19: Een wereldreis voor je plezier

De Ténéré had al flink wat kilometers gereden voor dat ik vertrok. Een volledige revisie vond ik  daarom noodzakelijk, ik ging tenslotte op wereldreis. De kilometerstand zegt veel over mijn eencilinder want in oost Turkije overschrijd de Ténéré de 100.000 km.

Deel 1: van Goldwing naar XT500

Voor je plezier een wereldreis maken.

De Volgende ochtend moet ik wachten tot het schooltje opengaat voor dat ik mijn Ténéré weer in mijn bezit heb. Ik nuttig ergens een eenvoudig ontbijt en wacht de openingstijd van de school even af.

Zodra ik mijn motor heb pak ik mijn boeltje op en vertrek richting Samsun aan de kust van de Turkse Zwarte zee.

Ik besluit niet te overnachten in Samsun en zet verder koers richting Trabzon. Ik heb ondertussen flinke last van mijn ingewanden en probeer met bananen eten de boel een beetje te stoppen. Ik heb van alles en nog wat aan medicijnen bij me maar die helpen niet echt tegen de diarree.

Ik volg de weg kustweg langs de zwarte zee en stop regelmatig bij verschillende marktkraampjes voor thee of fruit.

Bij een restaurantje eet ik een kaaspannenkoek en drink thee. De jongen die bedient vraagt mij waarom ik aan het reizen ben en waar ik naar toe ga. Ik vertel dat ik reis om het reizen zelf en dat ik onderweg ben naar Nepal.

De Ténéré in oost Turkije

100.000 km met de Ténéré in Turkije

Ik lieg wel eens over mijn eindbestemming.

Als ik vertel dat ik onderweg ben naar Australië krijg ik allemaal vragende gezichten. Dan moet je toch met een boot of een vliegtuig? , vragen de meeste dan. Ja dat is dan ook wel zo maar je kan het grootste stuk over land doen.

Ik heb gewoon geen zin omdat iedere keer weer uit te leggen en dus lieg ik maar een beetje. In feite is het niet eens liegen wat ik ben ook onderweg naar Nepal maar dat is niet het eind doel. “Reizen om het reizen“ ? vraagt de jongen verbaasd.

Ik besef dat reizen niet voor iedereen is weggelegd en dat het een luxe is om dit te doen. Toch zien een hoop mensen mij niet als rijk en dat komt omdat ik op een motorfiets aan het reizen ben.

Als je rijk bent dan neem je het vliegtuig of je hebt een auto, zo denkt men hier. Ik vervolg mijn weg richting Trabzon en kom daar tegen de avond aan.

Ik heb van het stel dat ik in Amasya ben tegen gekomen gehoord dat je daar tegen een geringe vergoeding in een kerkje kan overnachten.

Een kerkje in oost Turkije

In Trabzon aangekomen vraag ik aan verschillende mensen waar het kerkje is maar niemand geeft antwoord. Turkije is natuurlijk een islamitisch land en ze willen gewoon niet vertellen waar het kerkje is, hoor ik later.

Na verschillende mensen de weg te hebben gevraagd krijg ik eindelijk te horen waar het kerkje is.

Het kerkje ligt verscholen in een smal steegje. Het is niet echt herkenbaar als kerk vandaar dat het ook zo lastig te vinden was. Het kerkje wordt beheerd en bewoond door 2 jonge mensen.

Ik krijg een kamer aangewezen en mag zelf bepalen hoeveel ik doneer. Het kerkje bestaat van donaties. ‘s avonds ga ik op het dorpsplein weer thee drinken en voorzichtig wat eten.

Mijn ingewanden zijn namelijk nog steeds niet in orde. Die nacht slaap ik slecht. Ik begin mij nu echt beroerd te voelen.

Oost Turkije

Rijden in oost Turkije

 De Yamaha Ténéré passeert de 100.000 km

ik heb ‘s nachts een paar keer overgegeven en ik voel mij koortsig. Waarschijnlijk is de kaaspannenkoek die ik onderweg gegeten heb de oorzaak. Ik neem die ochtend geen ontbijt en maak een korte wandeling door de stad.

Ik ga ergens op de boulevard bij de Zwarte zee op een bankje zitten om een beetje bij te komen. Ik voel mij echt beroerd. Na een minuut of 2 komt er een man naast me zitten die vraagt of ik drugs bij me heb. Ik schud nee en wil weglopen. De man zegt dat hij van de politie is en eist dat ik blijf zitten.

Ik vertel hem nogmaals dat ik niets bij me heb en dat ik ook geen behoeft heb aan drugs. Hij kijkt mij grijnzend aan en zeg dat ik mag gaan. Ik sta op en zoek een ander bankje. De frisse lucht doet mij goed en ik begin mij al beter te voelen.

Er is ook nog een klein feestje te vieren, de Yamaha Ténéré heeft de 100.000 km gepasseerd. Dat moet natuurlijk op de foto maar nu even niet denk ik en ik begin mij langzaam beter te voelen.

20: Koerden en gebroken kettingen

 

Opmerkingen

comments