Op de motor naar Bretagne

Er is niets mooiers dan een vakantie op een motorfiets. Zo min mogelijk snelweg, zoveel bochten als mogelijk en veel zon. Dat is tenminste mijn ideale motorvakantie. Een land als Frankrijk is daarom een uitstekende vakantie bestemming. Motorrijden in Frankrijk is een garantie voor de perfecte vakantie. 

Toeren richting Bretagne

Met de motorfiets richting Bretagne Voor een avontuurlijke vakantie hoef je helemaal niet zo ver weg, want ook in Europa kun je je prima vermak
en.

Zo ging ik dit jaar met de motorfiets richting Bretagne en van Bretagne naar Zwitserland en vanaf Zwitserland weer naar huis. Een geweldige rit waarbij ik alle snelwegen zoveel mogelijk vermeden heb.

Chdun

Slot Chatuadun

Bretagne komt van Brittannië Het Franse schiereiland Bretagne dankt zijn naam aan de Keltische stammen die tijdens de 6e eeuw de oversteek waagde naar Frans grondgebied.

Al gauw ontstond de naam Bretagne, zo genoemd naar Brittannië waar de vroege emigranten vandaan kwamen.

De invloed van deze vroege Keltische bewoners is nog overal te vinden in Bretagne. Zo vind je veel oude kerkjes en huizen die qua bouw duidelijk Keltische invloeden hebben.

Met een motor in Frankrijk rijden is een feest

De Ténéré De motorfiets waar ik dit soort trips mee maak is een eencilinder Yamaha Ténéré van 660cc.

De Ténéré heeft voldoende vermogen en een uitstekende wegligging op zowel verharde als onverharde wegen. De eencilinder is heeft bovendien een flink actieradius van rond de 450 kilometer.

Bretagne

Historische kerk ergens in Frankrijk

Dit komt door de standaard benzine tank van 23 liter en omdat de motorfiets met een benzine verbruik van rond de 1: 25 erg zuinig is. De GPS van Garmin geeft gemak.

Omdat ik een hekel aan snelwegen heb zoek ik zoveel mogelijk secundaire wegen en met behulp van een satelliet navigatie van Garmin kun je gemakkelijk zeer mooie doorgaande routes vinden.

Door de snelwegen te vermijden kom je op soms zeer mooie plekjes terecht. En met behulp van een Garmin satelliet navigatie gaat dat ook nog zeer gemakkelijk maar hier schrijf ik nog een apart artikel over.

Aversie tegen snelwegen

Mijn aversie tegen snelwegen is zo groot dat ik bij Breda deze al verlaat en over Baarle Nassau de route over België neem. Vervolgens Koers ik richting de Belgische Ardennen en vervolg zo mijn weg naar het zuiden.

Vanuit de Belgische Ardennen ging de rit richting een klein plaatsje in Frankrijk waar een goede vriend van mij woont.

Samen met wat andere vrienden vulden we een gezellig weekend met eten ,drinken en wandelen. De volgende dag vervolgde ik mijn rit richting Bretagne waarbij de Franse hoofdstad aan de oostkant passeerde.

Zonsondergang

Ik reed vervolgens door tot het prachtige historische Chateaudun waar ik op een camping municipal (gemeente camping) voor € 3,80,– mijn tent opzette. In de avond bezocht ik het mooi historische plaatsje en maakte de nodig foto’s.

De dag daarop vervolgde ik de rit richting het zuiden van Bretagne en verbleef een week bij vrienden op een camping, vlakbij het plaatsje Fouesnant. Het was een week van lekker eten, genieten van het strand en de vele mooie plaatsen van Bretagne bekijken.

Bretagne is zeer schilderachtig.

Want als er iets is wat Bretagne heeft dan is het wel mooie plaatsen om te bekijken. Het landschap is prachtig en soms overweldigend. De grillige rotsige kustlijn is fantastisch en zeer fotogeniek.

Bretagne heeft ook de nodig schilderachtige plaatsjes en forten die, weliswaar zeer toeristisch, maar zeker de moeite waard zijn.

Uitzicht

Uitzicht vanaf de rotsige kust

Zo is er bijvoorbeeld het prachtige plaatsje Concarneau “La Ville Close” wat echt de moeite waard is om te bezichtigen. Of Pointe du Raz, de ver in zee uitstekende rotspunt die de scheepvaart uit de gevaren zone moeten houden vanwege de rotsachtige kus.

Na een week vertrok ik weer vanuit Bretagne om koers te zetten richting Zwitserland vanwege een groot motorevenement dat daar zou plaats vinden. In een volgend artikel schrijf ik daar meer over.

Het echte Bretagne, Tineke Zwijgers & Dorien K…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.