De Camelbak voor makkelijk drinken op warme motorritten

Het liefst gaan we op onze motorfiets op pad als we een lekker warm zonnetje zien. Met de thermometer op 25 graden of meer de weg op of juist van de weg af. Motorrijden blijft het leukste met mooi weer en een lekkere temperatuur maar als de temperaturen oplopen is het een beetje oppassen geblazen.

De Camelbak

Mensen bestaan voor een flink deel uit water en de hoeveelheid is afhankelijk van onze leeftijd.

Een embryo bestaat bijvoorbeeld voor 80% uit water en een zuigeling voor 75% terwijl een volwassene voor ongeveer 60% uit water bestaat.

En al dat vocht is nodig om ons lichaam goed te laten functioneren want tekort aan vocht  in ons lichaam kan vervelende gevolgen hebben.

Dat water, is verdeeld over de verschillende organen die ons lichaam rijk is. Zo bestaan de longen bijvoorbeeld voor 90% uit water, de hersenen voor 70% en onze botten voor 10 tot 20%.

 

Off the road

Off the road rijden is een feest maar zorg voor goede voor bereiding

Oppassen voor uitdroging

En al dat vocht heeft ons lichaam nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Als je lichaam uitdroogt dan ga je dat vanzelf merken.

In eerste instantie krijg je een droge mond en dus heb je dorst. Maar als we lekker aan het motorrijden zijn kan het hinderlijk zijn om te moeten stoppen om wat te drinken en dat terwijl het wel erg belangrijk is.

Vooral bij off the road rijden is er een risico op uitdrogen. Met off the road rijden spannen we ons namelijk veel meer in dan met rijden op de weg.

Off the road rijden is en blijft een behoorlijk intensieve sport, en we transpireren er meer mee dan we beseffen.

 

XT600

Door concentratie verlies kan er van alles misgaan

Off the road rijden en uitdroging

Zeker als we door zwaar terrein rijden is er sprake van een forse inspanning en verliezen we veel vocht.

Als de temperaturen oplopen hebben we de neiging om luchtiger gekleed op de motorfiets te gaan zitten waardoor we het niet te snel warm krijgen.

Door dit te doen verliezen we ongemerkt veel vocht zonder dat we dat merken. We transpireren wel maar diezelfde transpiratie droogt snel op door de langs ons lichaam stromende lucht.

Hierdoor bestaat de kans op uitdroging en omdat te voorkomen moeten we regelmatig drinken.

 

Off the road

Een biertje na een inspannende motordag

Hoofdpijn is een teken van uitdroging

Als je een droge mond en/of droge keel krijgt dan is het zaak even tijd te nemen voor een paar slokken water. Begin je onder het rijden hoofdpijn te krijgen dan is de kans groot dat je meer begint uit te drogen.

Misselijkheid is ook een symptoom van uitdroging net als kramp in de spieren en dan vooral in je handen en benen.

Die kramp zorgt er ook voor dat je minder snel en goed kan reageren en dus wordt het rijden ook gevaarlijker.

Negeer je al dit soort signalen van uitdroging en rij je gewoon door dan ga je extra risico lopen.

 

Camelbak

Berg de Camelbak zo op dat hij goed droogt

Concentratie is belangrijk

Er kan dan bijvoorbeeld verwardheid optreden waardoor je niet meer geconcentreerd op je motorfiets zit en een risico voor jezelf en ander bent.

Je begrijpt denk ik wel dat je, als je met zoiets inspannends bezig ben als motorrijden, beter geen last kan krijgen van bovenstaande verschijnselen.

Het is overigens niet zo dat je in een keer een liter water moet drinken. Het beste is om zo nu en dan even te stoppen en een paar slokken water te nemen.

Je kan natuurlijk gewoon een flesje water meenemen maar dan heb je toch de neiging om niet te drinken op momenten dat dit wel nodig is. Want je wil zo graag doorrijden.

 

Camelbak

De slang vanuit de Camelbak sluit je makkelijk af

Neem genoeg water mee

Zorg dus dat je makkelijk bij je drinken kan door bijvoorbeeld een rugzakje met daarin een waterzak.

Aan die waterzak zit een slang die je af kan sluiten en makkelijk over je schouder aan de voorkant kan hangen. Dit zijn zogenaamde Camelbacks die je in iedere buitensport zaak kan kopen.

Het voordeel van een Camelbak is dat je altijd water bij je hebt. Het nadeel is dat je wel weer een rugzakje op je rug hebt zitten die, als die vol is 1,5 kilo weegt. Niet dat 1,5 kilo nou veel is maar je moet het wel allemaal weer meenemen.

Ga je rijden met een rugzakje, kom dan niet in de verleiding om van alles en nog wat mee te nemen in je rugzak.

 

Camelbak

Een Camelbak moet je regelmatig even reinigen met een Cleaning tablet

Pas wel op met rugzakjes

Stop er liever geen harde zaken in zoals camera’s of gereedschap omdat je je daar bij een eventuele valpartij flink mee kan bezeren. Bij een beetje pech kan je er zelfs letsel door oplopen.

Het voordeel van de Camelbak is dat je makkelijk even wat kan drinken als je even stopt. Je stopt de slang even onder je helm en je neemt een paar slokken en je kan weer door.

Doordat je makkelijk even wat kan drinken heb je eerder de neiging je vocht huishouding goed op peil te houden.

Het is wel zaak dat je de Camelbak goed laat drogen voor je hem opbergt. Het liefst hang je de Camelbak ergens op maar dan zo dat hij open blijft staan en goed kan drogen.

Je hebt hier speciale hangers voor die je in de Camelbak stop. De hanger houdt de Camelbak goed open zodat hij van binnen goed kan drogen.

 

Off the road

Off the road rijden op Corsica in hoge temperaturen

Reinigen en drogen

Het is ook zaak dat je de Camelbak af en toe goed schoonmaakt van binnen en dat kan je het beste doen met een speciaal reinigingsmiddel.

Je kan de binnenkant van de Camelbak ook even met een borstel schoonschrobben voordat je de tablet gebruikt.

Ga liever niet met water en zeep aan de slag want de zeepresten kan je er over het algemeen lastig weer uitkrijgen.

Je kan de Camelbak verder reinigen door deze met schoon water te vullen en er vervolgens speciale reinigingstabletten (Camelbak reinigingstablet) in te stoppen.

 

Het echte avontuur begint in het terrein

Reinigen en naspoelen

Zorg ervoor dat er ook water met het reinigingsmiddel door de drinkslang loopt door deze even open te draaien.

Spoel de Camelbak na het gebruik van het reinigingsmiddel goed door met schoon water zodat het reinigingsmiddel geheel verdwijnt.

Je kan dit doen door de Camelbak een paar keer te vullen met schoon water en dit door de drink slang uit het reservoir te laten lopen.

Zorg er ook voor dat je regelmatig wat eet. Neem energierepen mee of fruit want off the road rijden is behoorlijk inspannend en als je met een lege maag door het terrein gaat rijden ga je fouten maken.

Je beoordelingsvermogen gaat achteruit waardoor je misschien overmoedig gaat worden of inschattingsfouten gaat maken etc.

Onderschat het gevaar van uitdrogen niet en begrijp ook wat de gevolgen kunnen zijn als je niet luistert naar je lichaam. Hou het leuk en rij veilig.

2 gedachten aan “De Camelbak voor makkelijk drinken op warme motorritten”

 1. Geweldig systeem, maar ook geweldige prijs.
  Voor 39 euro een rugzak inclusief 2 liter drinksysteem in Duitsland besteld bij Wunderlich.
  Goede kwaliteit en dito design.

 2. Leuk artikel. Maar wat is nu het beste om in die Camelbag te doen? Ik lees vanalles over mineralen die moeten aangevuld worden, electofysica, koolhydraten…. in welke mate verlies je deze bij vochtverlies door motorrijden en hoe vul je ze best aan?
  Zijn oplos producten in poedervorm wat?
  Ik bereid me voor om met de Can Am Spyder een tocht te doen van een 1500km in twee dagen (1ste keer) naar Spanje zonder tolwegen te gebruiken.
  Met dank voor advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.