aangifte doen van een gestolen motorfiets heeft weinig zin

Je loopt de deur uit bij je werk en de motorfiets die je 2 uur geleden neergezet hebt is weg. Kan je je het gevoel voorstellen ? Nou ik wel en geloof me je wordt er niet vrolijk van. De motorfiets die je voornamelijk gebruikt voor vrije tijd besteding is zonder toestemming vertrokken. Goed dat er politie is denk je dan.

Een gestolen motorfiets

Het gemak van werken in je eigen woonplaats is dat je met een gezond en goedkoop vervoersmiddel naar je werk kan.

Ik bedoel hiermee natuurlijk de fiets. De fiets is echt een geweldige uitvinding als je het goed bekijkt.

Je hebt geen brandstofkosten, geen verzekering of wegenbelasting en de aanschafkosten zijn relatief laag. En natuurlijk is fietsen goed voor je conditie en gezondheid.

Er zijn ook minder leuke kanten aan de fiets natuurlijk, zo moet je vaak door weer en wind rijden.  Forse tegenwind kan hierbij vervelend zijn maar dat overwin je wel.

Maar toch zweer ik bij de fiets. Naast mijn fiets heb ik natuurlijk nog een of twee motorfietsen. Deze gebruik ik voornamelijk voor mijn plezier.

Toen het gene wat ik nu hier omschrijf gebeurde was ik in het bezit van een uitstekende Yamaha XT660r. De 660r is een broertje van de xt660x.

 

Yamaha XT660R

De Yamaha in nieuw staat

Ik ben gek op eencilinders

De Yamaha had ik in 2004 nieuw gekocht en ik was bijzonder blij met de eencilinder. Ik kon lezen en schrijven met de Yamaha , zowel op als naast de weg.

Ik had ondertussen al meer dan 55000 km had gereden met de Yamaha. Maar goed ik vond fietsen ook prima, zeker voor woon werk verkeer.

Ik had een Streetpilot 2610 navigatie van Garmin op de eencilinder gemonteerd en dat maakte de Yamaha af.

Ik reed al vrij lang op eencilinders en na mijn XT600 was de XT voor mij een uitkomst. Het krachtige motorblok en de geweldige weg en terreinligging waren voor mij een waar genot.

 

De Ténéré in de polder

Een eerdere eencilinder motorfiets van mij

Woonwerk bleef ik op de fiets doen

Een ander minder leuke kant is dat je met een fiets een lekke band kan krijgen. Logisch natuurlijk want dat heb je nu eenmaal met luchtbanden en die kunnen lek.

En zo stond ik op een donderdagochtend om half 7 teleurgesteld naar de in mijn kelderbox gestalde fiets te staren. De achterband was plat en ik moest naar mijn werk.

Ik had geen tijd om de band te plakken en dus besloot ik om voor die ene keer maar op mijn motorfiets te gaan.

Op zich geen probleem aangezien de Yamaha technisch prima in orde is, alleen was de buurt waar ik op dat moment werkte niet zo best.

 

De Yamaha presteerde ook uitstekend naast de weg

Ik dacht mijn XT goed op slot stond.

Mijn werkplek bevond zich op het Vaillantplein in ‘s-Gravenhage, een buurt die tegen de Haagse Schilderswijk aan ligt.

De Schilderswijk is berucht omdat het niet de veiligste buurt in de stad is. Een fiets of motorfiets op straat neerzetten in deze buurt is niet zonder risico.

Maar ik had geen keus. Ik moest naar mijn werk en ik kon niet op mijn fiets. Dus dan pak je je motorfiets.

In een minuut of 20 reed ik naar mijn werk en parkeerde mijn motorfiets voor de deur van het kantoor.

Ik deed een groot beugelslot door mijn voorwiel, ging naar binnen en aan het werk. In de lunchpauze ging ik, zoals ik altijd doe een stukje wandelen.

Die dag ging dat even anders. Ik ging in de lunchpauze de deur uit, wierp een blik naar de plaats waar ik mijn motorfiets had neergezet en zag een lege plek.

Aangifte van mijn gestolen motorfiets.

Terwijl ik na een tijdje samen met een groepje collega’s naar de lege plek sta te kijken komt er iemand uit het pand naast ons naar ons toe.

Het blijkt dat die mensen hebben gezien hoe 5 man mijn Yamaha met slot en al in een bestelbus hebben geladen.

Bizar want de 660R behoort niet tot de meest gestolen motoren. Het is een tamelijk impopulair model.

Gelukkig hadden de buren het kenteken van de bus opgeschreven en de politie gebeld. Ik ga ondertussen met een collega richting het politiebureau om aangifte te doen van mijn gestolen motorfiets.

Met het aangifte van mijn gestolen motorfiets geef ik ook het kenteken van de bus door die de getuigen hebben gezien. Ik geef ook de gegevens van de getuigen door aan de politie.

Ik ga ervan uit dat de diefstal snel opgelost is aangezien het kenteken van de bus bekend is. En een gestolen motorfiets is met deze informatie snel gevonden nietwaar.

 

gestolen motorfiets

De Streetpilot 2610 paste prachtig op de 660R

Aangifte bij de politie heeft dat zin ?

De politie kan immers een kenteken makkelijk natrekken en zo achter de verblijfplaats van de daders komen. Zo kan je gemakkelijk de gestolen motor terugvinden.

De politie geeft zelf aan dat hier sprake is van een goed georganiseerde bende want anders krijg je dit soort diefstallen niet zo snel voor elkaar. Des te meer reden om er achteraan te gaan denk ik nog.

Alhoewel ik ervan overtuigd ben dat ik mijn gestolen motorfiets snel terug ga zien ben ik toch boos en gefrustreerd.

Ik heb vertrouwen in de politie en verwacht snel resultaat, zeker gezien het feit dat het kenteken genoteerd is. Maar al snel blijkt dat aangifte doen niet veel zin heeft.

Ik had samen met een paar vrienden afgesproken om dat weekend motor te gaan rijden maar dat zit er nu niet in. Als ik vermeld dat er sprake is van een gestolen motorfiets krijg ik verbaasde reacties terug.

En ik had mijn Yamaha nog wel van een hoop nieuwe onderdelen voorzien, dus dat is extra zuur.

Een kwestie van kenteken natrekken

De maandag erop neem ik contact op met de rechercheur bij wie ik aangifte had gedaan en vraag of er al iets bekend is.

“ We hebben er nog niets aan gedaan meneer” Ik reageer verbaasd en vraag hoe dat kan.

“Uw gestolen motorfiets heeft geen prioriteit, er zijn zaken die voor gaan”. Ik begin nu langzaam boos te worden “maar jullie hebben het kenteken toch.

En dat is toch een kwestie van natrekken ?” “Ja maar het heeft geen prioriteit vandaag”.

Ik begin nu werkelijk woedend te worden. “Als je toch het kenteken van de bus hebt waar de motor in verdwenen is, is het toch een fluitje van een cent” schreeuw ik woest door de telefoon.

 

gestolen motorfiets

De later gekochte Yamaha Tenere

Laksheid bij de politie

Het mag niet baten, de rechercheur houdt voet bij stuk en geeft aan niets te gaan doen met het kenteken. Aangifte doen heeft dus duidelijk niet veel zin.

De getuigen van de diefstal worden ook niet gesproken. Ik ben verbijsterd over zoveel desinteresse en laksheid.bij de politie.

Ik begrijp best dat dit geen hele belangrijke zaak is maar als je toch het kenteken weet is het volgens mij een kwestie van even natrekken.

en even naar het adres gaan dat erbij hoort. Je kan dan zo de gestolen motor traceren.

En dan weet je zo waar de Yamaha mogelijk staat. bovendien heb je dan kans om een bende criminele motordieven op te pakken.

Agenten doen een buurtonderzoek

Aan het eind van de dag ga ik nog verhaal halen op het politiebureau maar na een tijdje met diverse mensen over de diefstal te hebben gesproken wordt mijn frustratie alleen maar groter.

Niemand van de dienstdoende politiemensen wil de moeite nemen om mij fatsoenlijk te woord te staan of te helpen met de opsporing van mijn Motorfiets.

Wat ik ook zeg het heeft geen zin, de rechercheur en zijn collega’s zijn niet op andere gedachten te brengen en ik ben gewoon mijn XT kwijt.

Later hoor ik dat de wijkagent nog een buurtonderzoek heeft gedaan. Een buurtonderzoek mijn god wat een idioten denk ik wat heeft dat nou voor zin, ga toch verdomme achter dat kenteken aan.

Alcoholcontrole

ik ben dan wel verzekerd voor dit soort dingen maar het kost je toch altijd geld.

De rechercheur heeft in mijn ogen gefaald en verdiend een stevig functioneringsgesprek maar dat zal er vast niet van komen.

Een paar jaar later wordt ik met mijn ondertussen nieuw aangeschafte Yamaha Ténéré aan de kant gezet voor een alcoholcontrole.

Het liefst had ik aan de aanwezige agent gevraagd of ze wel eens naar gestolen motor terugvinden zoeken maar ik liet het maar.

Ten slotte rest mij nog te zeggen dat ik door dit incident niet slecht over de politie in het algemeen ben gaan denken.

Aangezien ik ook hele goede ervaringen heb met de hoeders van de wet blijft mijn houding tegenover de politie positief.

Maar wat meer alertheid en initiatief verwacht ik wel blijft de vraag of aangifte doen nog zin heeft.

Eén gedachte over “aangifte doen van een gestolen motorfiets heeft weinig zin”

  1. In welk land leven jullie? Als je nog maar spuugt op straat zijn ze er als de kippen bij om hun tijd aan U te besteden maar gestolen motorfiets , dan nog door bende? Ho nee heb wiel iets anders te doen dan 1 tel. Naar de dienst inschrijvingen . En daar sta je dan . Ik zou proberen druk te zetten viaverzekering, journalisten en via motorclubs( kleine rondrit organiseren naar stadhuis en naar politie bureel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.