De BMW S 1000 XR 2020 voor een rij indruk

Is motorrijden noodzaak of doen we het voor het plezier. En als we het voor het plezier doen, waar start dan het echte plezier. Sommige collega motorrijders reageren negatief als ik vertel dat ik op een motorfiets heb gereden die meer dan 160 pk heeft. 160 pk ? wat moet je daar nou mee, 100 pk is meer dan genoeg. 100 pk is inderdaad genoeg maar 165 pk is net even leuker. 

De Boxer was niet de eerste BMW

In de beginne was daar de boxer en BMW zag dat het goed was. Het is het eerste wat me te binnen schiet als ik het over de motorfietsen fabriek uit Duitsland heb. De eerste motorfietsen van BMW waren overigens niet allemaal boxers.

De Bayerische motorwerken begon ooit met staande eencilinder motoren die een maximum vermogen van 11 pk hadden.

In 1936 had men het waarschijnlijk over een indrukwekkend motorvermogen van 11 pk.

De latere boxers waren al een stuk sterker dan de eencilinders. Zo was er de R51 met een vermogen van 24 pk. De latere R75 5, een klassieker voor de fan van het merk, perste maar liefst 48 pk uit het boxerblok.

 

BMW

Een R 50 uit ???? waar het allemaal een beetje mee begon

 

S 1000 XR

Geen motorfiets voor kleine mensen

BMW zocht naar meer vermogen

De tijden veranderde en BMW ging, in zijn zoektocht naar meer vermogen en een groter publiek ook viercilinders bouwen.

We kennen natuurlijk de K100 die met een vermogen van bijna 90 pk menige japanner overtrof.

De K100 is natuurlijk allang verleden tijd en 90 pk is niet zo bijzonder meer en dat blijkt als je naar de moderne motorfietsen van o.a. BMW kijkt.

De S 1000 XR is zo’n motorfiets die met een surplus aan vermogen tot de top in de motor wereld hoort.

Het 1000 cc viercilinder blok is in 2008 voor het eerst gepresenteerd als superbike racer en toverde een spectaculaire 193 pk uit het 1000 cc blok. De S 1000 XR heeft hetzelfde blok als de RR maar dan met 165 pk.

De S 1000 XR komt in 2015 voor het eerst op de markt en wordt gepresenteerd als adventure motorfiets, althans de motorfiets is op de  website van BMW te vinden onder de categorie adventure motorfietsen.

 

BMW

Uitstekende vering en lekker giftige remmen

De S 1000 XR is een sportieve toermotor

Persoonlijk zie ik de XR als een sportieve toermotor. Zeker gezien de bodemspeling de veerwegen en de wielmaten. Alleen de zithoogte zorgt dan weer voor wat twijfel

De XR is in ieder geval geen motorfiets waar je even een onverhard pad mee ingaat lijkt me dus of je hem echt onder adventure motorfietsen kan scharen is de vraag.

De BMW kan je met 165 pk wel in de categorie geavanceerde super sport motorfiets plaatsen.

Simpel omdat 165 pk nu eenmaal veel meer is dan 100 pk, ja hoor logisch toch het toch 65 pk meer ? Ja klopt maar ik bedoel te zeggen dat je het ook een keer moet voelen en meemaken.

 

BMW

Bijzonder detail, Knipperlichten zijn ook achterlicht

165 pk en een quickshifter

De accelaratie van een 165 pk motorfiets zorgt voor een heel ander motor gevoel dan bij een 100 pk motorfiets. Zeker als je de quickshifter gebruikt.

Vanuit de eerste versnelling zonder de koppeling aan te raken voluit accelereren tot de 160 is pure magie waar je geen genoeg van kan krijgen.

Bij het overschrijden van de limieten van de traction controle gaat er een wit lampje boven de tellerpartij opvallend knipperen.

Dit is om aan te geven dat je misschien iets te ver gaat en dat er ingegrepen moet worden en daar doe je het natuurlijk voor.

 

BMW

De prima werkende quickshifter van de S 1000

Lekker rebels gas geven

Als het een waarschuwingslampje is dan heeft het een omgekeerd effect want bij mij ging de gashendel alleen maar verder open. Gewoon even lekker rebels gas geven en het magisch vermogen los laten.

Met de in vier standen in te stellen Stability (Road, regen, dynamisch en dynamisch pro) controle kan er weinig mis gaan en dus kan het gas vol open.

De bediening van het systeem is niet meer dan een knopje op de rechter stuurhelft en dat had naar mijn idee beter rechts kunnen zitten omdat bedienen tijdens het rijden niet handig is.

Alhoewel het aan de linkerkant al heel vol zit met knopjes had dat ene knopje er best bij gepast.

 

BMW

Veel knopjes aan de linkerkant

Een krachtige BMW

Niet dat je regelmatig de stand van de traction controle wijzigt natuurlijk maar als je dit toch kan wijzigen tijdens het rijden zorg dan dat je er makkelijk bij kan.

Indrukken totdat je de gewenste stand op het dashboard ziet, gas even terug en dan weer gas er op en het systeem staat anders ingesteld.

Of je zet het Stability systeem helemaal uit want dat schijnt te kunnen al heb ik zelf niet kunnen ontdekken welke stand dat is maar het kan.

Of je 165 pk rechtstreeks op het wegdek wil loslaten is overigens wel iets wat je eerst goed moet overwegen want het zijn serieuze paarden die er staan te trappelen.

 

BMW

Het Stability controle knopje had misschien beter rechts kunnen zitten

De S 1000 XR heeft wat updates ondergaan

De S1000 XR is heeft een aantal flinke updates gehad maar niet de update die iedereen had verwacht.

Het nieuw ontwikkelde blok heeft namelijk niet de variabele kleptiming die de RR wel heeft.

Niet dat het echt iets uitmaakt want de S1000 XR is beresterk in alle versnellingen bij alle toerentallen.

Het 2020 model heeft met 12,5 : 1 een iets hogere compressie dan het 2015 model die het met een compressie van 12:1 moest doen.

 

S 1000 XR

Het 2015 model

De BMW kreeg iets meer koppel

Het maximum vermogen is hetzelfde gebleven terwijl het koppel iets hoger is (van 112 nm naar 114 nm).

De viercilinder is ook nog eens twee hele kilo’s lichter geworden en weegt nu rijklaar 226 kg.

De viercilinder is uitgerust met het bekende gestroomlijnde fonkelende BMW dashboard met twee standen, de sport stand en de tour stand.

In de sport stand zie je de toerenteller opvallend rond in beeld met onderin het midden een soort gradenboog om te zien hoe plat je door een bocht gaat.

 

motorkoffers

Aan koffers is al gedacht

Een stevige hand is nodig

Of je dit bij echt sportief bochtenwerk ook in de gaten kan houden kan je je afvragen maar het is een leuke extra. Ook leuk is de vertraging in meters per seconden die je je kan aflezen.

De S 1000 stuurt op zich prima maar het gaat niet vanzelf zoals bij de BMW F 900 XR bijvoorbeeld. Vooral bij de wat langzamere bochten is een stevig hand nodig en stuurt de motorfiets minder makkelijk dan je zou willen.

Het gewicht van de viercilinder lijkt wat hoog te zitten waardoor je bij minder snelle bochten het idee krijgt dat de motor de bocht in geduwd moet worden.

Zodra de bochten sneller genomen worden gaat alles vloeiend en makkelijk zoals je van BMW gewend ben.

 

Brembo

Uitstekende vering en remmen

Conclusie

De S 1000 XR is hoe dan ook geslaagd en door verschillende updates net weer iets meer perfect dan het 2015 model. Het betere dashboard, iets hogere koppel en iets minder gewicht zijn duidelijk verbeteringen.

Het gewicht van de BMW ligt naar mijn smaak nog wel te hoog en dat merk je al direct als je de vierpitter van de zijstandaard af haalt.

Voor de niet al te grote medemens, zoals ikzelf kan dit best wel een opgave zijn. Voor de wat langer mensen is dit geen probleem waarschijnlijk

BMW geeft de potentiele koper de mogelijkheid om zijn machine met allerlei extra’s verder te personaliseren, tegen een prijs natuurlijk.

Koop je de BMW standaard dan moet je rekenen op een bedrag van ruim € 20.000,– en dat is zonder extra’s. Met dank aan Motor houtrust in Den Haag. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.