Avontuurlijk reizen heeft zo zijn keerzijde

Je hoort vaak van mensen dat gaan reizen als ze niet meer hoeven te werken. Stoppen met werken en lekker reizen. In veel gevallen zien mensen die dit zeggen zichzelf al snel onder een stel palmbomen liggen. Lekker in je hangmat in de zon terwijl je lekker van je tropische drankje geniet. Alleen is dat niet het enige waar reizen over gaat. Reizen is avontuurlijk maar het is zeker niet altijd even gemakkelijk.

Reizen is niet altijd gemakkelijk

Het gebeurt vaak dat er mensen naar mij toe komen als ik met mijn motorfiets ergens een camping opdraai.

“Zo lekker op reis, ja wij ook hoor “hoor je dan vaak van iemand die met zijn luxe camper met alles erop en eraan al twee weken op dezelfde plek staat.

Niets mis met campers en niets mis met mensen die liever een paar weken op een luxe camping blijven staan alleen heeft dat niets met reizen te maken.

Veel mensen denken bij reizen aan prachtige locaties met altijd vriendelijke mensen en lekker eten en drinken.

 

Reizen

Een luxe bed in een luxe hotel, dat kom je niet overal tegen.

Goedkope hotels in Pakistan en Iran

Hotels zijn goedkoop en lekker rustig en niemand valt je lastig.  Als je met een motorfiets op pad gaat ben je natuurlijk overal een held.

Het is het ideaalbeeld dat veel mensen hebben van reizen. Toen ik zei dat ik door Iran gereisd had vroeg iemand hoe de terrassen in Iran waren en hoe de koffie er was.

Terrassen heb je natuurlijk wel in Iran maar niet overal en koffie is niet echt Iraans. In Iran drink je eigenlijk overal thee.

De koffie die je daar krijgt is meestal oploskoffie en vaak niet te drinken, ik spreek uit ervaring. Zodra je al of niet met eigen vervoer de grens over gaat kom je dit soort “ongemakken” tegen.

 

Avontuurlijk reizen

Een avontuurlijk dorp in Nepal

Lekker avontuurlijk onderweg

Het niet kunnen krijgen van lekkere koffie in verre landen is niet echt een ongemak maar voor veel mensen telt het toch zwaar.

Dit geldt natuurlijk niet voor bijvoorbeeld België of Frankrijk. Zodra je echter wat meer van de gebaande paden af gaat wordt reizen echt reizen.

De kans dat je prettige hotels tegenkomt is ook kleiner als je naar de wat minder ontgonnen gebieden gaat.

De hotels in west Europa hebben meestal dezelfde kwaliteit. De bedden, de douches en de toiletten zijn allemaal wel zoals we thuis gewend zijn.

 

Reizen

Een prachtig straatje in een Turks plaatsje

Avontuur in Pakistan

Ga je echt verder weg richting oost Turkije, Marokko of nog verder zoals Pakistan, dan zijn dingen toch vaak anders. Islamabad is bijvoorbeeld een interessant stad om te verkennen alleen wel heel anders dan Amsterdam bijvoorbeeld.

Niet per se minder maar wel anders en soms ben je genoodzaakt iets te eten wat compleet onherkenbaar is.

Soms zijn de bedden harder, de douches minder warm of juist erg heet en lastig af te stellen.

Je hoort mensen vaak klagen over dit soort zaken maar als je echt op reis gaat dan moet je dit hoe dan ook accepteren. Het een en ander heeft alles te maken met de cultuur van een land.

 

Avontuurlijk reizen

Een route door Pakistan is niet altijd over glad asfalt

Niets mis met olijfolie

Het eten is anders en vaak met olijfolie bereid, niets mis met olijfolie maar je kan daar best wel eens last van krijgen.

Reizen kan heel spartaans worden als je je grenzen verlegt. Een motorrit richting Oost-Turkije is heel bijzondere ervaring maar zeker niet altijd makkelijk.

In veel gevallen heb je te maken met minder goede wegen en soms met slechtere brandstof.

Hulp is er niet altijd te vinden als je met pech komt te staan, het is dus zaak je motorfiets goed op orde te hebben en te houden op lange reizen.

 

Reizen

Avontuurlijk onderweg in Zuid Oost Azië

Als er iets mis gaat moet je het zelf oplossen

En zelfs als je je motorfiets goed op orde hebt kan je problemen krijgen door een valpartij of doordat je over een scherp stuk metaal rijdt en een lekke band krijgt.

Je kan niet zomaar even de ANWB bellen als je ergens met een lekke band staat in Turkije of Iran, je moet zo’n probleem dan alleen oplossen. Het is dus zeer ongemakkelijk als je ergens in een ver land met een probleem staat.

Je kan vaak wel rekenen op hulp van de lokale bevolking wat dan weer voor leuke situatie zorgt. Hetzelfde geldt voor het zoeken van een overnachtingsplek.

Ga je lekker toeren in Frankrijk, dan heb je veel kans dat je in ieder dorp wel een camping tegenkomt.

Ver reizen kan zwaar zijn

En vaak zijn dat prima campings met redelijke douches en toiletten en er is altijd wel wat te eten te vinden in de buurt.

In landen als Spanje of Portugal zijn de campings over het algemeen dunner gezaaid, zeker als je naar het binnenland van Spanje gaat.

Verre reizen maken is leuk maar het kan ook zwaar zijn soms. Stel je voor, je hebt last van je ingewanden maar je moet nog een stuk met 35 graden op je motorfiets zitten terwijl je over slechte hobbelige wegen rijdt.

En als je dan een toilet vindt is het een gat in de grond en geen zacht toiletpapier. Want toiletpapier is niet in ieder land gebruikelijk.

 

Avontuurlijk reizen

Een biertje drinken op een Duits terras is lekker westers

Toiletten zonder toiletpapier

In Pakistan is geen toiletpapier bijvoorbeeld, daar gebruik je gewoon je hand met een beetje water om maar eens iets te noemen.

Ook voor Pakistan geldt dat overnachtingen nou niet bepaald luxe zijn, tenzij je in de duurdere hotels gaat zitten.

De duurdere overnachtingsplaatsen kunnen dan weer een deuk in je budget veroorzaken en dus doe je dat liever niet.

De goedkopere hotels in landen als Iran en Pakistan zijn soms niet veel meer dan een kamer met kale muren en een koude douche.

 

Spanje

 

Ongemakken de baas kunnen

Bedden zijn vaak vies dus je neemt een slaapzak en een lakenzak mee, puur voor de hygiëne.

Allemaal ongemakken die hoe dan ook horen bij het reizen, zeker als je wat avontuurlijker reist en zeker als je met een motorfiets op pad gaat.

Reizen is prachtig en zeker als je je buiten de gebaande paden begeeft. Blijf reizen maar reken ook op de ongemakken die dit af en toe met zich meebrengt.

Om met de ongemakken om te gaan is het zaak slim avontuurlijk reizen te ontdekken. Neem niet teveel mee en bereid je goed voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.