63: India blijft je verbazen en je verveelt je nooit

Tegen het einde van de middag zie ik aan de rechterkant van een 3 baan weg die dwars door Delhi loopt de muren van Tourist camp. Ik stuur mijn Ténéré door de poort en meld mij bij de receptie. Ik kan kiezen, of mijn tent opzetten op een klein stukje gras of een hutje nemen.

Deel 1: Van Goldwing naar XT500

In Tourist Camp is het gezellig

Tent opzetten kost omgerekend 2 dollar en een hutje kost het dubbele. Ik kies voor een hutje omdat het tenten terrein al vol is.

Terwijl ik mijn helm nog aan het afzetten ben komt er een gezellig uitziende kerel op mij af lopen. Hij heeft een klein formaat Amerikaanse vlag om zijn hoofd geknoopt en zijn haar in een staart.

Hij reikt mij de hand en zegt “Hi I am Fred, how are you” Ik schud hem de hand en stel mij voor. Hij nodigt mij uit om een biertje te komen drinken zodra ik mij een beetje geïnstalleerd heb in mijn nieuwe verblijf.

Ik bekijk mijn slaapvertrek, leg mijn slaapzak neer en ga richting het grasveldje waar Fred zijn tent heeft opgezet. We drinken een biertje samen en algauw komen er meer mensen bij zitten.

Tourist camp

Fred tijdens het eieren bakken

Een bont publiek in het Tourist camp

Een Deense motorrijder die met een nieuwe super Ténéré vertrokken is samen met een vriend van hem komt er ook bij zitten.

Zijn vriend is onderweg een vrouw tegengekomen, is verliefd geworden en is samen met zijn geliefde terug naar huis gegaan.

Hoe kan je het verzinnen denk ik als ik het hoor. Als je toch begint met een dergelijk reis dan maak je hem toch af ? Een Iraniër die op zakenreis is en een engelse vrouw die in haar eentje door India reist.

We vertellen elkaar over onze reiservaringen en hebben een hoop lol. Fred verteld over zijn nachtmerrie ervaring tijdens zijn reis. Het gezicht van de man uit Iran klaart zichtbaar op als ik positief ben over Iran.

Ik ben blij dat allemaal te horen over Iran zegt hij. Veel mensen zijn negatief over Iran terwijl dat absoluut niet nodig is.

Met een Harley Davidson door India

Fred is zijn reis op een Harley Davidson in Australië begonnen en wil nu doorreizen naar Europa.

Hij verteld dat hij vanaf Thailand zijn Motorfiets per schip naar India heeft gestuurd en dat hij zelf het vliegtuig heeft genomen. In India zorgde dit echter voor een levensgroot probleem.

Voor het tijdelijk kunnen invoeren van een motorvoertuig heb je een Carnet de Passage nodig. Dit is een document dat bij de grens gestempeld wordt en bij het verlaten van het land ter controle weer.

Tegenover het Carnet staat een borg die kan oplopen tot 150% van de nieuwwaarde van je motorfiets. Als je je motorfiets niet hebt bij het verlaten van het land krijg je je borg niet terug.

Voor het carnet moet je een bedrag aan borg storten van 150 % van de waarde van je motor. Het bedrag wordt vastgehouden op een geblokkeerde rekening en daar kan je dus alleen bij als je het afgestempeld weer inlevert.

 

India

Een Carnet de passage is verplicht

Als je het Carnet niet samen met je motor bij de laatste grens laat stempelen ben je borg kwijt. Voldoende reden om hier niet mee te knoeien lijkt me.

Ik heb daar tot nu toe geen problemen mee gehad maar Fred wel. Hij verteld dat hij zijn motorfiets niet door de Indiase douane kreeg omdat hij niet samen met de motorfiets naar India is gekomen.

De motorfiets stond immers op de boot en hij is zelf komen vliegen en dan geldt (volgens Indiase regels) het Carnet niet meer.

Hij moest de motorfiets gewoon invoeren en dat koste hem 150% van de waarde van zijn Harley Davidson. Het heeft hem een paar honderden dollars aan smeergeld gekost om zijn motor toch met Carnet India in te krijgen.

Na anderhalve maand kon hij zijn geliefde Harley weer in bezit nemen en India doorkruisen.

Vast in Delhi

Nu zit Fred in New Delhi met hetzelfde probleem. Vanwege zijn Amerikaanse paspoort kan hij niet door Iran reizen. En dus wil hij zijn motorfiets verschepen naar Israël en vervolgens vanaf Israël oversteken naar Europa.

Het verschepen van zijn motorfiets naar Israël zorgt echter voor dezelfde problemen. Als we zo op het grasveldje een biertje zitten te drinken zegt hij dat hij al een maand in het Touris Camp verblijft.

Hij gaat 3 keer per week kijken hoever men is met het verschepen van zijn motorfiets van India naar Israel.

Hij moet echter iedere keer formulieren invullen en meer geld betalen. “Next time I am coming back with a Hammer” zegt hij regelmatig gefrustreerd.

 

Tourist camp

De Tenere staat klaar voor vertrek uit Tourist Camp

Een Harley Riksja

Het verblijf in Touris Camp is prettig en gezellig met het groepje mensen wat hier verblijft.

Overdag dwaal ik heerlijk door de steegjes van het oude gedeelte van de stad en sla de georganiseerde chaos gade.

In de avond bereiden we gezamenlijk een maaltijd en gaan we met een groepje de stad in waar we onze ogen uitkijken. Veel riksja chauffeurs liggen langs de kant van de weg te slapen naast hun voertuig, Tja dat is India.

Tijdens een gezamenlijk rit in een riksja merkt Fred op dat de voorkant van de Riksja van een oude Harley is met een schakelpook aan de zijkant van de tank.

Eieren bakken en ervaringen delen

“Look” zegt Fred “they are using the speedometer off a Harley Davidson as an ashtray do you now what they pay you for that in the US ?”

Het ontbijt doen we ook gezamenlijk. Fred is een beetje de kok van het gezelschap en tijdens het eten vertellen we elkaar verder onze reiservaringen.

Fred is uiteindelijk toch gecharmeerd geraakt door India en onder het eieren bakken komt hij met een gevleugelde uitspraak.

“India, you love it our you hate it but you are never bored”. Een uitspraak die me bij is gebleven want je verveeld je inderdaad nooit in India. Fred zat nog wel even vast op het Campground in Dehli, ik maakte me na een week op voor mijn vertrek.

64: India blijft je verbazen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.