39: Thee en gezelligheid in Isfahan

Na twee weken reizen door Iran kan ik zeggen dat ik mij behoorlijk thuis voel in het land van de Ayatollahs. Gastvrijheid is iets wat in een islamitisch land over het algemeen hoog in het vaandel staat en dat merk je zeker met het reizen door Iran. Thee en gezelligheid hoort ook bij het karakter van het Iraanse volk en dat merk je vooral als je in Isfahan rondloopt.  

Deel 1: Van Goldwing naar XT500

In Isfahan drinkt men voornamelijk thee.

Ik vermaak mij uitstekend in het Iraanse Isfahan. Ik slenter hele dagen over pleinen en bruggen en ik loop her een der een theehuis in.

De avonden breng ik vaak door met thee drinken samen met de andere gasten uit het Amir Kabir guesthouse. Want als er ergens thee gedronken wordt, dan is het wel in Iran en Isfahan maakt daar geen uitzondering op.

Het Amir Kabis is niet echt een 3 sterren hotel maar het voldoet en is bijvoorbeeld veel goedkoper dan het Abbasi Hotel Isfahan.

We gaan dan ergens eten en na het eten drinken we dan weer ergens thee en wandelen gezamenlijk door een of ander park.

Fawlty Towers in Iran

Het verblijf in de eenvoudige en niet al te schone Amir Kabir is plezierig en soms hilarisch. Zo loopt er een ober rond die de boel niet altijd onder controle lijkt te hebben.

De man, die me aan Manuel van Fawlty Towers doet denken, heeft het behoorlijk druk met alle gasten en raakt soms de draad een beetje kwijt.

Als we in de ochtend met een heel gezelschap op de binnenplaats zitten te ontbijten heeft de Iraanse ober het een beetje zwaar.

Iedereen besteld gebakken eieren met brood en thee en “Manuel” loopt constant heen en weer om alles te regelen.

Bruggen in Isfahan

Een van de prachtige bruggen in Isfahan

Do you need this egg

Op een bepaald moment zet “Manuel” 2 gebakken eieren met brood bij mijn Sloveense kamergenoot neer en komt nog geen minuut later weer terug en vraagt aan de Sloveen “do you need this egg”.

De Sloveen zegt met een verbaasd gezicht “yes I am going to eat it” We houden ons in en niemand lacht hardop. De ober doet echt zijn best maar staat overal alleen voor. Het is echt een gezellige groep mensen zo bij elkaar.

Soms zwerf ik alleen door de Isfahan en kom ik onderweg  een bekende uit het guesthouse tegen en dan gaan we ergens thee drinken Isfahan wordt zo een hoogte punt in mijn reis.

Isfahan paleis

Prachtige paleizen in Isfahan

Reizen door Iran is heel relaxt.

Het is een bont gezelschap dat in de Amir Kabir logeert. Zo zit er een Engelse vader met zijn 3 kinderen die het educatief vindt voor zijn kinderen om  Iran te bekijken.

En niet te vergeten mijn Sloveense kamergenoot, die samen met een Canadees met het openbaar vervoer door Iran reist.

2 Oostenrijkse vrienden die samen reizen. Een manager die er even uit moest en een reis door Iran als verlichtend ervaart. Een fietser uit Engeland die net als ik van plan is om naar Australië te reizen etc.

Het is opvallend om te zien hoeveel westerlingen er door Iran reizen en het uitstekend naar de zin hebben in het streng Islamitische land. Ik ben tot nu toe niemand tegen gekomen die vervelende ervaringen heeft tijdens zijn reizen in Iran.

Isfahan is tot nu toe de prettigste stad om een tijdje te verblijven en dat lijkt logisch, Isfahan is namelijk “half the world” maar dat is “after Tabriz” dat zeggen de mensen uit Tabriz.

40: Tapijten en thee in Isfahan

 

Opmerkingen

comments