Beugelslot of ketting voor je motorfiets ?

Motorfietsen zijn gewild bij dieven want de onderdelen alleen al leveren veel geld op. De politie doet weinig tot niets bij een diefstal en dus is het aan de bezitter van een motorfiets deze zo goed mogelijk te beveiligen. Zet je motorfiets met een dikke ketting aan een paal vast of zet hem zoveel mogelijk binnen.

Motorfiets gestolen ? Je kan het voorkomen

Motorfietsen zijn schitterende vervoersmiddelen. Motorfietsen zijn snel, wendbaar en geven je het idee dat je altijd op avontuur bent als je onderweg bent.

Een lekker zonnetje aan een strak blauwe hemel, een bochtige weg door schitterende natuur en je hebt de tijd van je leven.

Maar motorfietsen zijn gewilde voertuigen en dat maakt ze tegelijkertijd ook op een bepaalde manier kwetsbaar.

Ik bedoel niet dat je als berijder kwetsbaar bent in het verkeer, wat wel zo is natuurlijk, maar ze zijn kwetsbaar [intlink id=”2482″ type=”post”]omdat ze makkelijk gestolen kunnen worden.[/intlink]

Want het stelen van een motorfiets is nu eenmaal makkelijker dan het stelen van een auto. Om diefstal van een motorfiets te voorkomen is het zaak dat je hem goed op slot zet.

beugelslot

Ook kryptonite sloten zijn niet veilig voor dieven

Een beugelslot is gemakkelijk te forceren.

Standaard zijn alle nieuwe motorfietsen uitgerust met een stuurslot maar een stuurslot stelt niet veel voor en dus is een extra slot geen overbodige luxe.

Maar wat voor sloten zijn er allemaal en wat is het beste slot ? Er zijn verschillende soorten sloten en ik zal er hier een paar bespreken met daarbij de voor en nadelen.

Het meeste bekende slot is misschien wel het beugelslot. Een goed beugelslot is over het algemeen gemaakt van gehard staal en is groot genoeg om door het voor of achterwiel van de motorfiets te steken.

Doordat de beugel door het wiel is gestoken is het voertuig geblokkeerd en is niet te verplaatsen, tenminste niet zo makkelijk.

Een beugelslot kan op zich goed functioneren als slot maar heeft een groot probleem. Een beugelslot heeft een vaste vorm waardoor je het slot makkelijk kan forceren met een krik of een andere hydrolyse pers.

De krik of hydraulische pers wordt tussen de onderkant en bovenkant van de beugel gezet en de beugel wordt eenvoudig open gedrukt.

 

beugelslot

Makkelijk meenemen zo’n schijfrem slot maar het houdt geen dieven tegen

 

Met een skateboard wordt je motorfiets snel meegenomen.

Het is bovendien extra gemakkelijk als de motorfiets nergens aan vast staat. Dieven zetten de motorfiets met voor en achterwiel op een skatebord of een plank met wielen en rijden hem zo weg richting een bestelbus.

In de bestelbus liggen een paar hooibalen of stukken schuimrubber waar de motorfiets op gegooid wordt en weg is je tweewieler.

Je kunt je motorfiets ook op slot zetten met een zogenaamd schijfremslot of diskslot. Een schijfremslot is een slot dat je op je schijfrem zet zodat een van de wielen niet meer kan draaien.

De motorfiets is hierdoor niet meer te verplaatsen net als bij het beugelslot maar ook hier geld dat geroutineerde dieven het nog steeds voor elkaar krijgen jou motorfiets mee te nemen.

beugelslot

Kettingsloten zijn het best.

Want net als bij het beugelslot wordt de motorfiets die met een schijfremslot op slot staat op een paar plankjes met wielen gezet.

De motorfiets wordt vervolgens makkelijk weggereden richting een bestelbus of vrachtauto.

De motorfiets verdwijnt vervolgens in een garagebox of schuur waar hij gedemonteerd wordt en je ziet er nooit meer iets van terug.

Als je een motorfiets echt tegen diefstal wil beschermen zal je hem met een kettingslot ergens aan vast moeten zetten.

Het voordeel van kettingen is dat ze geen vaste vorm hebben waardoor je ze niet met een hydrolyse pers kan opendrukken . Een beugelslot heeft dat wel waardoor je deze gemakkelijker kan forceren.

Het is namelijk heel lastig om een krik of een hydraulische pers tussen een ketting te zetten want de ketting veranderd van vorm en kan dus niet makkelijk onder spanning gezet worden.

Bovendien kan je een motorfiets met een ketting makkelijker ergens aan vast zetten dan met een beugel.

Echt beschermen tegen diefstal kan je je motorfiets alleen als je hem binnen zet achter gesloten deuren maar zelfs dan raad ik aan hem goed op slot te zetten.

[bol_product_links block_id=”bol_5605501de62f7_selected-products” products=”9200000037396393″ name=”motorslot” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opmerkingen

comments