82: Darwin heeft lange warme nachten met veel bier

Ik probeer nog een beetje te slapen op de luchthaven maar dat lukt niet en dus blijf ik maar buiten op een bankje zitten in de tropische nacht. Want tropisch is het zeker in Darwin, want Darwin ligt tegen de evenaar aan en dat merk je zeker aan de temperaturen. S ‘nachts daalt de temperatuur niet onder de 25 graden en dus lig ik buiten op een bankje en probeer wat te slapen maar lukken doet het niet. Ik ben te opgewonden omdat ik voet op Australische bodem heb gezet.

Deel1: Van Goldwing naar XT500

Australië lonkt

Vroeg in de ochtend komt de zon op boven Darwin en zittend in de zon kan ik met moeite wakker blijven. Ik heb immers een hele nacht over geslagen.

Terwijl ik half slapend op het bankje zit zie ik in de verte de shuttle bus naar Darwin aankomen. Ik pak mijn rugzak op en stap in de bus.

Op het vliegveld heb ik al wat Australische dollars uit de geld automaat gehaald waarmee ik een kaartje koop.

Na een rit van een ongeveer uur kom ik aan in Darwin en stap doodop uit de bus. Het eerste wat ik doe is een guesthouse opzoeken en de weinige spullen onder een bed in een slaapzaal deponeren.

 

Australië

Weinig verkeer in Noord Australië

Darwin verkennen

Ondanks dat ik een nacht niet geslapen heb besluit ik wakker te blijven om de volgende dag een goede start te maken.

Als ik nu, het is 10 uur in de ochtend, ga slapen raakt mijn dag en nacht ritme in de war denk ik en dus ga ik Darwin verkennen.

En zo slenter ik half slapend een beetje door Darwin, drink ergens koffie en kijk een beetje in de verschillende winkeltjes rond.

De haven van Darwin is dicht en ik moet tot de volgende dag wachten voor ik mijn motorfiets op kan halen.

Ik probeer me dus te vermaken maar dat lukt niet echt want Darwin is nou eenmaal geen echt opwindende plaats. Na een tijdje door Darwin te hebben gelopen ga ik terug naar het Guesthouse.

 

Australië

Veel onverhard rijden in Australië

Australië rond in een Datsun

Omdat ik een hele nacht niet heb geslapen heb ik het idee dat ik ieder moment om kan vallen. Ik besluit dan ook om toch maar even te gaan liggen in mijn kamer.

Door de hoge temperatuur lukt het me na een uur nog niet om in slaap te komen en ik besluit maar even bij het zwembad te gaan kijken. Het is ondertussen een uur of een en er zijn al wat mensen aanwezig.

Een Canadees die claimt dat hij heel Australië is rondgereden in een Datsun. Een half Aboriginal die in zijn eentje door Australië aan het reizen is en nog een paar Europeanen en een of twee Amerikanen.

Het blijkt een gezellig boel te zijn zo met zijn allen en al gauw heb ik leuk contact met iedereen.

 

Australië

Een oude radio van de Flying Doktors

Af en toe het zwembad in

Ik neem af en toe een verfrissende duik in het zwembad en hang een beetje aan de kant met deze of gene te kletsen over reizen enzo.

Ik heb mezelf wel voorgenomen om op tijd naar bed te gaan omdat ik een hele nacht gemist heb en de volgende dag mijn motorfiets wil gaan halen.

Op een gegeven moment komt er een vrolijke ogende kerel richting zwembad met kaartjes voor een gratis maaltijd in een club ergens in de stad.

Gratis eten lijkt me wel wat en ik ga op het aanbod in. Die avond ga ik samen met de mensen die ik ondertussen een beetje heb leren kennen eten in Darwin.

 

Doorwading

Doorwading met krokodillen die onder water liggen

Met 40 jaar een jongerenclub in

De club waar we kunnen eten is een echte jongerenclub maar ik lijk er met mijn 40 jaar prima tussen te passen.

Tegen inlevering van de bon kan ik langs een lange bar lopen waar allemaal bakken met heerlijk eten staat uitgestald.

Zodra ik samen met mijn pas gemaakte vrienden plaats neem aan een grote tafel wordt er een literkan bier neergezet. “ The beer is free becauseitshappy hour” zegt een jonge bediende .

Ik realiseer dat ik zowel voor het eten als voor het bier niets betaald heb en dat is pas het begin.

 

Kakado national park

Uitzicht over Arnhem land, het land van de Aboriginals

Ik ben al snel 4 glazen bier verder

De tafel waar we aan zitten wordt letterlijk vol gezet met gratis bier en voordat ik mijn eten op heb ben ik al vier glazen verder.

Als de tijd om te eten voorbij is, is het tijd voor fun and games op zijn Aussies. Het eerste spel is “beerjugs”  gooien. Een Beerjug is een plastic kan van een liter waar het bier in geserveerd word.

De bedoeling is dat je de Beerjug tussen je benen door naar achteren gooit waarbij je een “Jugabeer” wint (volle kan met vier) als de kan op zijn bodem terecht komt.

Maar hoe de kan ook terecht komt, je krijgt altijd een Jugabeer. Na het Beerjugs gooien was het tijd om te gaan swingen.

Midden in de nacht door Darwin strompelen

Aangezien ik en mijn guesthouse vrienden al flink wat bier op hadden, was er geen sprake van enig schroom om te dansen.

Het feesten ging tot in de late uurtjes door en ik was mijn vermoeidheid vanwege de overgeslagen nacht geheel vergeten.

Om een uur of vier  ’s nachts strompel ik naar het guesthouse en kruip mijn bed in. De nachten in Darwin zijn zwaar dacht ik nog voordat ik weg zonk in een diepe slaap.

Na een dag of twee feesten in Darwin is het tijd om verder te gaan, Australië wacht en ik wil zoveel mogelijk zien. De Tenere is inmiddels door de douane na een fikse verplicht schoonmaakbeurt dus mijn reis kan verder.

 

Australië roodhouse

Afbeelding op een roadhouse in Australië

Kakadu National park

Mijn eerste doel in Australië is Kakadu National park. Het park staat bekend om zijn prachtige vergezichten en de duizenden jaren oude rots tekeningen. Via de Stuart Higway rijd ik Darwin uit en de Outback in.

Zoeken naar het park is niet nodig aangezien er in dit deel van Australië niet veel wegen zijn waardoor ik gewoon de Stuart Higway kan volgen.

De tweebaans weg gaat dwars door de outback en heeft weinig tot geen bochten maar ondanks dat vind ik het rijden hier toch opwindend.

Ik hou een snelheid aan van 100 kilometer per uur en schiet dus lekker op. Onder het rijden geniet ik van de prachtige Outback van Australië en het strakke asfalt.

 

Roadhouse

 

Regelmatig stoppen om te drinken

De hete wind maakt dat ik regelmatig moet stoppen om wat vocht naar binnen te krijgen.

Zodra je stopt en je helm open doet stikt het van de vliegen om je heen en dus is het snel een paar slokken water nemen en dan weer verder.

Deze zogenaamde Bush fly heeft kennelijk gelijk in de gaten dat je stilstaan want voor je het weet zitten die beesten overal. Ze vliegen je oren en je neus in en slaan helpt niet.

De eerste nacht in de outback breng ik door bij een zogenaamd Roadstation. Een Roadstation is niets anders dan een benzinestation met daarbij een koffieshop en/of restaurant en in sommige gevallen een kleine camping.

 

outback

De weg door de outback in Australië

Eten bij een roadstation

Ik zet mijn tent op, op het grasveld bij het Roadstation en ga voor een paar dollar iets eten in het restaurant.

Als ik wat gegeten heb ga ik naar buiten om van de koele avondlucht te genieten. Zodra ik buiten sta valt het mij op dat er een bijna perfect stilte heerst.

Ik kijk links en rechts langs de weg en zie in het geheel geen verkeer. Als ik zo een paar minuten sta te staren komt er een man naast me staan en vraagt waar ik vandaan kom. Ik kijk verrast op en zeg dat ik uit Nederland kom.

De man grijnst en zegt “so all this space must be new for you ?” “you bet” zeg ik hem. We raken aan de praat en ik vertel hem het een en ander over mijn reis.

De douane midden in de outback

Hij lijkt onder de indruk en vraagt hoe ik het allemaal overleeft heb ik grijns een beetje en zeg dat het allemaal wel mee viel met de gevaren. We drinken samen nog een paar biertjes en gaan beide slapen.

De man slaapt in zijn auto en ik in mijn tent. Als ik de volgende morgen vroeg wakker wordt is de man al weer vertrokken.

Halverwege die dag wordt ik aangehouden door de Australische douane. Zo sta ik langs de Stuart Higway stil op een gigantische parkeerplaats waar alleen de auto van de douane en ik staan.

Ik sta, verbaasd over de omvang van de parkeerplaats, om me heen te kijken als een van de douane beambte mij gelast om mijn koffers te openen.

 

Kakado national park

Rots tekening in Kakado national park

Lever die appel maar in

Er wordt gecontroleerd of ik soms fruit of andere levensmiddelen bij me heb. “Een appel” zeg ik en staar de douanier een beetje verbaasd aan, want waarom mag ik geen fruit bij me hebben vraag ik ?

De douanier legt uit dat Australië erg kwetsbaar is voor vreemde gewassen, insecten en vreemde diersoorten. Australië is een geïsoleerd continent en daardoor erg kwetsbaar voor import.

Een nieuw binnen gebracht gewas, insect of dier heeft in Australië geen natuurlijk vijanden en kan daardoor snel uitgroeien tot een ware plaag.

Mijn koffers worden geïnspecteerd en ik moet alleen een in Darwin gekochte appel inleveren voor ik mag doorrijden.

Overnachten in een national park

Die avond arriveer ik in Kakadu National Park. Ik vind een overnachtingplek in een bouwvallig guesthouse zonder Airconditioning maar met ventilator voor 15 dollar per nacht. ik verdiep me nog een tijdje me met de Lonely planet in de Kakadu national park history voor ik ga slapen.

In Azië had ik hier waarschijnlijk 4 dollar voor betaald. Tja in Australië zijn er weer westerse prijzen en die zijn een stuk hoger dan de prijzen in Azië.

Mijn Tenere kan niet binnen staan maar ik ben niet bang dat ze in dit deel van de wereld er op uit zijn mijn Tenere te stelen. Daar komt bij dat de motorfiets er met het reizen niet mooier uit is gaan zien.

Ik leg mijn slaapzak op mijn bed en ga de omgeving een beetje bekijken. Kakadu park gaat vast voor plezier zorgen denk ik en wandel op mijn gemak een beetje rond op het terrein voor het Guesthouse. Het reizen is nog steeds heel relaxt en ik verlang naar meer Australië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.