20: Koerden en gebroken kettingen.

Reizen door Oost Turkije wordt door iedereen afgeraden maar ik heb eigenlijk geen keus wil ik mijn reis kunnen voortzetten. Aangezien ik binnen nu en een week Iran moet bereiken. Oost Turkije blijkt echter een waar paradijs voor een avontuurlijke reizigers en voor het sluiten van vriendschap met Koerden.

Deel 1: van Goldwing naar XT500

Wandelen door Trabzon is een feest

Ik blijf nog een nacht in Trabzon en voel mij de volgende dag een stuk beter. Ik wandel over de boulevard en kijk een tijdje naar vissende mannen.

Vissen doen ze hier niet met een hengel. Het visdraad zit op een soort haspel, er wordt een lengte visdraad vanaf gerold tot er voldoende lengte draad is. Aan het eind van de lijn zitten een paar haken en lood.

Vervolgens wordt de vislijn een aantal keren boven het hoofd in het rond gezwaaid en in de zee geslingerd.

De bazaar van Trabzon

Ik sta er een tijdje verwonderd naar te kijken, zeker als ik in de gaten heb dat er flinke vissen worden gevangen op deze manier.

Ik bezoek de Bazaar van Trabson die bestaat uit een stelsel van smalle straatjes waar iedereen zijn waren aanprijst. Er wordt werkelijk van alles verkocht, van sigaretten tot pastic afwasteiltjes en potten en pannen.

Het is een feest om hier doorheen te wandelen en lekker tussen de koopwaar te snuffelen. Na 2 dagen door Trabzon te hebben gedwaald vind ik het tijd om weer verder te gaan kijken. De volgende dag vertrek ik richting Erzurum.

Ténéré

Vriendschap na een ketting reparatie.

 De Ténéré heeft een olie probleem

Hoe verder ik in Oost Turkije kom hoe stiller het wordt. De wegen zijn zo goed als verlaten en ik kom ook steeds minder dorpen tegen.

Ik rij met een sukkel gangetje van 70 km per uur door het Turkse landschap omdat de wegen ook steeds slechter worden.

Even lijkt het weer mis te gaan. Op een bepaald moment zie ik de wijzer van mijn olietemperatuur meter van 100 graden in een fractie terugvallen naar 50 graden.

Met de problemen aan het begin van de reis nog in mijn gedachte trek ik direct de koppeling en schakel de motor uit.

Hetzelfde probleem als in Italië

Ik stap af en sta met ontzetting naar de Ténéré te kijken. Dit gebeurde namelijk ook vlak voor de motor in Italië stuk liep.

Ik peil mijn olie maar het peil staat op vol en dus is er genoeg olie. Net op dat moment stopt er een Deense motorrijder met een Yamaha XT500 naast me.

De Deense berijder stapt af en vraagt wat er aan de hand is. Ik vertel wat er gebeurt is en geef aan dat ik er niets van snap.

We staan even te praten over reizen door Turkije en motoren. Na verloop van tijd durf ik de Ténéré weer te starten en dat doe ik in een trap.

koerden

Picknicken met Koerden is reuze gezellig

 Een radeloze Koerd met een gebroken ketting

De motor klinkt prima en dus lijkt alles oké. Ik draai met draaiende motor de olietank even open om te zien of de olie doorgepompt wordt en ook dat is in orde. Vreemd denk ik wat is hier nou aan de hand ?

Over een paar dagen rij ik Iran in De Deen zijn vakantie zit erop en hij is jaloers als ik hem vertel dat ik over een paar dagen Iran binnen rij. We nemen afscheid en gaan ieder onze eigen weg.

Na een kilometer of 30 zie ik een motorfiets staan met een man ernaast die op zijn knieën iets aan het repareren is.

Ketting repareren met een spijker

Ik stop en vraag in het engels wat er aan de hand is “motor broken”zegt hij en hij staat een beetje radeloos te kijken.

Ik werp een onderzoekende blik en zie dat zijn ketting gebroken is. De man probeert met een hamer en een spijker zijn ketting te repareren maar dat gaat natuurlijk nooit lukken. Ik haal mijn gereedschapsrol te voorschijn en haal een 20e eeuwse kettingpons te voorschijn.

Ik druk de gebroken schakel uit de ketting en klink de ketting vervolgens met de uit gedrukte pennetjes weer aan elkaar. De man kijkt verwonderd over mijn “vakkennis” toe.

koerden

vlees snijden met een bijl

 Picknicken met Koerden.

Ik glimlach en wil afscheid nemen. Dit gaat echter niet door want ik moet met hem meerijden. Ik rijd achter de man aan en kom op een plek waar een groep koerden aan het picknicken is en ik moet mee doen.

Ik krijg natuurlijk weer liters thee te drinken en ik wordt volgepropt met koekjes, meloen en ander fruit. Ergens in een hoekje zijn vrouwen een of ander beest in stukken aan het hakken met bijlen voor het avondmaal.

Ik vraag grappend of dat de vorige reiziger is die hier op bezoek was.  De grap wordt vertaald in het Koerdisch en iedereen heeft lol.

Het is erg gezellig maar ik wil doorrijden, ik heb die dag nog weinig kilometers gemaakt en ik wil die avond in Erzurum aankomen. Ik neem afscheid van mijn nieuwe vrienden en zet koers richting Erzurum.

21: Sleutelen aan de Ténéré in Erzurum

 

Opmerkingen

comments