Zijn Onroute kaarten nodig om mooie motorroutes te maken

Motorrijden is een feest. Het sturen over mooie kronkelige weggetjes met een lekker warme zon is puur genieten. Je weg vinden doe je tegenwoordig allang niet meer met ouderwetse papieren kaarten want ieder zichzelf respecterende motorrijder heeft tegenwoordig een satelliet navigatie op zijn of haar stuur en die kan je nu uitrusten met Onroute motorkaarten.

Navigatie apparatuur of kaarten

Als motorrijder heb je de keuze tussen veel soorten navigatie apparatuur. De grote merken op navigatie gebied zijn dan wel TomTom en Garmin maar er zijn er natuurlijk veel meer.

In veel gevallen gaat het bij navigatie apparatuur om de betere software en kaartenmateriaal. Tomtom heeft net als Garmin zijn eigen kaartmateriaal voor het zoeken van de juiste routes.

Voor motorrijders is echter niet alleen de juiste route van belang maar telt ook de mooiste route.

De route met de meeste bochten en heuvelachtig landschap geniet meestal de voorkeur. Motorrijden gaat om de reis ergens naar toe en niet zozeer om de bestemming.

 

BaseCamp

Kaarten blijven altijd handig om bij je te hebben

Met landkaarten kan het ook

Ik heb het al eerder gehad over rijden met navigatie apparatuur of met “ouderwetse” kaarten. Ik ken nog motorrijders die de navigatie apparatuur afzweren omdat ze perse met kaarten willen blijven rijden, ieder zijn keus nietwaar.

Veel mensen die zweren bij het rijden met kaarten zeggen dat je alleen met kaarten de mooiste routes kan vinden. Volslagen onzin natuurlijk want de moderne GPS kan zoveel meer.

Ik heb zelf ook veel met kaarten gereden maar ben nu toch wel een fanatiek gebruiker van navigatie apparatuur. Het hoort een beetje bij het motor rijden.

Je kan je navigatie apparatuur op verschillende manieren gebruiken. Je kan ervoor kiezen om snel van A naar B te rijden of je kiest voor de mooiste route die je kan vinden.

Digitale kaarten worden steeds uitgebreider

Je navigatie gebruiken om te reizen houdt, voor mij tenminste, in dat je de mooiste routes zoekt.

En met de juiste apparatuur kan je dat ook voor je laten doen. Het blijft echter aan te raden om kaarten bij je te hebben maar de satelliet navigatie blijft een handig hulpmiddel.

En gelukkig wordt die apparatuur steeds beter en sneller. Het digitale kaartmateriaal wordt steeds uitgebreider en de mogelijkheden van de apparatuur ook.

Er komen ook steeds meer extra’s voor je apparaat maar je kan je soms afvragen of deze extra’s wel nuttig zijn.

 

navigatie apparatuur

De eerste Garmin had nog geen kaarten geïnstalleerd

Onroute motorkaarten

Voor het kaartmateriaal is de keuze lang beperkt gebleven tot City Navigator. Totdat de ANWB met Onroute motorkaarten op de markt kwam.

In feite zijn het geen aparte kaarten maar het is meer programmatuur die op basis van de bestaande kaarten een mooiere route voor je uitzetten.

Je kan dus voor mooie motorroutes meer vertrouwen op je satellietnavigatie, dat zeggen de makers van Onroute tenminste. Onroute motorkaarten werken net als City Navigator samen met Basecamp, je kunt dus net als in City Navigator makkelijk een route uitzetten.

Heb je in het begin moeite met BaseCamp, dan kun je makkelijk een baseCamp handleiding online vinden en downloaden. BaseCamp is op zich geen moeilijke software maar je moet er even aan wennen.

Onroute is van de ANWB

City Navigator is niet van de ANWB maar werkt wel samen met de Onroute kaarten van de ANWB.

Onroute kaarten kun je instaleren op verschillende apparaten van Garmin. Ik zelf ben in het bezit van een Zummo 660 en daar werken de Onroute kaarten uitstekend op.

Je kunt ervoor kiezen om je Onroute kaarten aan te schaffen op een micro SD kaart die je in de daarvoor bestemde opening moet steken om de kaarten te kunnen gebruiken.

 

Motorrijden

Pico’s de Europa in Spanje behoort tot de mooiste gebieden.

Met de Onroute kaarten Europa in

Het nadeel van Onroute kaarten op een micro SD voor de Zummo 660, is dat je je geheugen uitbreiding kwijt bent.

Het intern geheugen van de Zummo 660 is bijvoorbeeld te klein om heel Europa op kwijt te kunnen en daar gebruik ik een extra 8 GB mini SD kaartje voor.

Het kopen van Onroute kaarten op een mini SD is dus niet in alle gevallen een handige optie. Je raakt, in het geval van de Zumo 660 je extra geheugen kwijt door de extra mini SD.

Met een SD kaart kun je trouwens Onroute kaarten weer niet op je computer zetten, daar heb je de CD voor nodig.

Downloaden is natuurlijk ook een optie maar ik heb liever nog een fysieke disk in handen voor dergelijke dure stukjes software. Je kunt overigens ook nog kiezen tussen Onroute Europa en Onroute Benelux.

Onroute kaarten zijn niet goedkoop

Met Onroute Europa heb de beschikking over de mooiste routes in de Benelux + Duitsland en Zwitserland, Frankrijk en Italië en Spanje en Portugal.

Met Onroute Benelux heb je alleen de beschikking over de Benelux landen en dat is voor mensen met een wat lager budget een prima optie.

De Onroute Europa versie kost namelijk € 149,– terwijl de Benelux versie slechts € 99.—kost. Het is niet mogelijk om voor de Onroute kaarten een update abonnement te kopen zoals voor de City Navigator kaarten.

Of je kies voor een elite versie van de Zumo met daarop voor geïnstalleerde Onroute kaarten.

De Onroute kaarten worden echter minder vaak van een update voorzien dan de City Navigator kaarten dus dat kan geen probleem zijn.

Onroute kaarten werken prima samen met Basecamp en dus kan je ook met Onroute kaarten makkelijk een route uitzetten op je computer.

Heb je de Onroute kaarten nodig ?

Op die vraag durf ik een keihard nee te antwoorden. De nieuwere navigatie apparatuur heeft voldoende mogelijkheden om mooie en spannende motorroutes te vinden.

Neem nou bijvoorbeeld de optie avontuurlijke route. Je kiest je doel het makkelijkste door op een landkaart te kijken.

Vervolgens zoek je een paar plaatsen uit die je op de weg naar je doel wil aandoen en kiest voor de optie avontuurlijk route.

De optie avontuurlijke route zit op de meeste moderne navigatie apparaten en zoekt de mooiste bochtige en heuvelachtige routes voor je uit.

Het is makkelijk en werkt net zo goed of beter zelfs als je Onroute kaarten hebt die je los moet kopen. Heb je een Adventure of allroad motorfiets dan kan je ook de optie onverharde route aanzetten voor nog meer avontuur. Avontuur kan dus ook zonder dure Onroute kaarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.