Avontuurlijk reizen met zo min mogelijk ongemakken

Reizen, dat is iets wat veel mensen als de ultieme manier van leven zien. Reizen is iets anders dan een stuk vliegen voor een strandvakantie reizen gaat om het onderweg zijn en niet om de bestemming. Sommige mensen reizen door gebruik te maken van het openbaar vervoer van het land waar ze naar toe willen. Andere willen liever hun eigen vervoer hebben.

Avontuurlijk reizen

En daar valt zeker wat voor te zeggen. Reizen met openbaarvervoer heeft voordelen maar zeker ook nadelen. Ga je op een motorfiets op reis dan spelen er weer hele andere dingen mee.

Als je echt gaat reizen dan is het zaak dat je open staat voor avontuur. En met avontuur bedoel ik de onvoorziene situaties waar je in terecht kan komen als je op reis gaat. Dat neemt niet weg dat je je goed kan voorbereiden voor je op reis gaat.

Ga je puur met het lokale openbaar vervoer van een land reizen dan moet je rekening houden met mogelijke ongemakken.

Slechte overvolle bussen waarvan de dieselwalmen het interieur binnen komen zijn eerder regel dan uitzondering.

 

Avontuurlijk reizen

Kies voor kaarten

Garmin Zumo

Of voor navigatie of allebei

Avontuurlijk reizen is niet altijd ontspannen

En dan kan je nog ergens stranden waar van de een op de andere dag geen bussen of treinen meer rijden. Op dat soort momenten kan reizen minder leuk zijn.

Of je wordt ziek en moet toch reizen om een vliegtuig te halen etc. Het hoort er allemaal bij en het klinkt erger dan het is maar hou rekening met ongemakken.

Zeker als je je ziek voelt door verkeerd eten of de warmte of wat dan ook dan wordt het reizen zwaar.

Let dus op wat je eet en drinkt en zorg dat je wat medicijnen als Norit of Imodium bij je hebt. Norit gebruik je als je je misselijk voelt en Imodium als je ernstige diarree hebt, handig als je in een bus zit en geen toilet bij de hand hebt.

 

Avontuurlijk reizen

In Frankrijk is eten makkelijk en erg lekker

Wat voor medicijnen neem je mee ?

Let ook op eventuele persoonlijke medicijnen die je misschien nodig hebt. Niet alle medicijnen zijn overal bekend en het bezit ervan kan in sommige landen als strafbaar gezien worden.

In het minst erge geval ben je je medicijnen kwijt doordat de douane het in beslag neemt.

Sommige medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet en zijn in bepaalde landen verboden dus informeer jezelf goed over wat je mee mag nemen en wat niet.

Denk ook na over het geld dat je meeneemt. Je kan ondertussen in ieder land wel geld pinnen maar ga daar niet automatisch van uit.

Bovendien kan je je pinpas zomaar een keer kwijt raken. Als je wat verder van huis gaat reken er dan niet automatisch op dat alle moderne technieken gewoon blijven werken en hou rekening met diefstal.

 

motorfiets

Niets anders dan een lege weg en de horizon maken reizen avontuurlijk

Neem Travellercheques mee

Om een voorbeeld te noemen, ik ging in Tsjechië geld pinnen en pakte te laat mijn pinpas terug uit de automaat.

De pinautomaat slikte mijn pas in voor mijn eigen veiligheid maar je staat dan wel vreemd te kijken want hoe kom je dan aan geld ?

Zeker als je alleen reist zijn dat zaken om over na te denken. Neem het liefst ook Traveler cheques mee en een voorraadje cash geld dat je ergens goed verstopt.

Draag je cheques en cash het liefst op je lijf onder je kleding zodat het niet zichtbaar is.

Stop je waardepapieren en cash geld in een plastic zakje om het te beschermen tegen water en tegen je eigen transpiratie vocht. Zeker in warme landen als Thailand is dat belangrijk.

 

avontuurlijk reizen

Een avontuurlijk stuk in Pakistan

Reizen door Iran

Als je je waardepapieren en geld op je lijf draagt in warme landen kan het nat worden van je eigen zweet en daardoor in het ergste geval waardeloos worden.

Met Travellercheques hoeft dat niet altijd een probleem te zijn maar ongemakkelijk is het wel.  Denk ook aan het soort cheques die je meeneemt.

Ga je door een islamitisch land reizen zoals Iran of Pakistan dan bestaat de kans dat er geen American expres cheques worden aangenomen. Kies dan voor een alternatief van bijvoorbeeld Thomas cook

Vanzelfsprekend let je ook goed op je paspoort maar maak voor de zekerheid een copy die bewaard. Want zonder paspoort ben je eigenlijk nergens en met een duidelijk copy heb je altijd nog iets bij je.

 

R 1200GS motorfiets

De R1200 GS is een uitstekende btw motorfiets maar wel er zwaar

Reizen met je eigen motorfiets

Reizen is avontuur en daarvoor ga je ook reizen of het nou met openbaar vervoer is of met eigen vervoer.

Het nadeel van reizen met het openbaarvervoer is dat je niet overal uit kan stappen en rondkijken, de trein rijdt immers gewoon door nietwaar.

Bussen en treinen hebben natuurlijk ook hun vaste routes en daar zit je als reiziger dan natuurlijk aan vast.

Je kan ook met eigen vervoer gaan reizen. Denk aan reizen per auto of camper of misschien per fiets of natuurlijk met een motorfiets.

Heerlijk vrij, geen gedoe met openbaarvervoer en de mogelijkheid dat er geen vervoer is. Lekker probleemloos reizen denk je nu.

 

Avontuurlijk reizen

Zorg voor de juiste motorfiets voor jouw reis

De vrijheid van een eigen vervoersmiddel

Tot op zekere hoogte klopt dat ook. Reizen met eigen vervoer geeft veel meer vrijheid dan reizen met openbaar vervoer. Je hoeft niet op bussen of treinen te wachten en je kan stoppen en rondkijken waar je wil.

Reizen met een eigen vervoersmiddel is prachtig maar ook niet probleemloos. Een eigen vervoersmiddel als een auto of motorfiets geeft ook zekere verantwoordelijkheid.

Zo is het zaak dat je af en toe je motorfiets inspecteert op beschadigingen na zware trajecten en/of lange afstanden en een motorfiets heeft onderhoud nodig. Je zal af en toe je olie moeten peilen en je ketting moet smeren of vervangen.

En je kan lekke banden krijgen natuurlijk. En je kan ook niet zomaar overal komen met een motorfiets.

 

Maleisie

Soms wordt het wel erg avontuurlijk

Een carnet is soms verplicht

Veel landen buiten Europa hebben voorwaarden voor het tijdelijk invoeren van een vervoersmiddel. Want dat is namelijk wat je doet als je met een eigen vervoersmiddel bijvoorbeeld Iran of India binnen wil.

Ja maar ik rij toch zelf ? Ja dat klopt maar toch zien veel landen dit als het invoeren van een vervoersmiddel. Dus als je met je motorfiets de grens met Iran over wil dan ziet Iran dit als het invoeren van een motorfiets.

Overigens mag je in Iran vanaf 2018 niet met een motorfiets van meer dan 250 cc de grens over.

Om je eigen motorfiets te kunnen berijden in bijvoorbeeld Iran of Pakistan heb je een special document nodig. Dat document heet een Carnet oftewel tijdelijk invoer document.

 

Kawasaki Versys

De Kawasaki Versys is een prima reis motor, op de (kwetsbare) gietwielen na.

India vraagt 80% borg

Het Carnet geeft aan de landen waar je met je voertuig naar binnen wil de garantie dat het voertuig het land ook weer verlaat.

Als door omstandigheden het voertuig het land niet meer uit kan, doordat het bijvoorbeeld ernstige schade heeft opgelopen. Wordt de belastingen en invoerrechten betaald vanuit de borgsom die gestort is voor het Carnet.

Ha handig, denk je nu dat gaan we even regelen. Denk er wel aan dat het aanvragen van een dergelijk document niet zomaar gaat.

Zo moet je een borg storten die een percentage van de waarde van je voertuig vertegenwoordigd.

En dat kan flink in de papieren lopen. India wil bijvoorbeeld een borg van 150% van de nieuwwaarde van je motorfiets en Thailand wil al snel 100% van de nieuw waarde.

 

CTX 1300

De Honda CTX is zwaar, heeft de verkeerde uithouding en te weinig bodemspeling. Prima motorfiets maar niet voor avontuurlijk reizen.

Soms is een flinke borg nodig

Als je met een motorfiets op reis gaat met een nieuwwaarde van € 10.000,— moet je dus al snel € 15.000, borg storten op een geblokkeerde rekening.

Die borg moet blijven staan tot je het carnet geheel afgetekend weer inlevert bij de Adac. De Adac is de organisatie die het Carnet verzorgt. Als je motorfiets ergens gestolen wordt kan het je dus een hoop geld kosten.

Je voertuig moet natuurlijk ook technisch in orde zijn omdat je in verre vreemde landen niet overal een monteur of onderdelen tot je beschikking hebt.

De technische staat van je voertuig moet dus 100% zijn als je vertrekt en het is zaak dat je wat reparatie spullen bij je hebben en extra onderdelen. Want er kan onderweg natuurlijk altijd iets kapot gaan of versleten raken.

 

XT660Z Tenere

De XT660Z Tenere is een uitstekende reismotorfiets

De ANWB kan er nuttig zijn

Zorg ook dat je wat kennis hebt van de techniek voor als je onderweg wat reparatie moet verrichten. Zorg dat je een band kan plakken of verwisselen en wat onderhoud zelf kan verrichten voor dat je gaat.

Neem echter niet teveel mee want dan heb je weer teveel gewicht bij je. Als je een cardan motorfiets hebt neem je bijvoorbeeld geen nieuwe cardanas mee maar je zorgt er wel voor dat je lekke banden kan repareren.

En aangezien je op bijvoorbeeld een motorfiets niet alles mee kan nemen is het zaak dat je lid bent van bijvoorbeeld de ANWB. De ANWB kan motorfiets onderdelen overal ter wereld opsturen als dat nodig is.

Stel je staat in India met een kapotte band of gebroken ketting, dan kan je in het land zelf niet zo snel onderdelen vinden. De ANWB kan in dat geval onderdelen opsturen. Het invoeren van de onderdelen is dan weer iets dat je zelf moet doen.

 

Honda GL1800

De Honda GL1800 is niet voor avontuurlijk reizen gemaakt

Voorkom problemen en informeer jezelf

En dan is het zaak rekening te houden met de bureaucratie in vreemde landen. Onderdelen invoeren in een land als India of Iran kan je gerust een paar dagen of soms zelfs een week kosten en dat is niet overdreven.

Zorg ook dat je geïnformeerd bent over het land dat je wil bezoeken met je motorfiets zodat je problemen kan voorkomen.

Niet dat het allemaal rampzalig is als je gaat reizen, integendeel maar er zijn wel wat dingen die je even moet weten.

Zorg bijvoorbeeld dat je naam op ieder document hetzelfde geschreven is, huh dat is toch logisch ?

Ja is het ook maar toch is het zaak daar op te letten. Ik kreeg zelf problemen doordat mijn voornaam anders op mijn Carnet stond dan in mijn paspoort.

 

Pyreneeën

Offroad rijden in de Pyreneeën is ook lekker avontuurlijk

Let op de details

De douane van Thailand wilde mijn carnet niet accepteren en ik dreigde mijn motorfiets niet te kunnen gebruiken in Thailand.

Het heeft mij een week gekost voordat de douane van Thailand mij met mijn motorfiets doorliet. Dus let op dit soort kleine details om gezeur te voorkomen.

Als je je motorfiets ergens naar toe gaat verschepen is het ook zaak jezelf goed te informeren over mogelijkheden en barrières.

In sommige landen kan je in de problemen komen als je je motorfiets per schip vervoert naar je bestemming en zelf vliegt bijvoorbeeld.

Het carnet is in verschillende landen ook beperkt geldig. Als je ergens een grens over gaat en je laat je Carnet invullen en tekenen dan heb je een beperkte tijd om in dat land rond te reizen. Je mag je motorfiets of auto namelijk maar een beperkte tijd invoeren.

 

Australië

Wegen in Australië geven je een echt avontuurlijk gevoel

Laat die 50 Bath maar vliegen

Dat werkt als het ware net als bij je paspoort. Aan de grens van een willekeurig niet Europees land krijg je een visum dat een bepaalde tijd geldig is.

Als je langer in het land blijft dan het visum geldig is krijg je in de meeste gevallen een boete.

In sommige landen, bijvoorbeeld Thailand, kan je zelfs in de cel belanden als je een paar maanden zonder geldig visum in het land bent. Overigens kan je in Thailand om meer redenen in de cel belanden.

Als je de koning beledigd of Boeddha kan je behoorlijke problemen krijgen. En de koning beledig je al als je op een weggewaaid briefje van 50 bath ofzo gaat staan omdat daar het portret van de koning op staat.

De voetzool wordt in Thailand namelijk als het laagste van het laagste beoordeeld. Dus vandaar de belediging van de koning als je op zijn portret gaat staan. Tis maar dat je het weet nietwaar.

 

Alpen

Begin met kortere reizen, bevoordeeld naar de Alpen

Moet ik nou wel gaan reizen ?

Voor je Carnet geldt hetzelfde. Want ook het Carnet de Passage is beperkt geldig en moet dus verlengt worden als je je visum verlengt.

Doe je dat niet dan kan je behoorlijke problemen krijgen als je het land weer uit wil. Denk dus aan je Carnet als je het visum in je paspoort verlengt.

Wat een gedoe allemaal, moet ik dan maar niet op reis gaan ? Oh maar zeker wel, reizen is het mooiste wat je kan doen in je leven.

En al die dingen die ik nu opgenoemd heb gaan vanzelf in je systeem zitten en dan valt het allemaal wel mee dus ga zeker op reis en beleef mooie avonturen, zeker als je met een motorfiets gaat.

 

Spanje

Prachtige wegen in Spanje, je hoeft niet altijd de hele wereld voor mooie omgevingen

Je hebt niet echt veel PK’s nodig

Ga je met een motorfiets, bedenk dan dat veel PK’s voor een motorfiets helemaal niet nodig zijn. Betrouwbaarheid en actieradius zijn belangrijker. Ga je een motorfiets kopen voor je reis kijk dan meer naar de betrouwbaarheid.

Het liefst kies je een motorfiets die niet te zwaar is en niet te complex. Zorg ook voor een motorfiets waar je relaxt op kan zitten voor lange afstanden.

De beste zithouding voor een motorfiets is rechtop met je benen iets onder het zitvlak.

De betere reismotoren zijn toch de Allroad of adventure motorfietsen. In een volgend deel ga ik daar dieper op in.

 

Eén gedachte over “Avontuurlijk reizen met zo min mogelijk ongemakken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.