De TT van Assen

In het laatste weekend van juni is het weer zover, de TT van Assen wordt dan gereden. De TT van Assen is een onderdeel van het wereldkampioenschap motorracen, ook wel de Moto GP genoemd. De TT is echter een evenement op zich en is meer dan alleen een motorrace.

De eerste TT van Assen was in 1925

In 1925 organiseerde de Motorclub Assen de eerste race. Het toenmalige parcours was 28,4 kilometer lang en ging voornamelijk over een weg met klinkers die verschillende Drentse dorpen met elkaar verbonden.

In het begin van de TT waren er zelfs onverharde stukken weg opgenomen in het circuit. De allereerste race werd gewonnen door Piet van Wijngaarden op een 500 cc Norton.

Het oude straten circuit van Assen werd na 1955 vervangen door een nieuw circuit. Een deel van het oude circuit is nog steeds onderdeel van het nieuwe circuit.

De TT heeft een aantal Nederlandse winnaars voortgebracht, zo won Paul Lodewijkx in 1968 met een 50cc motor de grote prijs van Assen.

 

233045412_b26081ce80

Een regenbui is bijna standaard gedurende de TT

Wil Hartog won de TT in 1977

In 1977 won Wil Hartog, ook wel de witte reus genoemd, de TT van Assen op een 500cc Suzuki. De 500cc werd toen nog de koningsklasse genoemd en kende ook zijn [intlink id=”2265″ type=”post”]Nederlandse helden [/intlink]als Boet van Dulmen en Jack Middelburg.

De koningsklasse werd als een na laatste race gereden op iedere Grandprix. De laatste race was bestemd voor de zijspannen. De zijspan races waren vaak het meest sensationele

De zijspanklasse had in de jaren 70 en 80 een legendarisch Nederlands duo. Dat waren coureurs Egbert Streuer en Bernard Schnieders die in 1987 de TT wonnen. Later deed Streuer het nog een keer over en won hij TT met Peter Brown als bakkenist.

De bakkenist, zoals de man of vrouw in het zijspan wordt genoemd speelt een belangrijke rol in het zijspan racen. De balans van het zijspan hangt namelijk voor een belangrijk deel af van de persoon die in de bak zit.

 

TT van Assen

Een zijspan hier in actie tijdens de TT van het eiland Man

 De zijspannen waren niet populair genoeg.

De zijspanklasse is uiteindelijk uit de Motor Grandprix gehaald omdat de klasse niet populair genoeg zou zijn.

De TT van Assen is overigens niet alleen bekend vanwege de race die gereden wordt, ook de nacht voor de race is bekend of liever gezegd berucht.

Die nacht staat dan ook bekend als de nacht van Assen en ging al jaren gepaard met feesten, openbare dronkenschap en vechtpartijen.

Toen de gemeente echter allerhande bezigheden organiseerde voor de feestgangers bestaande uit een kermis en muzikale optredens werden de nachten van Assen rustiger.

                       

TT van Assen in 1977 met de overwinning van Wil Hartog

De Moto GP is veranderd

Er is wel het een en ander veranderd in de motor grand prix, zo verdween de 500cc koningsklasse en maakte de tweetakt plaats voor viertakt.

In de Moto gp mag de zwaarste motorfiets nu maximaal 1000cc meten met 800cc als minimum aantal cc’s. De zijspanklasse is al langere tijd verdwenen net als de 350 cc.

Maar wat er ook veranderd, de Moto gp blijft een spectaculaire sport met de TT van Assen als absoluut hoogtepunt, tenminste voor de Nederlandse motorsport liefhebbers.

Wat trouwens ook nagenoeg onveranderd is gebleven, is de traditionele regenbui die er tegen het einde van de race altijd valt.

Eind Juni is het weer zover, dan is het weer tijd om naar Assen te gaan, een niet te missen evenement voor iedere motor enthousiast.

 

[bol_product_links block_id=”bol_55c74ffda7138_selected-products” products=”9200000022976525″ name=”TT van Assen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Opmerkingen

comments