met twee trucks die beide uitgerust zijn met twee turbo motoren. De Turbo motoren leveren samen maar liefst 1200 pk. De snelheid van de trucks ligt boven de 200 km/uur en ze zijn zelfs sneller dan de personenauto’s die aan de Dakar meedoen.

Rally motorfiets

De Yamaha Ténéré is een rally legende

Veel slachtoffer in de zwaarste rally ooit

De Rooy ligt op een bepaald moment 3e in het algemeen klassement als het noodlot toeslaat. Een van de auto’s slaat met hoge snelheid over de kop waarbij de navigator met stoel en al uit de cabine geslingerd wordt

De navigator komt bij het ongeval om het leven en het team van de Rooy stapt uit de rally. De  Zwaarste rally ooit brengt grootheden voort voor de rally sport zoals Hubert Auriol Eddy Orioli en Stephan Peterhansel bij de motorfietsen.

Bij de auto’s staan namen als Lartigue, Schlesser en Rene Metge bekend als rally grootheden. Maar ook onder de grootheden vallen slachtoffers zoals de eerder genoemde lalay.

Rally motorfiets

De XT500 is bekend bij rally rijders

Het Paris Dakar avontuur leeft nog steeds

Vanwege de vele terroristische bedreigingen aan het adres van de deelnemers van de rally wordt in 2008 besloten dat de rally niet door gaat. In 2009 wordt de rally weer voortgezet maar niet meer op het Afrikaanse continent.

De rally wordt vanaf 2009 in zuid Amerika gehouden waardoor men geen last meer heeft van de terroristische dreiging van verschillende terreurgroepen

En zo wordt het laatste grote avontuur voortaan in zuid Amerika georganiseerd. Avonturiers hou je namelijk niet tegen, ook al kost het ze hun leven de Dakar rally leeft nog steeds.

[bol_product_links block_id=”bol_5463722ee6972_selected-products” products=”9200000021714840″ name=”Paris dakar” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opmerkingen

comments