Cochem als basis voor lekker motorrijden in Germanie

Met het WK voetbal 2018 nog in mijn achterhoofd stap ik Vrijdagochtend vroeg op mijn motorfiets voor een rit door het Duitse heuvel landschap richting de Moezel. Niet dat ik zo’n voetbalfan ben maar de uitschakeling van Duitsland geeft mij een wat bevrijdend gevoel zeg maar. Eenmaal in Duitsland aangekomen ben ik het hele WK voetbal alweer vergeten en denk ik maar aan een ding. Zo snel mogelijk richting de bergen en mooie bochten vinden.

Motorrijden in Duitsland

Ik heb geloof ik wel eens gezegd dat Europa de meest opwindende omgevingen biedt om te gaan motorrijden.

Schitterende gebieden als de Belgische en Franse Ardennen, de Alpen en de Pyreneeën en natuurlijk de prachtige gebieden die Duitsland heeft.

Denk bijvoorbeeld aan de Harz, het Teutoburgerwald of het gebied rondom de Moezel met de Duitse rivierplaats als toeristisch hart.

Geen idee of Ehrenfried, de stichter van de Abdij van het Duitse plaatsje ook zo over het gebied rondom de Moezel dacht, nee die had wel andere dingen aan zijn hoofd denk ik.

Ehrenfried was de stichter van de Burcht die op een imposante manier zijn stempel op het plaatsje drukt door o.a. de bouw van de beroemde burcht die imposant boven het Duitse plaatsje uit steekt.

 

Cochem

De Burcht bij de Duitse rivier steekt imposant boven het plaatsje uit

Moezel

Het keramiek dat de geschiedenis van Cochem duidelijk moet maken

Cochem aan de Moezel

Het Duitse rivierplaatsje ligt in een gebied dat voor motorrijders die van bochten houden echt genieten is.

De combinatie van natuurschoon, de moezel en prachtige stuurwegen maken de omgeving erg populair onder motorrijders.

Zo gauw ik in Duitsland ben stuur ik mijn eencilinder de snelweg af en kan het toeren beginnen. Zo rijdend door het glooiende landschap besef ik dat ik door een gebied rij wat ooit bol stond van de vulkanische activiteit.

De warmte is drukkend, zeker als je even stil moet staan in een file. Ondanks mijn super doorwaai jas, zoals ik hem zelf noem, heb ik het flink benauwd.

De verschillende thermometers die ik onderweg zie geven aan dat het bijna 30 graden is.

 

Moezel

Rondvaartboten aan de kade van de Moezel in

Met 30+ graden op een motorfiets

En met 30 graden op een motorfiets zitten is niet altijd comfortabel. Maar als er een motorweekend gepland is ga je gewoon, tenminste zo denk ik er over.

De vulkanische ondergrond van de het heuvellandschap is waarschijnlijk ook de reden dat de Eifel zo opvallend groen en heuvelachtig is.

Vulkanische grond is namelijk erg vruchtbaar. Het groene gebied en de slingerende wegen maken het rijden hier tot een feestelijk gebeuren.

Het noordelijke deel van de het heuvellandschap wordt de Noord Eifel genoemd en sluit in België aan op de hoge venen. In het zuiden ligt de zogenaamde Hohe Eifel  met als hoogste punt 747 meter.

 

Duitsland

Prachtig strak asfalt in de Duitse heuvels

Glooiend Duits landschap

Meer in het westen ligt een gebied dat bekend staat onder de naam Schneifel vanwege de sneeuw die daar in de winter valt. De hoogste top van de sneeuwbergen is. 698 mtr.

Het gebied is eigenlijk net als de Belgische en Franse Ardennen een motorparadijs.

Alles en iedereen in Duitsland is opvallend motorvriendelijk en dat komt waarschijnlijk omdat er nu eenmaal veel mensen motorrijden zijn in Duitsland.

De verschillende beekjes en riviertjes die door het gebied lopen monden uiteindelijk uit in de Moezel. Voor wie interesse heeft in de geschiedenis kan de Duitse plaats zeker ook interessant zijn.

 

Duitsland

Mooie charmante dorpjes in het heuvelachtige Duitsland

Genoeg geschiedenis in Cochem

Het eerder genoemde slot is open voor toeristen en er is in Duitsland het nodige te vinden over de tweede wereldoorlog.

De brug die over de Moezel loopt is in de tweede wereldoorlog vernielt maar vrij kort na de oorlog weer opgebouwd, zoals met heel Duitsland het geval is. Dit werd ook wel het Wirtschaftwunder genoemd.

Het Wirtschaftwunder gaat over de razendsnelle wederopbouw van het totaal verwoeste Duitsland na de tweede wereldoorlog. En de brug over de Moezel is daar zeker een symbool van.

Maar het gebied rondom het plaatsje is ook goed voor motorplezier. Zo is het heerlijk toeren op de uitstekende onderhouden wegen en de vele bochten maken het motorrijden weer ouderwets tot een kunst.

 

Moezel

Het hoogste punt van de Moezel werd in 1926 bereikt

Haarspeldbochten en perfect asfalt

Van haarspeldbochten die je over de passen sturen die het gebied rijk is tot snelle brede bochten met perfect asfalt.

Rij je liever over kleinere wegen, zet dan je GPS op korte afstand of, als je die optie hebt, op avontuurlijke route met veel bochten.

Je zal dan getrakteerd worden op de kleinste binnendoor wegen met soms niet altijd perfect asfalt.

Het is niet zoals in Frankrijk mogelijk om stukken onverhard te rijden want het zogenaamde Offroad rijden is in Duitsland ten strengste verboden, dus doe dat maar niet.

 

Duitsland

Een duidelijke welkom aan motorrijders in Duitsland

Het blijft genieten in Germania

Het plezier wordt er echter niet minder om zonder offroad mogelijkheden, want  het blijft genieten in het Germaanse land.

En ondanks het feit dat Duitsland ruim 82 miljoen inwoners heeft kan je er nog heerlijk genieten van de stilte en de schoonheid van het Duitse landschap.

Voor wie een dagje niet op de motor wil zitten is er natuurlijk de mogelijkheid om de stad te gaan bekijken of om een boottocht op de Moezel te maken.

De Moezel die ontspringt 735 meter hoogte bij de Col de Bussang in de Vogezen mondt overigens na 544 kilometer uit in de Rijn bij Koblenz.

 

Brug over de Moezel

De brug over de Moezel

Moezel komt van Mosella

De naam Moezel komt overigens van het Latijnse woord Mosella wat weer een verbastering is van het Keltische Mosea.

De rivier de Moezel is geen woeste rivier maar een kalm stromende watermassa maar kan zo nu en dan wel flink buiten zijn oevers treden.

Dit kan ervoor zorgen dat de bevolking die in de buurt van de Moezel woont regelmatig zandzakken moet gebruiken om hun voeten droog te houden.

In januari 2018 zorgde hoog water ervoor dat de rondvaartboten, die de Moezel, de Rijn en de Donau als werkgebied hebben, niet meer onder de bruggen door konden.

En dat weet men ook in Cochem want daar worden de waterstanden keurig bij gehouden.

Het gebied is zeker aan te raden voor mensen die een langweekend lekker willen genieten van mooie motorwegen en lekker eten en drinken want dat kan je in Duitsland zeker.

 

Eén gedachte over “Cochem als basis voor lekker motorrijden in Germanie”

  1. Net 3 dagen getoerd door dit gebied met een Super ténéré. Aanrader! Mooi is ook om te zien dat de Moesel in een uitgesleten dal ligt, je stijgt en daalt dus flink. Boven is er graan en blauwe hemel, onder in het dal wolken en druiven. Er zijn veel scherpe haarspeldbochten en prachtige boswegen. Opvallend rustig is het er…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.