18: Zelfs de PKK houdt mij niet tegen

Reizen door PKK gebied is waar iedereen mij voor gewaarschuwd heeft. veel reizigers die ik onderweg tegenkom waarschuwen mij voor het reizen door oost Turkije. Maar ik heb geen keus, ik ben onderweg naar de grens met Iran en dus ga ik door. Zelfs de PKK kan mijn niet tegenhouden.

Deel 1: Van Goldwing naar XT500

Koerden willen een eigen staat

Ik zet koers richting Samsun, een plaats aan de zwarte zee. Ik begin nu langzaam in het gebied te komen waar de PKK actief is en ben dus op mijn hoede. Ik denk niet dat ik als reiziger iets te vrezen heb van deze organisatie maar je weet maar nooit.

Ik probeer in ieder geval het reizen in het donker te vermijden. De PKK staat voor “Kurdistan workers party”. Ik heb mij voor mijn reis wel proberen te verdiepen in de PKK maar het is lastig om de juiste informatie te vinden.

De Turken noemen de PKK een terroristische organisatie, terwijl de Koerden zichzelf vrijheidsstrijders noemen. Wat ik wel weet is dat Koerden onafhankelijk willen worden en een eigen staat willen net als de Koerden in Irak en de Koerden in Syrie.

PKK

Plaatselijk verkeer in Turkije

De herkomst van de Koerden is onduidelijk.

De Koerden wonen onder andere in Turkije, Syrië, Irak, Iran en in de vroegere Sovjet-Unie. Het is een van de volkeren die een eigen taal en cultuur hebben, maar geen eigen staat. In Irak hebben de Koerden, na de val van het regime van Saddam Hoessein, vergaande autonomie verworven.

Aan het begin van de 20e eeuw, toen het Ottomaanse Rijk werd opgedeeld, was in het Verdrag van Sèvres (1920) autonomie voor de Koerden voorzien, met de mogelijkheid tot onafhankelijkheid na enkele jaren.

Hiervan is niets terechtgekomen, door de opstand van Turkse patriotten onder leiding van Atatürk waardoor het verdrag nooit rechtsgeldig werd. De Vrede van Lausanne in 1923, die de grenzen van het moderne Turkije vastlegde, repte met geen woord over de Koerden.

De herkomst van de Koerden is niet geheel duidelijk, mogelijk zijn zij ook verwant aan de Meden uit de Oudheid. Hun taal, het Koerdisch, is een Indo-Iraanse taal, net als het Perzisch. Ik begeef mij door een dun bevolkt gebied en kom dus lange tijd geen plaatsen tegen waar ik kan overnachten.

Er zijn wel dorpen maar of ik hier een hotel vindt ? Kamperen vind ik in dit gebied niet verantwoord en dus blijf ik zolang mogelijk doorrijden. Het duurt dan ook niet lang of het begint donker en vooral koud te worden.

PKK

Woningen in oost Turkije

 De Ténéré kan in een school staan.

Ik rij op een gegeven moment door een donker bosrijk gebied waar, volgens de lokale bevolking, de PKK actief zou zijn. Ik zie wel wat schimmen bewegen in de bossen maar dat kan ook mijn verbeelding zijn.

Ik kom uiteindelijk in het donker aan in een klein plaatsje met een hotel. De motor kan in de lokale school gestalt worden. In het hotel ontmoet ik een stel mannen en een vrouw die op doorreis zijn.

Het zijn zakenmensen en ze handelen in stoffen. De vrouw in het gezelschap spreekt redelijk Engels zodat er een behoorlijk gesprek mogelijk is. Het gesprek gaat over wat mij beweegt om te reizen, politiek (PKK) en de handel is stoffen.

Politie in burger controleert mij

De thee vloeit weer rijkelijk en de sfeer is ontspannen, totdat er een stuk of 4 mannen met automatische wapens binnenkomen. Het blijkt politie in burger te zijn en iedereen wordt gecontroleerd.

Ik moet mijn paspoort laten zien en verschillende vragen beantwoorden over wat ik doe in dit gebied en waar ik naar toe ga . Als ik zeg dat ik onderweg ben naar Iran wordt er schamper gelachen.

“Iran is gevaarlijk, daar moet je niet naar toe gaan” , zo wordt ik gewaarschuwd. Waar heb ik dit vaker gehoord denk ik. Ik grijns een beetje en pak mijn paspoort weer aan. De Turkse dame lijkt onder de indruk van mijn koelbloedigheid en wil met mij trouwen in Nederland.

19 : 100.000 km met een Ténéré in oost Turkije

Opmerkingen

comments