72:Bangkok is voor mij bijna alsof ik weer thuis ben

Rond een uur of half 10 in de avond land ik op Bangkok Airport. Ik heb slechts een rugzakje bij me met wat kleding en toilet artikelen meer niet, de rest zit allemaal nog in de koffers van mijn Ténéré. Ik ben voorbereid en tegelijkertijd ben ik nergens op voorbereid. 

Deel 1: Van goldwing naar XT500

Een luxe hotel in Bangkok

Zodra ik door de deuren van het vliegveld naar buiten stap voel ik de broeierige  warmte van Bangkok als een deken om mij heen.

Ik zoek naar de bus die mij naar het centrum van Thaise hoofdstad  Bangkok brengt en stap in. Thailand heeft tot 1939 nog Siam geheten. Siam is natuurlijk bekend van de Siam history.

De Thaise naam van het land is Prahet Thai waarbij Prahet land betekend en Thai staat voor vrij. In feite staat de naam Thailand dus voor vrij land.

Ik boek een kamer voor 2 nachten in het Ambassador hotel. Ik ga er vanuit dat ik de volgend dag mijn motorfiets door de douane krijg en dat ik mijn reis kan voortzetten.

Ik heb het eerste deel van mijn reis achter me gelaten en ga me nu voor bereiden op het vervolg.

Reizen in Thailand is makkelijker

Reizen in Thailand is makkelijker dan dat deel van de wereld waar ik tot nu toe ben geweest. Ik heb al eerder in Zuid Oost Azie gereisd en ken het klappen van de zweep ondertussen.

Het openbaar vervoer in Thailand en de rest van Zuid Oost Azië is zeer goed geregeld en zeer goedkoop. Niemand in dit deel van de wereld maakt zich echt druk en het is redelijk veilig om hier te reizen.

De Ambassador klinkt als een duur hotel maar dat valt in de praktijk wel mee. Bangkok staat overigens vol met luxe en betaalbare hotels.

Voor ongeveer $ 25,– heb je een keurig nette kamer met ontbijt. De lobby van het hotel is indrukwekkend.

Overnachten in the Ambassador

The Ambassador in Bangkok behoort tot een van de luxueuzere hotels in Bangkok en een beetje luxe trekt mij wel.

Zeker na de soms zware trajecten die ik in Pakistan en India heb gereden. De overnachtingen in de gouden tempel van de Siks staan nog diep in mijn geheugen gegrift.

Met zijn hoge plafonds en het vele tropische hardhout en de enorme balie waan je je in de Ambassador  het koloniale tijdperk van Azië.

In de ochtend wordt er een heerlijk ontbijt geserveerd met vers brood, fruitsap, eieren en andere heerlijkheden. Dit is het Bangkok wat ik ken, dit is het Thailand wat ik gewend ben.

Mijn favoriete snack in Thailand

Voor het avondeten is er een overvloed aan restaurants die de lekkerste gerechten serveren tegen zeer acceptabele prijzen. Mijn meest favoriete snack in Thailand is noodle soep.

Noodle soep een bouillon met soms alleen groente en soms ook vlees. Er staan overal in Bangkok kleine kraampjes waar je de beste Noodle soep kan krijgen.

De bedoeling van Noodle soep is dat je alleen de vulling eet en het liefst doe je dat met stokjes.

De bouillon laat je over het algemeen in het soepkommetje zitten want die hoor je eigenlijk niet te eten.

Thailand

Nog een gouden beeld van het Paleis

Nog meer lekkernijen in Bangkok

Een andere lekkernij die je in Bangkok voor weinig geld kan eten is Shuzi. Shuzi is van oorsprong Japans maar in Thailand is het ook overal te eten.

De Shuzi die je hier eet is van uitstekende kwaliteit en zeer betaalbaar. Als je Shuzi gaat eten dan hoort daar een ijskoude echte Thaise Singa bier bij.

De volgende dag neem ik met mijn paspoort, Carnet en andere papieren onder mijn arm de bus naar het vliegveld. Ik wil mijn Tenere zo snel mogelijk Thailand binnen kunnen halen.

Na een tijdje zoeken vind ik in  een klein kantoor gebouwtje mensen die mij gaan helpen met het door de douane krijgen van mijn motorfiets.

Het zakelijk denken van de Thai

Voor 500 Bath helpen de medewerkers in het kantoor mijn motor in te klaren maar voor ze me verder helpen gaan ze lunchen.

Ik doe hetzelfde en zoek een restaurantje in de buurt van het vliegveld. Een uur later arriveer ik weer bij het kantoortje en ga op het trapje in de schaduw zitten wachten tot ze open gaan.

Op een gegeven moment komt er een man naast me zitten die me verteld dat hij me wel kan helpen met het door de douane halen van mijn motorfiets voor 5000 Bath.

Ik staar hem verbaasd aan en zeg dat de mensen van het kantoor dit voor 500 Bath doen.

De man staart een seconde of 30 voor zich uit en zegt dan dat hij het ook voor 2500 Bath wil doen.

Thailand

Een typische tempel in Thailand

Verbijstering alom

Ik ben nu echt verbijsterd en zeg hem nogmaals dat de mensen van het kantoortje het voor 500 Bath doen en dat hij dus 5x zoveel vraagt.

De man zit nu wat langer voor zich uit staren en staat na een minuut op en loopt weg mij verbaasd achter latend.

Het geeft een beeld van hoe Thailand economisch in elkaar zit. Niet dat heel Thailand zo werkt maar in veel gevallen wel.

Als het “inklaar” kantoortje open gaat lever ik mijn carnet, paspoort, kenteken bewijzen en rijbewijs in zodat het personeel aan de slag kan gaan.

Er is een probleem

Ik hoop mijn Tenere zo snel mogelijk binnen de te hebben zodat ik mijn reis door Thailand kan voortzetten.

Als er van alle documenten de nodige kopieën zijn gemaakt verlaat ik het kantoortje.

Ik ga weer op het trapje in de schaduw zitten en verwacht ieder moment een nieuw bod van de “zakenman” van daarnet maar dat blijft weg.

Het inklaren van de Tenere duurt langer dan verwacht en er wordt mij verteld dat ik beter de volgende dag in de middag terug kan komen.

Er wordt mij verzekerd dat ik de motorfiets dan weer in mijn bezit heb. Als ik de volgende dag het kantoortje binnenloop verwacht ik dat ik mij Tenere uit zijn krat kan halen maar er blijkt een probleem te zijn.

Tenere

De gouden tempel van de Sihks in India

Heet ik Jan of Johannes

Op mijn Carnet de Passage staat namelijk dat ik Jan heet en in mijn paspoort heet ik Johannes en dat klopt niet met elkaar.

Ik staar de dame achter de balie verbaasd aan en geef aan dat de rest gewoon klopt.

Het kenteken staat goed op het carnet, mijn geboorte datum komt overeen, de kenteken papieren kloppen dus wat kan er nou voor probleem zijn?

De dame achter het loket geeft aan dat het niet klopt en dat daarom de motor niet ingevoerd kan worden.

Ik probeer van alles maar ik krijg mijn motor niet door de douane  van Thailand geloodst. Ik vraag uiteindelijk of ik de twee chefs van de douane kan spreken om ze te overtuigen en dat mag.

Kruipen voor de Thaise douane

Zo sta ik bijna 3 uur aan twee Thaise officieren uit te leggen hoe de zaak in elkaar zit en dat het allemaal echt klopt. Beide officieren lijken echter onvermurwbaar en geven niet toe.

Ik gooi het over een andere boeg en vertel heel slijmerig dat ik Thailand zo’n prachtig land vind.

Ik vertel ze dat ik de bevolking zo fantastisch vind en dat ik zo graag met mijn eigen motorfiets dit land wil doorkruizen.

Ik kruip, slijm en smeek bijna om mijn motorfiets door te laten en het lijkt effect te hebben. Ik heb mijn geliefde Tenere bijna door douane denk ik maar ik dik het nog even aan.

Bangkok

Mijn herinneringen aan Pakistan

 De mooiste stad ter wereld

Ik begin over het fantastisch eten en de heerlijke stranden van Thailand. Ik geef aan dat Bangkok zo’n beetje de mooiste stad is die ik heb gezien.

Ik moet hoe dan ook de Tenere binnen zien te krijgen want ik heb geen idee wat ik anders moet doen.

Ik weet ook niet of ik de Tenere met krat en al zo op het vliegtuig richting Australië kan krijgen, wat mijn uiteindelijke doel is.

Tegen sluitingstijd lijken de twee officieren eindelijk overstag te zijn en kan ik mijn motor in klaren.

Opgelucht maar uitgeput

Er wordt mij beloofd dat ik de volgende dag de kist met de Tenere in ontvangst mag nemen.

Opgelucht maar uitgeput neem ik de bus weer terug naar het hotel en denk weer even terug aan het verhaal van Fred.

Ik heb goed geluisterd naar de Amerikaan en ben samen met mijn Tenere gaan vliegen om problemen met de douane te voorkomen.

Dit had ik echter niet voorzien. Maar ik ben erdoor en nu maar hopen dat ik verder geen problemen krijg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.