76: Thailand is in een economische crisis terecht gekomen

Het platteland heeft zijn charmes. De dorpen en vriendelijke bevolking maken het rijden in de Aziatische land tot een feest. Overal kan je genieten van het lekkerste eten tegen lage prijzen. De economische crisis die dit land treft werkt in mijn voordeel maar gaat ten koste van de lokale bevolking.

1: Van Goldwing naar XT500

Genieten van Thailand

Vanuit Nong Khai rijd ik in 3 dagen op de Tenere naar Changmai. Ik rijd door pittoreske dorpjes waar en verblijf in soms heel aparte guesthouses. Ik geniet van Thailand en de bevolking met hun bezigheden.

Zo kom ik in een dorp aan de Mekong waar op dat moment net een vliegerwedstrijd aan de gang is. Thailand is het land van feesten en feestjes dat zie je zo.

In een ander dorp is net een traditioneel Thaise kermis aan de gang met chinees vuurwerk. En zo ben ik relaxt onderweg door Thailand richting Chiang mai.

Het prettige van Thailand is dat je je overal welkom voelt. Het is genieten om de Yamaha Ténéré zo door al die kleine dorpjes te sturen.

Chiang mai

Veel tempels onderweg naar Chiang mai

De Tenere krijgt weer kuren

Als ik dichtbij Chiang mai ben begint de Tenere weer kuren te krijgen. Ik moet nog twee keer stoppen vanwege het wegvallen van de oliedruk voordat ik uiteindelijk in Chang mai aankom.

Doordat ik voortdurend de olietemperatuurmeter in de gaten hou kan ik het wegvallen van de oliedruk in de gaten houden.

Het toeval wil dat er in Chang mai een motorzaak is waar ze de zwaardere Japanse motorfietsen repareren en onderhouden. De motorzaak wordt gerund door 2 Britten die al lange tijd in Thailand wonen.

Ik ga met de Tenere naar de zaak toe en vertel wat de problemen van de motorfiets zijn en laat de Tenere achter voor een servicebeurt. Ik hoop daarbij dat ze ook het oliedruk probleem kunnen oplossen.

Een kamer voor 2 dollar

Ik heb ondertussen een kamer gevonden in een Guesthouse in Chiang mai wat door Anon, die ik eerder in Bangkok had ontmoet werd aanbevolen.

Ik kan voor 150 bath per nacht een kamer huren wat op dat moment neerkomt op ongeveer 2 dollar. Ja Thailand is spotgoedkoop.

Een belachelijk lage prijs en dat komt voornamelijk door de spectaculaire daling van de Thai bath.

Even voor de duidelijkheid, ik spreek hier over december 1997. In 1997 zat Thailand in een diepe financiële crisis en de Thai Bath zakte tot een dieptepunt van 58 Bath voor een dollar.

Dry sump olie systemen.

Olie peilen en temperatuur in de gaten houden

Een guesthouse in Chiang mai.

In het, door een sympathieke Duitser, gerunde guesthouse waar ik logeer is het een gezellige boel.

Er zitten een aantal jonge Engelse stellen die Engelse les geven in Changmai en een paar gasten die, net als ik, langer op reis zijn.

Het is ondertussen bijna kerst en de motorzaak waar ik mijn Tenere heb gebracht is tot nieuwjaar dicht.

Voor mij een reden om de omgeving van Chang mai en de stad zelf te gaan ontdekken. Met een boekje getiteld Chiang mai things to do vermaak ik mij prima.

Contrasten in de hoofdstad van het noorden

Ik vermaak mij door samen met Anon en andere door de stad te slenteren. De oude stad laat veel zien van de siam history afgewisseld met posters van miss Thailand. Een vreemd contrast maar het hoort er bij.

Ik ga naar de bioscoop of ga op gehuurde 90 cc brommers door omgeving toeren. Een motorfiets huren in Chiang mai is makkelijk en goedkoop.

We bekijken de Chiang mai attractions en discuseren over politiek en economie. Chiang mai is voor mij een oase van rust en vriendschap en ik geniet van de stad die ook wel klein Bangkok Thailand wordt genoemd.

Aangezien ik een visum heb gekregen voor 4 weken moet ik tussentijds ook mijn visum verlengen.

De grens met Myanmar

Samen met Anon rij ik hiervoor naar de grens van Myanmar en steek voor de duur van een minuut of 30 de grens tussen Thailand en Myanmar over.

Als ik eenmaal in Myanmar sta besef ik dat ik het liefst vanuit deze grens Thailand binnen was gereden.

Dat was helaas niet mogelijk omdat die grens nu eenmaal dicht zit en dat heeft natuurlijk alles te maken met de dictatuur in het land.

Mijn verblijf in Chang mai is een hoogtepunt van gezelligheid en vriendschap in mijn reis.

In de avond eten we in het meestal met zijn allen in op de binnenplaats van ons logement en hebben met zijn allen een hoop lol.

Chiang mai

De eigenaar van het guesthouse samen met zijn zoon bij de yamaha ténéré

Fawlty Towers is er niks bij

De Duitse eigenaar heeft er duidelijk ook lol in. Zo nu en dan loopt onze Duitse gastheer als John Cleese die een imitatie van een Duitser doet door het Guesthouse.

De Britse serie Fawlty Towers is dan ook favoriet onder de gasten. Om de beurt doen we imitaties uit de serie waarbij we soms in lachten uitbarsten.

Zo nu en dan spendeer ik één dollar om een middag gebruik te kunnen maken van een zwembad op het dak van een even luxe hotel.

Samen met de andere gasten van het guesthouse hou ik continu het nieuws in de gaten door de Bangkok post te kopen.

We volgen vooral het nieuws van de ernstig financiële crisis in het land en houden de wisselkoersen goed in de gaten.

De koers van de Bath blijft zakken

Regelmatig komen gasten met een grijns op hun gezicht het guesthouse binnen lopen met de mededeling dat de koers van de Bath weer lager is.

Hierop snellen andere gasten weer richting het wisselkantoor om snel zoveel mogelijk Baths voor hun Dollars te krijgen.

De koers van de Thai Bath veranderd zo’n beetje iedere uur, waarbij de Thaise munt steeds verder wegzakt.

Voor de Thaise bevolking is de crisis een ramp, voor ons is het een zegen aangezien het bestaan in Thailand steeds goedkoper wordt.

De crisis is voornamelijk veroorzaakt door de banken en andere financiële instellingen die teveel risicovolle leningen hebben verstrekt.

Het geleende geld kan in de meeste gevallen niet worden terugbetaald waardoor veel van die financiële instellingen onder druk komen te staan.

Thailand

Een klein Logement onderweg naar Chiang mai

Crisis in Thailand

Thailand kende in tijd van de crisis veel kleine bureautjes die geld leende om uit te lenen aan particulieren.

Dit geld kwam bij de grotere Thaise banken vandaan die op hun beurt het geld bij Japanse banken leende.

Op zich hoeft het uitlenen van geld aan particulieren geen probleem te zijn, tenzij dat geld nooit terugkomt.

En dat is wat er gebeurde. In de Azië crisis van de jaren 90. Het geld werd uitgeleend aan mensen die een bedrijf gingen beginnen maar geen idee hadden waar ze mee bezig waren.

Iemand leende bijvoorbeeld geld voor een speedboot om toeristen rond te varen maar die toeristen wilde dit helemaal niet in een speedboot varen.

Hoe de crisis in Azie in elkaar zat

Of er waren al 10 andere mensen die hetzelfde idee hadden en ook geld leende om een speedboot te kunnen kopen.

Banken en andere financiële instellingen kregen hun uitgeleende geld nooit terug en bleven met in beslag genomen speedboten of pick-up trucks zitten.

Op hun beurt konden de verschillende lening bureautjes het geld niet terug betalen aan de grote Thaise banken.

Thaise banken die op hun beurt de Japans banken niet konden terug betalen. En zo stortte het Aziatische banken systeem in elkaar.

De gemiddelde Thai had duidelijk geen kijk op zaken doen. Zo waren er straten vol met kleine kantoortjes die service op allerlei gebied beloofde.

Thailand

De route door Thailand of de Siam map

Multi service

“Multi service” stond er op de ramen van deze kantoortjes maar als je iets vroeg begreep niemand wat je wilde.

Ook weer allemaal met geleend geld opgezet. De Thaise economie stond op instorten en het land begon steeds instabieler te worden.

Er vonden demonstraties plaats op straat en er werden leuzen geroepen als “steun de Thai Bath”.

Mensen wisselden de vreemde valuta die ze in het bezit hadden in tegen Thaise valuta. Het hielp allemaal niet natuurlijk maar de demonstranten leken het niet te begrijpen.

De Thaise crisis betekend voor de gasten van het guesthouse alleen maar een goedkoop verblijf en we vierden dan ook uitbundig Kerst en nieuwjaar en maakte een hoop plezier.

Een service beurt van 15 euro

De Tenere krijgt ondertussen een fikse servicebeurt die mij omgerekend slechts 15 dollar kost.

Na een week of 3 kan ik de Tenere weer ophalen. De motor is na een uitgebreide servicebeurt weer klaar om de reis te vervolgen.

Het probleem met de oliedruk is tijdens de servicebeurt niet gevonden. Maar het lijkt erop dat de uitgebreide servicebeurt wel geholpen heeft want de Tenere klinkt beter dan ooit tevoren.

De Tenere start ook beter en rijdt prettigers. De carburatie is beter afgesteld, de olie is ververst en dat maakt allemaal verschil.

Tenere

De Yamaha Tenere had kuren

Afscheid van mijn vrienden

Ik neem afscheid van Anon en al de andere gasten van het guesthouse en voel bijna een brok in mijn keel als ik uiteindelijk wegrij van mijn vrienden.

Maar zo gaat dat als je zo op reis bent. Overal kom je mensen tegen die je maar een paar dagen meemaakt. In Iran was het de piloot, in Pakistan Philip de Belg en nu dus iedereen in het guesthouse.

Chang mai mag dan geen bijzondere stad zijn maar ik heb er 3 weken kunnen genieten van vriendschap en gastvrijheid.

Als ik Chang mai uitrij en de uitgestrekte weg voor me zie hunker ik weer naar meer avontuur.

Het is tijd om af te zakken richting Maleisië en Singapore maar ik moet nog een flink stuk door Thailand. En met Thailand ben ik nog niet klaar zo blijkt later.

Ik wil het liefst zo snel mogelijk door naar Australië want daar ben ik wel erg benieuwd naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.