Satellietnavigatie en de mooiste routes maken

Wie rijd er tegenwoordig nog met kaarten op een motorfiets, satelliet navigatie is niet meer weg te denken uit het moderne leven. En dat geldt ook voor de moderne motorrijder. De tijd dat we een kaart in de tanktas propte is voorgoed voorbij en nu er ANWB onroute kaarten zijn wordt motorrijden ook nog eens veel leuker. 

Kaarten voor de Garmin Zumo

Bij een Garmin Zumo 395 LM toestel krijg je standaard City Navigator kaarten. Het zijn de kaarten die je gebruikt om met je toestel te kunnen navigeren.

Onroute kaarten en tracks maken lukt overigens ook op oudere Types van Garmin zoals de Garmin Zumo 550 en de Garmin Zumo 660.

Het Garmin Zumo toestel bepaald met die kaarten hoe je je doel bereikt of hoe je een zo mooi mogelijke route rijdt. Het blijft echter wel zo dat je de route rijdt over in het kaartmateriaal bekende wegen en paden.

En alhoewel de kaarten van Garmin steeds beter worden moet je toch maar afwachten of je de echt mooie routes rijdt.

Je kan natuurlijk routes samenstellen dmv basecamp maar dan loop je tegen de zelfde “beperkingen” van het kaartmateriaal aan. Bovendien zoekt het standaard kaartmateriaal niet naar de mooiste routes.

Je kan de kortste of snelste route instellen en je kan natuurlijk snelwegen uitschakelen.

ANWB onroute kaarten

Op Onroute kaarten staan de mooiste routes in een opvallende kleur aangegeven

ANWB Onroute kaarten

De City Navigator kaarten van Garmin doen eigenlijk altijd precies wat ze moeten doen en dat is je over de door jouw gekozen route sturen richting je doel.

Met de City Navigator kaarten weet je echter niet altijd of je wel over die mooie route gestuurd wordt die je zocht. Dat weet je wel met de ANWB Onroute kaarten.

Allesopdemotor.nl heeft de ANWB Onroute kaarten aan een korte test onderworpen om te zien of de kaarten het geld daadwerkelijk waard zijn.

Op de Garmin Zumo 395 LM die ik zelf al een tijdje naar volle tevredenheid in gebruik heb zijn de Onroute kaarten van midden Europa geïnstalleerd samen met de City Navigator kaarten van heel Europa.

Dezelfde kaar maar dan zonder de onroute kaarten maar met een zelf gemaakte Track.

Kaarten aan en uit zetten

Om de ANWB Onroute kaarten van te kunnen gebruiken is het zaak dat de City Navigator kaarten uitgezet worden. Geen paniek, alle kaarten blijven gewoon in het apparaat staan maar zijn niet actief.

Doe je dat niet en laat je al het andere kaartmateriaal gewoon aanstaan dan kan het apparaat in de war raken.

Een handeling die op de verschillende Garmin Zumo modellen heel gemakkelijk uit te voeren is en dus niet voor problemen kan zorgen.

Op deze wijze kan je ook kaarten bij je hebben op een micro sd van bijvoorbeeld Amerika of een ander continent. Als je in Europa rond rijdt zet je de kaarten op je SD kaartje uit en de kaar van Europa zet je aan.

Garmin Zumo

Verbind je Zumo met de computer dmv een snoer.

Satellietnavigatie met verschillende kaarten

Je gaat naar instellingen, vervolgens kies je voor kaarten en dan kaart info. Daar zie welke kaarten er op je toestel staan en daar staan de ANWB Onroute kaarten ook bij.

Vervolgens zet je de City Navigator kaart uit door het groene vinkje uit te zetten en het vinkje bij de Onroute kaarten zet je aan. Je gebruikt nu de ANWB Onroute kaarten en dat betekend dat je de mooiste toerwegen tegen kan komen.

Je kan kiezen om een in Basecamp gemaakte route te gaan rijden of om een route te maken met het apparaat zelf.

Maak je van te voren een route met Basecamp op je computer dan is het zaak dat je goed kijkt hoe de route loopt.

Echt op schieten doe je niet met Onroute kaarten.

Zelf kwam ik met een vol gepakte motorfiets vrijwel direct op zandpad terecht en dat was eigenlijk niet de bedoeling.

De op de computer gemaakte route is toen niet verder afgereden en in plaats daarvan is er een route op de Zummo zelf gemaakt want ook dat kan met de Onroute kaarten van de ANWB.

Een route maken met de ANWB Onroute kaarten op de Zumo is net zo gemakkelijk als op City Navigator.

Je geeft gewoon aan waar je naar toe wil met eventuele via punten en het apparaat kiest de mooiste route om op je bestemming te komen.

Je kunt met de Onroute kaarten de instelling van de Zumo net zo gebruiken als op de City Navigator kaarten.

Zo kun je onverhard aanzetten of niet en je kunt kiezen voor de kortste of de snelste route. Bedenk wel dat je niet erg snel gaat als je deze kaarten gebruikt.

Garmin zumo

Satelliet navigatie is niet meer weg te denken

De kleinste weggetjes rijden.

Kies je voor het rijden op de Onroute kaarten van de ANWB, hou er dan rekening mee dat je over het algemeen niet echt opschiet.

De  Onroute kaarten van de ANWB sturen je over de mooiste routes maar dat zijn vaak ook de kleinste weggetjes die je je kan voorstellen.

Ik moet hierbij wel opmerken dat ik tot nu toe alleen in Nederland en België op de ANWB Onroute kaarten heb gereden en het kaartmateriaal alleen voor relatief korte afstanden heb gebruikt.

Hoe de routes er op de grotere afstand uitzien met de ANWB Onroute kaarten kan ik nog niet zeggen.

Tracks maken kan ook

Ik kan wel zeggen dat ik er tot nu toe best tevreden mee ben want ik heb toch wel erg mooie stukjes heb gereden op de ANWB Onroute kaarten.

Een andere manier om mooie routes te maken is door het op de kaart te doen. Je kan dat doen door tracks te maken of door gewoon routes te trekken.

Tracks zijn anders dan routes. Een track kan op iedere willekeurige plaats op de kaar trekken ook als er geen weg of pad is. Dit is vooral leuk voor de off the road rijders onder ons.

Dit doe je door op de twee schoentje te klikken en vervolgens met je muis een spoor op de kaar te tekenen. De tracks komen dan genummerd links aan de zijkant te staan.

Garmin Zumo

De tracks staan in het Nederlands onder sporen

Kies de track die je wil en importeer deze. Je kan de tracks ook een naam geven.

 

Garmin Zumo

Importeer je tracks

Maak het spoor in de kleur die je wil

Maak van je track geen route

Je kan de tracks dan rechtstreeks in je Garmin Zumo laden door je Zumo met je computer te verbinden. Je kan de tracks natuurlijk ook op een SD zetten en die in het apparaat plaatsen.

Hou er wel rekening mee dat de SD met Onroute kaarten dan uit het apparaat gehaald moet worden. Vervolgens is het zaak de tracks te importeren op het apparaat.

Als je ze geïmporteerd heb maak er dan geen route van. Doe je dat namelijk wel dan kan de Garmin Zumo de track zomaar anders laten lopen dan de bedoeling was.

De uiteindelijke bedoeling van de track kan dan verloren gaan. Zeker als je de track over paden laat lopen die de Zumo niet herkend. Om de tracks beter te herkennen als je gaat rijden kan je ze van kleur veranderen.

[bol_product_links block_id=”bol_544e4b4fb098d_selected-products” products=”9200000019510826″ name=”Garmin edge” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.