11: De Tenere staat met pech een scooter is een uitkomst

Nu mijn Yamaha Tenere onder garantie gerepareerd gaat worden en ik in het bezit ben van een heuse Italiaanse scooter ben ik weer optimistisch. Mijn wereldreis gaat hoe dan ook slagen ook dat weet ik zeker. Nog even en dan rij ik rond in Azie zo hou ik mij voor. Optimisme voor alles anders kan je zo’n reis nooit maken. 

Deel 1: Van Goldwing naar XT500

De scooter bevalt

De eerst komende weken ga ik de toerist uithangen in Italië op mijn zwarte scooter. De zwarte tor was even wennen maar bevalt uiteindelijk prima als vervangend vervoer. Toch lekker als je lid bent van de ANWB.

Vervangend vervoer kost je niets als je lid bent van de ANWB en dus is het handig om gebruik van te maken als je eigen voertuig met pech kampt.

Het is dan wel geen Tenere maar ik heb er toch een hoop lol mee. Een scooter is natuurlijk altijd even wennen als je van een motorfiets afstapt.

De kleine wielen maken bijvoorbeeld dat de scooter zich in bochten anders gedraagt dan een motorfiets. De wielen van een motorfiets zorgen voor stabiliteit door de middelpunt vliedende kracht.

De Tenere heeft grote wielen.

Hoe groter de Wielen hoe stabieler de motorfiets is. Bij de Yamaha Ténéré is het voorwiel 21 inch en het achterwiel 18 inch. Bij sommige Honda scooters zijn de wielen ook groter maar bij de Pegaso is dat niet het geval.

De grote van het voorwiel maakt dat de motorfiets een goeie rechtuit stabiliteit heeft een goed bochten gedrag. Door de kleine wielen van de scooter, stuurt dit voertuig duidelijk anders.

En zo ga ik op de eerste rit bijna met mijn tor op mijn gezicht doordat ik te hard een bocht in ga. Als ik eenmaal gewend ben aan het rijgedrag van de scooter begin ik er zowaar lol in te krijgen.

Ik verken de omgeving op mijn tor, die ik na 2 dagen liefkozend mijn torretje ben gaan noemen. Ik voel mij een echte Italiaan als ik zo op mijn scooter rond rij tussen de italianen.

 

scooter

Mijn zwarte scooter

Flirtend door Italië

Zo race ik met Italiaanse scooters mee in Verona, een prachtige stad in de buurt van de camping. Ik bezoek schitterende dorpjes met heerlijk terrassen en ik flirt hier en daar met een  Italiaanse schone.

Met dit laatste heb ik niet veel succes maar dat ligt natuurlijk aan de scooter en niet aan mij. Ik voel me langzamerhand een Italiaan worden, heerlijk genietend van het mooie weer en de prachtige omgeving.

Op de camping staat ook een Nederlands gezin aan wie ik verteld heb wat er gebeurt is en wat ik van plan ben.

Het gezin heeft 10 dagen vakantie en doet niets anders dan aan het meer liggen om bruin te worden. Ze zien mij regelmatig laat in de avond op mijn torretje terugkomen van een rit en trakteren mij dan of ik biertje wil en vragen dan wat ik die dag gedaan heb.

Over Verona.

Verona is ontstaan voor de Romeinse tijd. Uit Romeinse bronnen valt op te maken dat de stad al in de 4e eeuw voor Christus bestond.

Verona heeft in de Romeinse tijd veel met de Romeinen samen gevochten tegen gemeenschappelijk vijanden.

De sporen van de Romeinse tijd zijn in heel Italië natuurlijk nog steeds goed te zien. In het centrum van de stad staat een Colosseum en er zijn meerdere gebouwen te vinden die stammen uit de Romeinse tijd.

Natuurlijk wemelt het in Verona van de Terrassen en restaurants waar ik graag gebruik van maak.

Heerlijk koffie drinkend op een terras in een historisch gedeelte van de Stad overdenk ik het grote avontuur dat ik binnenkort ga beleven.

De Tenere inrijden zonder bagage

Het zijn aardige lui maar ik snap niet dat ze zelf niet eens een keer de omgeving gaan verkennen. Ze hebben een dikke auto bij hun caravan staan maar ze gaan nergens heen. Jammer hoor denk ik want er is echt veel te zien in de omgeving.

ik scheur nog een paar dagen door het Italiaanse landschap in afwachting van mijn gerepareerde Ténéré. En dan is de dag daar, er komt een telefoontje van de motorzaak dat ik mijn Tenere kan komen halen.

Ik pak ergens een bus en vertrek richting de garage waar mijn motorfiets staat. De Ténéré staat klaar en na nog wat papierwerk te hebben afgehandeld start ik de mijn trouwe motorfiets. Het vertrouwde geluid van een tevreden ploffende eencilinder klinkt als muziek in mijn oren.

Ik schakel in de eerste versnelling en rij rustig weg. Ik rij de eerste 500 kilometer zonder bagage in de omgeving rond om de boel goed te kunnen inrijden. Dan is het moment om mijn reis echt te beginnen daar.

 

Tenere

Een eerdere pech in Nederland met de Tenere

Het avontuur is nu echt begonnen

Ik pak mijn boeltje op, reken de camping af en neem afscheid van de Nederlandse familie. Ik doe het rustig aan omdat ik 500 kilometer onvoldoende vind om een motor in te rijden.

Ik vermijd snelwegen met de Tenere omdat ik dat in de eerste plaats saai vind en in de tweede plaats wil ik de motor nog niet teveel belasten. Inrijden doe je hoe dan ook rustig omdat alles nog niet helemaal op elkaar ingesleten is.

Ik hou vanaf nu nauwlettend mijn olie temperatuurmeter in de gaten, want daar is echt een probleem mee. Zo rij ik rustig verder door Italië tot ik bij Ancona kom en pak de boot naar Griekenland.

Die nacht slaap ik tussen andere reizigers aan dek, het avontuur is nu echt begonnen.

De scooter ben ik alweer vergeten

De volgende dag om een uur of 5 in de middag rij ik met de Ténéré Griekenland in en stop in avond bij een restaurant om wat te eten.

Ik mag van de restauranthouder mijn tent naast het terras opzetten om te overnachten.

In Griekenland wil ik niet zoveel tijd besteden omdat ik daar al een paar keer eerder op vakantie ben geweest.

Het volgende land wat echt lonkt is Turkije. Het land waar Europa ophoud en Azië begint. Mijn scooter ben ik ondertussen al vergeten.

12: Istanbul de stad van het Topkapi en de blauwe moskee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.